Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
6 nov 2011 431 vizualizări
Merkel spune că abia peste un deceniu Europa va scăpa de criza datoriilor

Cancelarul german Angela Merkel susţine că este nevoie de un deceniu pentru asanarea finanţelor europene şi ieşirea din criza datoriilor suverane, potrivit mesajului video săptămînal transmis germanilor şi postat pe site-ul său de internet. "Criza datoriilor nu va trece dintr-o dată" şi "este sigur că va fi nevoie de un deceniu pentru a fi din nou într-o poziţie mai bună", a spus cancelarul, subliniind necesitatea ca toate ţările din Zona Euro să-şi limiteze gradul de îndatorare. Summitul G20 a avut ca principal subiect criza datoriilor suverane şi evitarea unei propagări a acesteia, decizîndu-se plasarea Italiei sub supravegherea FMI, dar fără a se impune noi mijloace financiare de evitare a unei noi recesiuni globale.

Risc ridicat de erupţie vulcanică în Canare

Un sat de pe insula spaniolă El Hierro (Canare) a fost evacuat sîmbătă seara, pentru a doua oară în decurs de o lună, din cauza ameninţării erupţiei unui vulcan submarin, au anunţat într-un comunicat autorităţile din arhipelagul Canarelor. Protecţia Civilă "a ordonat evacuarea (localităţii) La Restinga ca măsură de precauţie". "Această hotărîre a fost luată după observarea unor schimbări în fenomenul eruptiv, în această zonă fiind semnalate coloane de vapori amestecaţi cu cenuşă", la sud de Insula Hierro, se precizează în comunicat. În satul La Restinga, cu o populaţie de 500-600 de locuitori, a fost instituit deja cod roşu de alertă, nivelul maxim, în timp ce restul insulei a fost plasat sub cod galben.
Activitatea seismică în zona El Hierro a început să se intensifice din nou în ultimele zile, iar specialiştii nu exclud posibilitatea unei noi erupţii submarine, precum cea care s-a declanşat pe 10 octombrie, precedată de un cutremur cu magnitudinea de 4,3. Noua evacuare a satului La Restinga a fost hotărîtă după un cutremur cu magnitudinea de 4,4, vineri seara, urmat de aproximativ zece replici cu o intensitate mai mică.
Speriaţi de aceste fenomene seismice, numeroşi locuitori - jumătate din populaţie potrivit unui oficial local - au părăsit localitatea înainte de ordinul de evacuare. Situată în Atlantic pe un fost vulcan submarin, insula, cu aproximativ 10.000 de locuitori, a fost afectată începînd din iulie de o multitudine de cutremure, examinate cu atenţie de vulcanologi. Ultima erupţie vulcanică din Canare a avut loc la Teneguia, pe Insula La Palma, în 1971.

Serbia nu renunţă la Kosovo pentru UE

Preşedintele sîrb Boris Tadic consideră că ideea de a renunţa la "interesele" Serbiei în Kosovo, în schimbul unei accelerări a aderării ţării sale la UE, este "o iluzie". "A gîndi că Serbia ar putea accelera dramatic procesul său de apropiere faţă de UE, renunţînd la interesele sale în Kosovo, este o iluzie", a declarat Boris Tadic, citat ieri de cotidianul sîrb Politika. "Serbia trebuie să-şi apere identitatea în Kosovo şi să obţină ceea ce-i revine ei ca stat, şi anume dreptul de a-şi menţine integritatea", a subliniat preşedintele Tadic la Kopaonik (sudul Serbiei).
În acelaşi context, şeful statului sîrb a respins ideea unei aplicări a Planului elaborat de Marti Ahtisaari, fostul emisar al ONU însărcinat cu dosarul Kosovo, plan ce prevedea o independenţă sub supraveghere internaţională pentru Kosovo şi un statut de largă autonomie pentru sîrbii din acest ţinut. "Sînt profund convins că aplicarea planului Ahtisaari ar fi dus, în două sau trei decenii, la dispariţia completă a poporului sîrb în Kosovo", a declarat Boris Tadic.
Preşedintele sîrb a adăugat că va continua "să caute o soluţie care să asigure un viitor european şi prosperitate economică, dar protejînd în acelaşi timp interesele legitime ale statului în Kosovo la care Serbia nu poate şi nu trebuie să renunţe".

Coreea de Nord şi-a triplat exporturile de minereu către China

Exporturile nord-coreene de minereuri către China s-au triplat în primele nouă luni ale anului în curs, în raport cu aceeaşi perioadă din 2010, Coreea de Nord căutînd să obţină valută pentru a-şi susţine economia muribundă, informează Agerpres. Phenianul a exportat 8,42 milioane tone de minereu, pentru o valoare totală de 618 milioane euro spre China, în perioada amintită, indică agenţia sud-coreeană Yonhap, citînd un studiu al Institutului de cercetări în economie IBK, bazat la Seul. China a importat 8,19 milioane tone de antracit, o varietate de cărbune foarte pur. Beijingul este singurul aliat cu greutate al Phenianului şi joacă rolul unui colac de salvare economic pentru regimul nord-coreean, a cărui economie este muribundă. China este principalul partener comercial al Phenianului şi investeşte din plin în vecinul său comunist. Nordul este supus de mai mulţi ani sancţiunilor internaţionale, îndeosebi din cauza programului sau de înarmare nucleară. Coreea de Sud estimează la aproximativ 6.300 miliarde de dolari valoarea rezervelor minerale ale Coreei de Nord.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.