Internațional

Încă un pas pînă la "tinereţe fără bătrîneţe"?

Ziarul de Vrancea
3 nov 2011 721 vizualizări
amenii de ştiinţă au descoperit o categorie de celule care accelerează îmbătrînirea dar care pot fi neutralizate

O echipă de cercetători din Statele Unite a făcut recent o descoperire care revoluţionează ceea ce se ştia pînă acum despre îmbătrînire, fiind un prim pas spre eliminarea bolilor tipice acestei vîrste. Aceştia au identificat faptul că o categorie specială de celule, intitulate celule senescente, promovează îmbătrînirea ţesuturilor. Prin eliminarea acestor celule din corpul uman, cercetătorii speră că multe din afecţiunile tipice îmbătrînirii ar putea fi amînate sau chiar evitate. Celulele senescente se acumulează în ţesuturile afectate de îmbătrînire: în genunchii artritici, cataracte sau în placa arterială. Aceste celule secretă agenţi care stimulează sistemul imunitar şi care provoacă inflamaţii în ţesuturi. Pînă acum, cercetătorii nu reuşiseră să identifice rolul jucat de aceste celule. Acum, graţie unui experiment ingenios, ei au descoperit că aceste celule accelerează îmbătrînirea ţesuturilor în care s-au acumulat.

"Pînă acum, oamenii priveau îmbătrînirea ca pe ceva ce nu poate fi evitat"

Pentru a descoperi rolul jucat de aceste celule, cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester, SUA au modificat genetic un şoarece de laborator. Graţie acestei modificări genetice, atunci cînd acestuia îi era administrat un medicament special, toate celulele senescente din corpul său se auto-distrugeau. Oamenii de ştiinţă au descoperit că ţesuturile şoarecilor au înregistrat îmbunătăţiri semnificative după ce celulele senescente au fost distruse. Şoarecii nu au prezentat nici una din bolile tipice bătrîneţii: nu au dezvoltat cataracte, nu au pierdut masă musculară odată cu îmbătrînirea şi au rezistat mai mult în cadrul exerciţiilor pe banda de alergare. De asemenea, şoarecii nu şi-au pierdut stratul adipos care, în mod normal, se subţiază pe măsură ce animalele îmbătrînesc (eveniment care provoacă riduri în rîndul oamenilor). "Sînt foarte entuziasmat de aceste rezultate", a declarat Dr. Norman Sharpless, expert în îmbătrînire la Universitatea Carolina de Nord. "Acest studiu sugerează că această terapie ar putea funcţiona şi în cazul oamenilor", a adăugat el. Această cercetare este prima care demonstrează că eliminarea celulelor senescente din corp are efecte benefice. "Dacă studiul va fi confirmat, va constitui un progres fundamental în acest domeniu", a afirmat Dr. Sharpless. Un alt specialist, Judith Campisi de la Institutul Buck de Cercetări asupra Îmbătrînirii, a comentat studiul ca fiind "un pas revoluţionar pentru acest domeniu". "Pînă acum, oamenii priveau îmbătrînirea ca pe ceva care nu poate fi evitat. Acum că ştim care sînt procesele care provoacă acest eveniment, putem acţiona asupra lor", a afirmat Campisi, citată de NY Times. Aceasta a concluzionat: "Scopul cercetării în domeniul îmbătrînirii nu este de a extinde durata de viaţă la 1.000 de ani, aşa cum este înfăţişată ramură a ştiinţei în operele SF, ci de a extinde durata de viaţă sănătoasă, adică acea parte din viaţa unui om în care acesta trăieşte într-o stare bună de sănătate. Această descoperire constituie un pas important în această direcţie".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.