Internațional

România, la concurenţă cu alte cinci ţări pentru cel mai puternic laser

Ziarul de Vrancea
31 oct 2011 997 vizualizări
Cele mai mari şanse pentru găzduirea lui pare să le aibă însă Marea Britanie ,caz în care ţara noastră ar rămîne parte din proiect

Cel mai puternic laser din lume, care poate "rupe ţesătura spaţiului", ar putea fi construit în Marea Britanie, ca parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, la care participa şi România, scrie Daily Telegraph. Hotnews aminteşte că Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a anunţat că Guvernul a decis pe 12 octombrie să trimită proiectul ELI - laserul de la Magurele - la Comisia Europeană.
Guvernul a aprobat în luna iunie un memorandum prin care cere identificarea de surse de finanţare pentru proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) şi realocarea de bani europeni de la alte programe europene către proiectul celui mai mare laser din lume, care urmează să se construiască la Măgurele. Proiectul are nevoie de aproximativ 280 milioane de euro.
Autorităţile au anunţat că în România va fi construit, ca parte a acestui proiect, cel mai puternic laser din lume. The Telegraph transmite, însă, că şi Marea Britanie a intrat în competiţie pentru construirea sofisticatei instalaţii, alături de Rusia, Cehia, Ungaria şi Franţa. Este vorba despre instalaţia ELI Ultra-High Field, care va produce un laser atît de intens încît le va permite cercetătorilor să observe particulele misterioase din vacuumul Universului, pentru prima dată, reuşind să rupă "ţesătura" vidului.
Energia primită de Terra de la Soare, concentrată într-un vîrf de ac

Laserul va produce un fascicul de lumină cu o putere echivalentă cu cea primită de Pămînt de la Soare, concentrată pe o suprafaţă mai mică decît vîrful unui ac, ceea ce va duce la "fierberea" vacuumului.
"Acest laser va fi de 200 de ori mai puternic decît laserele existente în prezent", a precizat profesorul John Collier, lider ştiinţific al proiectului ELI şi director al Central Laser Facility de la Laboratorul Rutherford Appleton din Oxfordshire. "La o asemenea intensitate, începem să intrăm într-un teritoriu virgin, pentru că este o zonă a fizicii unde nu am mai fost niciodată".
Ultra-High Field va fi compus din 10 fascicule, fiecare de două ori mai puternice decît laserele prototip, ceea ce va produce 200 petawatti putere - de peste 100.000 de ori mai mult decît producţia mondială de electricitate combinată - pentru mai puţin de o trilionime de secundă.

Mai tare decît în centrul Soarelui

Cantitatea uriaşă de energie necesară pentru a produce un fascicul de asemenea putere este stocată înainte de a fi eliberată pentru a produce fascicule de laser de cîţiva metri lăţime, care se combină şi se centrează într-un punct foarte mic, asemănător luminii soarelui printr-o lupă. În punctul focal, intensitatea luminii va crea condiţii atît de extreme, încît nu se întîlnesc nici în centrul soarelui.
Acest lucru va face ca misterioasele particule de materie şi antimaterie, despre care se spune că alcătuiesc vacuumul Universului, să fie separate, astfel că cercetătorii vor afla în premieră ce electricitate produc. "Particulele fantomă" se anihilează reciproc, în mod normal, în momentul în care apar, însă, folosind laserul să le separe, fizicienii speră că le vor putea detecta.
ELI Ultra-High Field ar trebui să fie finalizat pînă la sfîrşitul lui 2020 şi va costa circa 1 miliard de lire sterline. Deşi locaţia pentru laser nu va fi cunoscută decît abia anul viitor, Marea Britanie are şanse mari să cîştige, însă are drept concurenţă Rusia, Franţa, Ungaria, România şi Cehia. În aceste ultime trei ţări, Comisia Europeană a aprobat deja construirea de lasere, aminteşte publicaţia britanică, operaţionale din 2015.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.