Internațional

Lukaşenko îşi întăreşte armata, pregătindu-se pentru un război civil

Ziarul de Vrancea
7 nov 2011 643 vizualizări
Liderul de la Minsk a creat o armată paralelă pentru eventualitatea în care ar fi trădat de forţele militare oficiale

Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, formează o nouă armată – trupe teritoriale. Epoleţi de general au primit deja şefii regionali şi cel al oraşului Minsk, spre uluirea totală a populaţiei şi indignarea experţilor militari. În opinia lor, iniţiativele lui Lukaşenko demonstrează că şeful ţării aşteaptă "revolte" şi vrea să întărească forţele de represiune, scrie Nezavisimaia gazeta. "Vom crea o structură militară nouă, pînă acum necunoscută", a afirmat Lukaşenko. "Această armată de 120.000 de oameni va fi comandată de dumneavoastră", a spus el adresîndu-se preşedintelui comitetului regional Grodno, ridicat pe loc la rangul de general-maior. "Veţi coordona exerciţii militare şi, împreună cu Statul Major general, veţi definitiva baza legislativ-normativă. Practic, veţi dispune de o armată pe teritoriul de care răspundeţi", a descris Lukaşenko atribuţiile nou născutului general. "Populaţia trebuie pregătită ca în momentul necesar şi acolo unde va fi nevoie, să pună mîna pe arme să se prezinte la ordin şi să-şi îndeplinească funcţiile", a explicat şeful statului belarus. Potrivit spuselor sale, KGB-ul trebuie să "corecteze modul de abordare de evaluare şi de control a evoluţiei situaţiei social-politice şi economice din ţară, cu scopul asigurării unei mai bune informări operative". "KGB pierde prea mult timp cu verificările, cu analizele şi controlul, astfel că rapoartele vin cu întîrziere. Aştept acţiuni concrete", a concluzionat Lukaşenko.

"Nu există nici un pericol extern"

În ceea ce priveşte Ministerul de interne, misiunea lui este de a preveni prin orice mijloace "acţiunile grupărilor extremiste, care subminează stabilitatea în societate şi constituie un pericol la adresa securităţii şi ordinii publice". "Nu este exclus ca pe viitor să ne confruntăm cu vremuri grele", a recunoscut preşedintele belarus. Cu cine are de gînd să lupte Belarus? "Sîntem supuşi unor presiuni permanente, ni se reproşează constant că nu există suficientă libertate de exprimare, pluralism. Obiectivul urmărit de Occident este vizibil cu ochiul liber: el vrea să destabilizeze situaţia din ţară, să îndepărteze Belarus de la participarea activă în procesele internaţionale sociale şi politice, pentru că ulterior să includă statul în zona lui de influenţa", a identificat Lukaşenko inamicul numărul unu, notează Nezavisimaia gazeta. "Revoluţiile arabe, distrugerea Libiei sînt exemple grăitoare a ceea ce am spus", a pus Lukaşenko punctul pe "i", potrivit Hotnews care-l citează pe liderul de la Minsk. "Dacă în stradă vor ieşi sute de muncitori de la o întreprindere, el vrea ca împotriva lor, cu arma în mînă, să iasă muncitorii de la o uzină din alt oraş", a comentat situaţia politologul Vladimir Podgol. În opinia lui, este vorba, practic, de crearea premiselor pentru începutul unui război civil. "Nu există nici un pericol extern. Principala ameninţare vine din interior, din acea situaţie economică şi financiară care a prăbuşit nivelul de trai al oamenilor", crede, la rîndul său, analistul belarus Aleksandr Klaskovski.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.