Lista aditivilor pe care îi înghiţim zilnic
Comisia Europeană a adoptat ieri două regulamente care instituie două liste noi cu aditivi autorizaţi - din produsele alimentare şi, respectiv, din ingredientele alimentare - care le vor permite consumatorilor să îi identifice mai uşor. Astfel, prima listă se referă la aditivii din produsele alimentare şi va intra în vigoare în iunie 2013 (această perioadă de graţie pentru aplicare a fost considerată necesară pentru a permite industriei alimentare a Uniunii să se adapteze la noile norme). Această listă va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sînt autorizaţi într-un anumit produs alimentar, se arată într-un comunicat al CE.
Cea de-a doua listă priveşte aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.
Utilizările autorizate ale aditivilor sînt, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite. Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sînt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sînt complet interzişi. Aşa se întîmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pîinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe.
În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare - precum, de exemplu, dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate - se autorizează un număr mare de aditivi.
În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizaţi. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toţi aditivii până în 2020. Coloranţii alimentari sînt primii pe lista de priorităţi. Datorită unor noi informaţii ştiinţifice, se acordă prioritate mai mare îndulcitorului aspartam, care va fi reevaluat pînă în septembrie 2012.