Internațional

COLOANA: Julian Assange, obligat să se întoarcă în Suedia

Ziarul de Vrancea
2 nov 2011 492 vizualizări
Justiţia britanică a confirmat ieri decizia privind extrădarea în Suedia a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, după 11 luni de proceduri juridice, însă hotărîrea poate fi contestată la Curtea Supremă.

Cei doi judecători de la Înalta Curte din Londra responsabili de acest dosar au respins argumentele apărării potrivit cărora cererea de extrădare a australianului în vîrstă de 40 de ani este "injustă şi contrară legii". Julian Assange, suspectat în Suedia de viol şi agresiune sexuală, a fost arestat în decembrie în Marea Britanie. O primă instanţă britanică a aprobat, în februarie, extrădarea lui Assange, însă avocaţii acestuia au declanşat o procedură complexă de apel. Fondatorul WikiLeaks, consemnat la domiciliu în Marea Britanie în aşteptarea deciziei judecătoreşti, locuieşte la conacul unui prieten, nu departe de Londra.
Site-ul WikiLeaks a început să publice în noiembrie 2010 mii de telegrame diplomatice americane, site-ul şi fondatorul său atrăgînd critici dure din partea administraţiei de la Washington. Într-o biografie neautorizată publicată în septembrie, Julian Assange dezminte încă o dată acuzaţiile de viol formulate în Suedia, denunţând o manipulare politică. "Aceste două femei au avut cu mine relaţii sexuale deplin consimţite", afirmă el.

Bilanţul inundaţiilor din Thailanda a ajuns la 427 de morţi

Cel puţin 427 de persoane au murit în timpul inundaţiilor care afectează Thailanda de trei luni, un bilanţ cu peste 40 de morţi în plus faţă de marţi, au anunţat ieri autorităţile. Bilanţul oficial nu înregistrează, pînă în prezent, nici un deces la Bangkok, unde mai multe cartiere din nord şi vest sînt inundate de o săptămînă, iar nivelul apei ajunge şi pînă la un metru. Deoarece centrul financiar şi de afaceri al capitalei thailandeze, cu 12 milioane de locuitori, nu este inundat, tot mai mulţi locuitori de la periferia inundată acuză autorităţile că i-au sacrificat pentru a salva centrul oraşului.
Între premierul Yingluck Shinawatra şi Primăria Bangkok a avut loc o dispută cu privire la cea mai bună modalitate de evacuare a enormei cantităţi de apă acumulată în nord, în urma unui muson foarte bogat în precipitaţii. Shinawatra a cedat la cererea locuitorilor din nordul oraşului şi a deschis ecluzele pentru a reduce nivelul de apă din cartierele lor. Guvernatorul din Bangkok, Sukhumbhand Paribatra, a apreciat că hotărîrea este periculoasă pentru anumite zone industriale. De asemenea, şeful statului a refuzat solicitarea opoziţiei de a declara starea de urgenţă, care ar acorda mai multă putere militarilor în faţa protestelor locuitorilor.
Inundaţiile, cele mai importante din ultimele decenii, au afectat milioane de persoane, în principal în nordul şi centrul ţării.

În SUA, calmantele omoară mai mulţi oameni decît drogurile

Supradozele de calmante precum Vicodin sau OxyContin ucid zilnic 40 de americani, arată un raport al Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor, citat de abcnews.com. "Sîntem în mijlocul unei epidemii a supradozelor de calmante cu reţetă", a declarat Thomas Frieden, directorul CDC. El a dat vina pe medici. "Vina aparţine mai degrabă unor medici iresponsabili decît traficanţilor de la colţul străzii", a spus Frieden. Numărul deceselor cauzate de supradoza de calmante a crescut de trei ori în ultimul deceniu. Statisticile au arătat că numai în 2010, medicii din SUA au prescris destule calmante pentru a asigura rezerve pentru o lună întreagă pentru fiecare american în parte. CDC a avertizat că numărul deceselor provocate de calmante este mai mare decît al morţilor provocate de droguri precum heorina şi cocaina.

Italienii nu-l mai iubesc pe Berlusconi

Cotele de popularitate ale lui Silvio Berlusconi şi majorităţii sale continuă să scadă, premierul italian atingînd un nou prag minim istoric de 22 la sută, în timp ce stînga înregistrează cu zece puncte procentale mai mult, potrivit unui sondaj publicat ieri. Aproxiamtiv 22 la sută dintre italieni afirmă că au "foarte multă" sau "destulă" încredere în "Il Cavaliere", faţă de 24 la sută care erau de această părere la ultimul sondaj din septembrie. De asemenea, cei care au "puţină" încredere sau "deloc" au trecut de la 64 la 66 la sută în această perioadă, potrivit institutului IPR Marketing, care a efectuat această anchetă asupra unui eşantion de 1.000 de persoane, pentru cotidianul La Repubblica (de stînga). Berlusconi şi majoritatea sa sînt slăbiţi de criza financiară care afectează zona euro şi în mod special Peninsula, din cauza datoriei enorme. Însă ei plătesc, de asemenea, preţul disensiunilor interne, scandalurilor şi proceselor în care este implicat "Il Cavaliere". Totodată, Guvernul înregistrează cel mai slab rezultat al său, 15 la sută dintre cei chestionaţi declarîndu-se mulţumiţi, mai puţini cu patru procente faţă de septembrie, în timp ce proporţia celor nemulţumiţi atinge 68 la sută, în creştere cu trei puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.