Internațional

Trei deputaţi comunişti scot Republica Moldova din criza politică

Ziarul de Vrancea
6 nov 2011 9300 vizualizări
Ei au demisionat din Partidul Comunist, spre disperarea lui Vladimir Voronin n Alianţa proeuropeană, aflată la putere, admite că unul dintre demisionari ar putea deveni preşedintele ţării, punînd capăt astfel unei crize politice care durează de mai bine de doi ani

Igor Dodon - fost candidat la primăria Chişinău, Zinaida Greceanîi - fost premier (2008-2009) şi Veronica Ambramciuc au părăsit Partidul Comunist din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut vineri de către Dodon. Ei spun că sînt gata să voteze pentru şeful statului, pentru a scoate ţara din criză. "Este o decizie grea, dar nu vrem să mergem pe această cale, nu vrem să semnăm la distrugerea RM ca stat. Azi venim cu o soluţie pentru criza în care se află ţara", a declarat Dodon, precizînd că sînt gata să participe pentru alegerea preşedintelui. "Îi aducem un omagiu dlui Voronin. Îl considerăm cel mai puternic lider din istoria R. Moldova. Istoria va fi mai generoasă faţă de dînsul decît este acum societatea. Regretăm că există în interiorul partidului forţe străine intereselor membrilor. Sper ca dl. Voronin să înţeleagă această decizie a noastră. Sper să ne bucurăm de înţelegerea membrilor de rînd ai PCRM", a adaugat Igor Dodon, citat de Unimedia.md.

AIE ar putea susţine candidatura lui Greceanîi la preşedinţie

Alianţa pentru Integrare Europeană sugerează că Zinaida Greceanîi ar putea fi susţinută pentru a deveni preşedinte al Republicii Moldova, informează site-ul Info-Prim Neo. Liderii AIE vor avea o şedinţă săptămîna viitoare, după care se vor întîlni cu cei trei deputaţi care au părăsit Partidul Comuniştilor. "Este cazul ca AIE să discute cu aceste trei persoane pentru a vedea cum putem facilita procesul de alegere a preşedintelui. Este o presupunere în acest moment că această schimbare ar putea uşura această modalitate, prin oferirea mai multor scenarii şi oportunităţi", a declarat liderul PDM, Marian Lupu. El a adăugat că, în continuare, este flexibil în privinţa candidaturii sale la preşedinţie. "Am fost şi rămîn flexibil pentru examinare şi, de ce nu, şi pentru votarea altor candidaturi decît a mea. Este nevoie de acest dialog ca să discutăm toate opţiunile, important este să găsim soluţia", a spus Marian Lupu. Liderul PDM a mai afirmat că decizia celor trei deputaţi a fost o surpriză pentru el.

Voronin: Halal de noi. Vai şi amar de ţara asta!

"Dacă oamenii nu au demnitate, vai şi amar de ţara asta!", a fost prima reacţie a liderului comunist, Vladimir Voronin. El le-a spus ziariştilor că plecarea celor trei este o surpriză pentru PCRM, în condiţiile în care joi seara Igor Dodon i-ar fi înaintat lui Voronin programul privind modernizarea partidului. "Dacă am ajuns să hotărîm problema alegerii preşedintelui cu aşa metode, atunci halal de noi. Şi-au pierdut demnitatea şi ei, dar şi alţii", a spus Vladimir Voronin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.