Internațional

COLOANA de stiri internationale: Lucas Papademos, desemnat oficial în funcţia de premier al Greciei

Ziarul de Vrancea
10 nov 2011 834 vizualizări
Preşedinţia Greciei a anunţat ieri nominalizarea oficială a fostului vicepreşedinte al BCE Lucas Papademos la conducerea guvernului interimar de coaliţie, susţinut de partide de dreapta, extremă-dreapta şi socialist.

"La propunerea liderilor partidelor politice, preşedintele l-a însărcinat cu formarea guvernului pe Lucas Papademos", precizează Preşedinţia Greciei. Anterior, agenţia ANA anunţase că "noul premier mandatat" este Papademos. Anunţul a fost făcut după o reuniune de patru ore a liderilor partidelor de dreapta, socialist şi de extremă dreapta, mediate de preşedintele Republicii, pentru a forma un Guvern de uniune naţională. Un oficial din cadrul preşedinţiei a menţionat pentru Reuters că noul guvern urmează să fie instalat în funcţie astăzi, la ora 12.00 GMT. Papademos are 64 de ani şi a fost de asemenea guvernator al Băncii Centrale a Greciei.

Moshe Katzav, condamnat definitiv la închisoare pentru viol

Curtea Supremă din Israel a confirmat ieri condamnarea la şapte ani de închisoare pronunţată în primă instanţă împotriva fostului preşedinte israelian Moshe Katzav pentru violuri şi hărţuire sexuală. Potrivit presei israeliene, acesta urmează să fie închis la 7 decembrie. Katsav, 65 de ani, a făcut recurs împotriva unei decizii a Tribunalului Districtual din Tel Aviv care l-a găsit vinovat pentru două violuri şi hărţuire sexuală împotriva a două dintre subordonatele sale în timpul mandatului său de ministru al turismului, în anii 1990. La 22 martie 2011, aceeaşi instanţă a decis şapte ani de închisoare cu executare, doi ani de închisoare cu suspendare, precum şi plata unei despăgubiri de 100.000 de shekeli (20.000 de euro) şi respectiv 25.000 de shekeli (5.000 de euro), pentru cele două reclamante. Moshe Katzav "s-a folosit de statutul său pentru a comite aceste fapte şi sentinţa dată în cazul său este corectă", a afirmat Curtea Supremă de Justiţie. De-a lungul procesului, Katsav a negat cu fermitate că ar fi avut relaţii sexuale cu reclamantele, afirmînd că este victimă a unei conspiraţii urzite împotriva sa de mass-media.

Britanicii încearcă să salveze cabinele telefonice roşii

Cabina de telefon de culoare roşie - un simbol al Regatului Unit - este pe cale de dispariţie. În epoca telefoanelor mobile, a iPad-urilor şi smartphone, acest mijloc de comunicare şi-a pierdut practic utilitatea. În ciuda progresul tehnologic, numeroşi britanici, ba chiar şi autorităţi locale au demarat o campanie pentru salvarea cabinelor roşii de telefon, reorganizate în unele locuri în mici biblioteci, relatează BBC. Carolyn Dolan a cumpărat o cabină telefonică doar cu o liră şi cu singura condiţie ca aceasta să aducă folos locuitorilor micii localităţi de lîngă Londra şi să rămînă, ca pe vremuri, în acelaşi loc. În acest fel, compania British Telecom, la cererile insistente ale oamenilor, contribuie la păstrarea a cel puţin unei părţi din legendarele cabine telefonice. Astfel, în ultimii trei ani, 1500 de cabine telefonice au devenit proprietate privată, iar unele din ele nici nu şi-au schimbat destinaţia. Mai ales că de la o cabină telefonică pot fi apelate, la tarife mult reduse, telefoanele fixe din interiorul ţării. O jumătate de oră de conversaţie telefonică din stradă costă doar 60 de pence. Înainte de aceasta, aparatele de telefon stradale erau aruncate pur şi simplu la fier vechi. Cu toate acestea, puţin sînt cei care se opresc să sune dintr-o cabină telefonică. De cele mai multe ori, pe fundalul lor se fotografiază turiştii aflaţi în vizită în Marea Britanie, întrucît cabina telefonică roşie este un simbol al Marii Britanii, ca şi autobuzul cu etaj sau Big Ben. Autorităţile s-au gîndit că Jocurile Olimpice de Vară de la Londra din 2012 constituie o oportunitate de a readuce în atenţie cabinele telefonice şi intenţionează să instaleze 26 de astfel de cabine în Satul Olimpic de lîngă capitala britanică.

Mario Monti, viitorul premier al Italiei?

