Internațional

Aproape 25.000 de plante şi animale sînt pe cale de dispariţie

Ziarul de Vrancea
13 nov 2011 562 vizualizări
Braconajul şi reducerea habitatelor prin exploatare masivă sau prin extinderea infrastructurilor lumii civilizate sînt principalele cauze care ameninţă atît de multe specii

Aproximativ 24.216 de specii animale şi vegetale sînt pe cale de dispariţie în lume, potrivit ultimei liste roşii publicate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii şi a Resurselor Naturale (IUCN), preluată de Agerpres. Din cele 61.900 de specii studiate, 801 au dispărut deja, cum este cazul rinocerilor negri, decimaţi de braconaj. Alte 4.000 sînt în pragul extincţiei, iar 5.700 sînt într-o situaţie disperată.
"Trebuie aplicate urgent măsuri de conservare a speciilor ameninţate", afirmă Simon Stuart, preşedintele Comisiei de salvare a speciilor din cadrul IUCN. "Trebuie să se gestioneze mai bine habitatele, astfel încît să se îmbunătăţească rezultatele reproducerii, pentru a împiedica dispariţia, de exemplu, a rinocerului de Java", adaugă acesta.
IUCN este îngrijorată şi de soarta reptilelor. 40% din reptilele terestre din Madagascar sînt ameninţate cu dispariţia. De asemenea, cinci din cele opt subspecii de ton sînt în mare pericol, ca de exemplu tonul roşu de Sud, tonul roşu de Atlantic sau tonul alb.
Speciile vegetale sînt şi ele în pericol. Din cauza exploatării excesive, mai multe plante folosite în scopuri farmaceutice sînt pe cale de dispariţie. Este cazul plantei Taxus contorta, folosită pentru producerea de Taxol, un medicament folosit în chimioterapie. Şi bradul de apă (Glyptostrobus pensilis), foarte răspîndit în China şi Vietnam, este victima distrugerii habitatului său din cauza agriculturii intensive.
"Lista roşie a IUCN este un indicator critic al stării de sănătate a biodiversităţii. Dacă nu acţionăm acum, generaţiile viitoare nu vor şti cum arată un brad de apă chinezesc sau un cameleon cu nas ciudat", afirmă Jean-Christophe Vié, director adjunct al Programului IUCN pentru specii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.