Internațional

NASA lucrează la o tehnologie SF

Ziarul de Vrancea
2 nov 2011 611 vizualizări
Agenţia Spaţială Americană a alocat fonduri importante pentru transpunerea în realitate a "razelor tractoare", făcute celebre în numeroase nuvele şi filme de inspiraţie S.F..

Mai multe genuri de raze tractoare au fost descrise în cadrul literaturii şi cinematografiei S.F, dar în mod oficial lumea ştiinţifică nu a anunţat pînă în prezent că acest concept de transport futurist ar fi devenit realitate. Cu toate acestea, oficialii NASA iau fenomenul cît se poate de serios, şi au anunţat recent că au acordat în primă instanţă fonduri în valoare de 100.000 de dolari destinate cercetării razelor laser cu proprietăţi tractoare.
"Cu toate că pare o realizare imposibilă, tehnologia generatoare de raze tractoare nu este cu mult deasupra tehnologiilor de ultimă generaţie de care dispunem în laboratoarele noastre. Tehnologia actuală s-a dovedit a avea un oarecare grad de succes, dar este limitată de costurile mari şi de domeniul deocamdată restrîns de aplicaţii. Pe de altă parte, un sistem de tractare pe bază optică, poate reţine spre exemplu moleculele din atmosfera superioară şi le poate atrage spre o navă spaţială de pe orbită. Cu alte cuvinte, am început deja să facem progrese importante în domeniu", declară dr. Paul Stysley, cercertător în cadrul NASA's Goddard Space Flight Center. Potrivit descopera. ro, echipa sa a identificat pînă în prezent trei opţiuni posibile pentru a captura şi transporta pe viitor obiecte în spaţiu. Dintre toate acestea, se detaşează aşa numitele "raze solenoide", ale căror fascicole cu proprietăţi tractoare au fost demonstrate deja în experimente de laborator.

Oficial kosovar: UE trebuie să îndemne România să recunoască independenţa Kosovo

Preşedintele Parlamentului kosovar, Jakup Krasniqi, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să îndemne România şi alte state care nu au recunoscut Kosovo să îşi schimbe poziţiile şi să recunoască independenţa fostei provincii sîrbe. Într-un interviu acordat RFI, Krasiniqi a fost întrebat cum va convinge autorităţile de la Bucureşti să recunoască independenţa Kosovo. "Încă nu avem relaţii şi contacte cu România, dar am avut în trecut contacte cu parlamentari şi europarlamentari români. Cred că, în viitor, trebuie să consolidăm contactele între parlamentele noastre sau măcar la nivelul membrilor parlamentelor din România şi Kosovo", a răspuns Jakup Krasniqi, subliniind că în momentul de faţă nu există canale oficiale de comunicare cu România. Jakup Krasniqi a precizat că autorităţile de la Priştina nu sînt deranjate de "prezenţa militară" a României în Kosovo. "Nu sîntem deranjaţi de prezenţa militară a României. Vedem acest lucru ca fiind o conexiune între ţările noastre. Nu este un lucru rău, ci, dimpotrivă, este o chestiune bună pentru stabilitatea din Kosovo", a subliniat el.
Întrebat dacă Uniunea Europeană ar trebui să exercite presiuni asupra statelor care nu au recunoscut independenţa Kosovo, Jakup Krasniqi a răspuns: "Cuvîntul «presiune» poate nu este cel mai potrivit, dar cred că ne-ar ajuta mult dacă UE ar îndemna Grecia, Spania, România şi toate ţările care încă nu au recunoscut Kosovo, să recunoască independenţa. Acest lucru nu ne-ar ajuta doar pe noi, ci şi întregul proces de pace din regiune".
Independenţa Kosovo, proclamată pe 17 februarie 2008, este recunoscută de doar 22 dintre cele 27 de state membre UE. România, Grecia, Spania, Slovacia şi R.Cipru nu recunosc independenţa Kosovo.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.