Internațional

COLOANA: Lumea răsuflă uşurată: Grecia nu mai face referendum

Ziarul de Vrancea
4 nov 2011 758 vizualizări
Grecia a renunţat la planurile sale de organizare a unui referendum pentru aprobarea planului de salvare convenit săptămîna trecută, a anunţat vineri Ministerul grec al Finanţelor. Ministrul elen al finanţelor, Evangelos Venizelos, a iniţiat discuţii telefonice cu şeful Eurogrupului, Jean Claude Juncker, cu comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi cu ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble.

"Venizelos i-a informat pe interlocutorii săi cu privire la decizia de a nu se ţine referendumul", precizează un comunicat al ministerului pe care îl conduce.

Noi intemperii produse în nordul Italiei, noi victime

Cel puţin şase persoane au murit şi altele sînt date dispărute după ploile torenţiale care au afectat vineri nord-vestul Italiei, mai ales provincia Genova (Liguria). Potrivit autorităţilor locale, patru adulţi şi doi copii au murit în regiunea Liguria, iar o adolescentă de 15 ani este dată dispărută. Rosario Gioia, un bărbat de 38 de ani, a văzut cum o femeie şi doi copii au fost luaţi de viitură. A sărit în apă şi a scos cadavrul unui bebeluş. Ploile puternice intervin la o săptămînă după ce o serie de intemperii s-a abătut asupra regiunilor Toscana şi Liguria, soldîndu-se cu moartea a zece persoane şi daune materiale de sute de milioane de euro.

Zboruri către Grecia, plătibile inclusiv cu capre

Şeful companiei Rynair, Michael O'Leary, a anunţat noi zboruri din aeroportul Leeds Bradford către mai multe insule greceşti pentru anul viitor, precizînd că se va accepta orice formă de plată, inclusiv capre, scrie Daily Telegraph. Biletele pentru zborurile către insulele greceşti Kos, Corfu şi Creta vor începe să se vîndă din primăvară. Întrebat dacă pasagerii vor putea să îşi rezerve biletele în drahme, avînd în vedere riscul ca Grecia să iasă din zona euro, O'Leary a replicat: "Nu sîntem mîndri. Primim orice plată, inclusiv capre". El a precizat că noile rute "profită de orice devalorizare grecească" şi că, în acest caz, va exista un boom turistic în Grecia şi ca afacerile din turism vor deveni mai importante ca oricînd. Mai mult, grecii care vor dori să plece din ţara lor vor veni în Leeds, oraş cu o comunitate grecească puternică, pentru a cumpăra proprietăţi. "Oamenii mă tot întreabă care este pasagerul ideal: o persoană cu puls şi card de credit", a mai spus O'Leary.

Berlusconi nu vrea bani de la FMI

Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a explicat vineri în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Cannes, unde se desfăşurau lucrările ultimei zile a summitului G20, că Italia nu a solicitat un ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional. La fiecare trei luni, instituţia de la Washington va certifica aplicarea corectă a măsurilor adoptate de guvern pentru a combate recesiunea economiei. "Ni s-a oferit ajutorul financiar, dar am refuzat", a precizat Berlusconi. Premierul a anunţat că reformele suplimentare prezentate săptămîna trecută la Bruxelles vor fi dezbătute în cadrul Senatului italian la 15 noiembrie. Proiectul de lege va trece apoi la Camera Deputaţilor pentru a putea fi operative începînd cu luna decembrie. La Cannes, Italia şi-a reconfirmat angajamentele luate privind reducerea debitului public prin pachetul de reforme adoptat deja de guvern. Potrivit lui Berlusconi, certificarea primită din partea Fondului Monetar Internaţional va da mai multă greutate acţiunilor de stat pentru a aduce la normal pieţele de acţiuni. În schimb, cotaţiile acţiunilor italiene, în special cele bancare, şi ale obligaţiunilor au scăzut puternic după ce premierul Silvio Berlusconi a declarat la summit-ul G20 de la Cannes că nu intenţionează să renunţe la funcţie şi că a refuzat oferta FMI de sprijin financiar, relatează Financial Times.

Sarkozy s-a săturat de paradisuri fiscale

Nicolas Sarkozy a declarat vineri ca statele care vor mai găzdui paradisuri financiare vor fi "ostracizate de comunitatea internaţională". "Nu mai dorim paradisuri fiscale!", a spus preşedintele Franţei, ţară care prezidează în prezent G20. "Antigua-şi-Barbuda, Barbados, Botswana, Brunei, Panama, Seychelles, Trinidad-Tobago, Uruguay şi Vanuatu nu au adoptat un cadru juridic adaptat de schimb al informaţiilor fiscale", a spus acesta, adăugînd că "Elveţia şi Liechtenstein nu se califică încă" în rîndul ţărilor care au implementat un astfel de cadru. Sarkozy a precizat că G20 va "publica sistematic la fiecare summit lista ţărilor care nu au făcut încă ceea ce trebuie pentru a ieşi din acest comportament inadmisibil". "Sîntem decişi să nu tolerăm asta", a subliniat şeful statului francez, reamintind că în urmă cu trei ani a ameninţat că va părăsi sala summitului G20 de la Londra dacă o listă a "jurisdicţiilor care nu cooperează nu este publicată". "Nu mai sîntem în aceeaşi lume. Există 11 paradisuri fiscale, existau cîteva zeci cînd am început la Londra", a adăugat acesta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.