Premierul italian Silvio Berlusconi i-a oferit ieri susţinerea fostului comisar european Mario Monti, care i-ar putea succeda la conducerea Guvernului, relatează AFP. "Vă transmit felicitările mele şi ale Guvernului pentru nominalizarea în funcţia de senator pe viaţă, o mărturie a meritelor dumneavoastră ştiinţifice şi sociale şi vă doresc o muncă fructuoasă în interesul ţării", scrie Silvio Berlusconi într-un mesaj adresat lui Monti. Preşedintele ţării Giorgio Napolitano l-a numit miercuri seara pe Monti senator pe viaţă, o decizie interpretată în toată Italia ca un preludiu la nominalizarea sa la conducerea viitorului Guvern, în locul lui Berlusconi, care a promis să demisioneze.
De partea cealaltă, Liga Nordului, principalul aliat al lui Silvio Berlusconi în ultimii zece ani, a respins ideea de a-l susţine pe fostul comisar european la conducerea unui Guvern de tranziţie. "Dacă preşedintele Republicii dă mandat pentru formarea Guvernului unuia ca Mario Monti, care nu face parte din majoritatea care a cîştigat alegerile în 2008, Liga Nordului nu îl va susţine şi va trece în opoziţie", a declarat ieri ministrul de Interne Roberto Maroni. Maroni, unul dintre principalii lideri ai partidului populist condus de Umerto Bossi, era considerat de presă una dintre personalităţile din Liga Nordului susceptibile să se opună cel mai puţin acestei nominalizări. "Liga (Nordului) va vota măsurile" promise UE de Silvio Berlusconi, "iar acesta va reprezenta ultimul act al acestui Guvern şi al acestei majorităţi", a adăugat Maroni.

Criza din Grecia e cu noroc pentru Sarkozy

Cota de încredere a lui Nicolas Sarkozy înregistrează o creştere, deşi rămîne redusă, potrivit unor sondaje realizate la începutul lui noiembrie, care apreciază că aceasta este consecinţa acţiunilor preşedintelui francez privind criza din Grecia, cu ocazia summiturilor UE şi G20. În noiembrie, cota de încredere a lui Nicolas Sarkozy a crescut de la 32 la 40 de procente, potrivit observatorului politic CSA-Les Echos publicat miercuri. O majoritate a francezilor (56 la sută) continuă să nu aibă "încredere în preşedintele Republicii pentru a înfrunta eficient principalele probleme cu care se confruntă ţara", dar acest procentaj este în scădere cu nouă puncte în raport cu luna octombrie. Conform altui sondaj LH2 pentru nouvelobs.com, publicat luni, Sarkozy a cîştigat cinci puncte într-o lună, ajungînd la 37 de procente în noiembrie. Opiniile negative faţă de Nicolas Sarkozy scad la rîndul lor cu nouă puncte procentuale, la 55 la sută. Intervenţia sa televizată de la 27 octombrie, "apoi gestionarea în parteneriat cu Angela Merkel, a crizei datoriei elene, şi în special implicarea şi fermitatea sa în acordul european vizînd menţinerea stabilităţii zonei euro, au convins clar o parte a francezilor şi au adus rezultate în ceea ce priveşte imaginea", apreciază institutul LH2.

Cel puţin şapte morţi în urma cutremurului din Turcia

Cel puţin şapte persoane au murit şi alte 100 au fost prinse sub clădirile dărîmate în urma cutremurului care a afectat miercuri seara estul Turciei, relatează Sky News. "Douăzeci de persoane au fost găsite în viaţă şi cinci sînt moarte", a declarat vicepremierul Besir Atalay. Mai multe persoane au fost salvate din două hoteluri prăbuşite, a precizat anterior televiziunea de stat TRT. Aproximativ 100 de persoane ar fi în continuare prinse sub dărîmături, printre care jurnalişti şi angajaţi umanitari rămaşi în zonă de la seismul puternic din octombrie. Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 ar fi provocat prăbuşirea a cel puţin 25 de clădiri, dintre care trei erau ocupate în momentul producerii seismului, relatează CNN Turk. Potrivit televiziunii de stat TRT, printre clădirile prăbuşite ar figura şi o şcoală. Cinci avioane cu echipe de intervenţie urmau să plece de la Ankara către regiunea afectată de seism, pentru a ajuta la operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor. Cutremurul s-a produs la ora 21.23 (21.23, ora României), la o adîncime de aproximativ 4,8 kilometri.
Cel puţin 2.000 de imobile s-au prăbuşit în urma seismului cu magnitudinea 7,2 de la 23 octombrie, iar alte 3.700 nu mai pot fi locuite. Totodată, aproximativ 1.400 de replici au fost resimţite în regiune de la acest seism.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.