Internațional

Români duşi cu preşul pînă în Irak

Ziarul de Vrancea
1 nov 2011 762 vizualizări
Doi români şi mai mulţi irakieni au exploatat peste 50 de persoane trimise la muncă în această ţară n cel puţin şase dintre acestea se mai află încă în deşertul irakian, neavînd cu ce să se întoarcă acasă

Doi români şi mai mulţi irakieni au exploatat peste 50 de persoane trimise ilegal la muncă în Irak, cărora le-au fost promise salarii lunare între 1.500 şi 2.700 de dolari, însă au fost abondonate într-o zonă izolată, fără a li se asigura condiţiile promise, informează DIICOT. Cel puţin şase români racolaţi pentru muncă la negru sînt încă abandonaţi în Irak, iar DIICOT va iniţia demersuri pe lîngă Ministerul Afacerilor de Externe pentru a fi aduşi în ţară, indiciile anchetatorilor arătînd că aceştia sînt în deşert.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări faţă de inculpaţii Ioan Ciprian şi Mariana Delia Catargiu, din municipiul Paşcani, judeţean Iaşi, pentru trafic de persoane. Inculpaţii, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare infracţională avînd drept scop obţinerea de beneficii financiare substanţiale din traficul de persoane, în forma exploatării prin muncă, precizează DIICOT.
Membrii grupării au informat pe internet şi în mass-media cu privire la oferte atractive de locuri de muncă în Irak, în domeniul construcţiilor, pentru salarii cuprinse între 1.500 şi 2.700 de dolari pe lună, modalitate în care au reuşit să recruteze peste 50 de victime. Părţile vătămate au fost cazate şi transportate în Irak, în schimbul sumei de 750 lei/persoană, fiind însă abandonate în oraşul Arbil, într-o zonă izolată, fără a li se asigura condiţiile de muncă şi salarizare promise.
Victimele au fost obligate să muncească pentru sume infime, neavînd posibilitatea de a se întoarce în România. Exploatarea a fost realizată prin intermediul altor membri ai grupării, cetăţeni irakieni, faţă de care cercetările continuă, fiind transmise cereri de comisie rogatorie către autorităţile judiciare din Irak.
Procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Catargiu Ioan Ciprian şi au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 29 de zile. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către DGIPI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.