Internațional

COLOANA:Palestinienii au devenit membri cu drepturi depline ai UNESCO

Ziarul de Vrancea
31 oct 2011 538 vizualizări
Palestinienii au devenit ieri membri cu drepturi depline ai UNESCO, în urma votului de la Paris al statelor membre ale acestei agenţii ONU.


 "Conferinţa Generală (care reuneşte toate statele membre) hotărăşte admiterea Palestinei ca membru al UNESCO", se arată în rezoluţia adoptată cu 107 voturi "pentru", 52 de abţineri şi 14 coturi "împotrivă". "Acest vot va permite ştergerea unei părţi infime a nedreptăţii cauzate poporului palestinian", a declarat Ryiad al-Malki, ministrul de Externe al Autorităţii Palestiniene (PA), în cadrul Conferinţei Generale. Statele Unite, Germania şi Canada au votat împotrivă, în timp ce Italia şi Marea Britanie s-au abţinut. Aproape toate ţările arabe, africane şi latino-americane s-au pronunţat pentru aderare. Franţa, care a exprimat rezerve serioase asupra demersului palestinian la UNESCO, a sfîrşit prin a vota pentru aderare. "Aderarea Palestinei ridică numărul statelor membre UNESCO la 195", a precizat agenţia ONU într-un comunicat publicat imediat după vot. Casa Albă consideră "prematur" şi contraproductiv" votul în favoarea admiterii "Palestinei" în cadrul UNESCO. La rîndul său, Guvernul israelian consideră că admiterea "Palestinei" în cadrul UNESCO îndepărtează perspectivele ajungerii la un acord de pace.

Atacurile informatice împotriva Marii Britanii, tot mai numeroase

Atacurile informatice împotriva Guvernului, persoanelor fizice şi afacerilor au atins un nivel "îngrijorător" în Marea Britanie şi ameninţă "interesele economice" britanice, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de informaţii din această ţară. Un "atac de mare amploare" împotriva Foreign Office (ministerul britanic de externe), dar şi altor numeroase ministere, a fost dejucat în vara aceasta, dezvăluie directorul Serviciului pentru interceptări Iain Lobham, într-un interviu pentru Times, cu o zi înainte de deschiderea la Londra a unei mari conferinţe internaţionale pe tema Internetului. "Asistăm la dezvoltarea unei pieţe internaţionale a infracţionalităţii, o economie paralelă, în care coordonatele cardurilor bancare ale cetăţenilor britanici sînt schimbate cu dolari virtuali", a subliniat el, referindu-se la o escrocherie descoperită de serviciile sale, în această vară, în cadrul căreia numerele cardurilor piratate erau vîndute pe site-uri ilegale în schimbul unor sume derizorii, de 70 de penny (0,80 de euro).
"Ţările care nu sînt în măsură să asigure securitatea informatică a sistemului lor bancar, a proprietăţii intelectuale a afacerilor lor, vor fi serios penalizate în lume", avertizează, pe de altă parte, ministrul britanic de Externe William Hague, într-un material publicat în Times, notînd, de asemenea, o "creştere exponenţială" a atacurilor informatice. În această "nouă cursă a înarmărilor" a hackerilor, "sînt dezvoltate tehnici noi în fiecare zi", avertizează ministrul, care va primi astăzi, la Londra, reprezentanţi din 60 de ţări şi pe principalii actori din domeniul Internetului, pentru a analiza atuurile şi riscurile web-ului.

Fenomen îngrijorător în ţări africane: copii născuţi, dar care totuşi nu există

Pînă la două treimi din naşterile care au loc în unele ţări din Africa nu sînt înregistrate, a atras atenţia ieri organizaţia internaţională Plan International, în ziua în care omenirea marchează venirea pe lume a locuitorului cu numărul 7 miliarde. Potrivit organizaţiei, în Liberia sînt înregistrate doar 16% din naşteri, iar în Niger 32%. Plan International subliniază necesitatea înregistrării nou-născuţilor în această zonă a lumii, unde populaţia se dublează la fiecare 20 de ani şi unde există un mare deficit de şcoli, spitale şi locuinţe. "Mulţi copii sînt privaţi de acces la educaţie şi, în absenţa certificatelor de naştere, ei sînt ca şi invizibili, fără acces la drepturile lor fundamentale", se arată în comunicatul publicat la Dakar. În cel mai recent raport al ONU cu privire la populaţia mondială se estimează că numărul locuitorilor Africii va creşte de peste trei ori în secolul al XXI-lea.

Creşte numărul cardurilor clonate în ţara cantoanelor. Elveţienii îi bănuiesc pe români şi bulgari

Fraudele cu carduri bancare înregistrează o creştere puternică în Elveţia şi s-au extins de la bancomate la automatele de plată din supermarketuri şi pentru bilete de tren, autorii provenind în principal din România şi Bulgaria, potrivit poliţiei citate de cotidianul Le Matin. Numărul fraudelor cu carduri bancare în această ţară a crescut vertiginos în primul semestru din 2011, arată un raport semestrial al Centralei de înregistrare şi analiză pentru siguranţa informaţiei MELANI. Dacă anul trecut au fost atacate 135 de bancomate în întreaga ţară, în primele patru luni ale acestui an au fost atacate 225 de bancomate, se arată în raport.
Însă aceste cazuri de "skimming" nu afectează doar bancomatele, ci şi automatele pentru plată din supermarketuri şi pentru bilete din gările Căilor Ferate elveţiene (CFF), în care escrocii se lasă, uneori, închişi peste noapte pentru a instala dispozitivele. Autorii acestui tip de infracţiuni provin în principal din România şi Bulgaria, a precizat o sursă din cadrul poliţiei. Cu ajutorul unui echipament special, infractorii copiază informaţia de pe banda magnetică a cardului pe alte carduri de debit, goale. Introducerea codului PIN este filmată, în general, cu o minicameră amplasată deasupra tastaturii, dar uneori sînt instalate tastaturi "false" peste tastatura bancomatului, cu scopul de a înregistra acest cod atunci cînd este tastat.

Salvatorii nu mai găsesc supravieţuitori după seismul din Turcia

Seismul cu magnitudinea 7,2 care a lovit provincia turcă Vab pe 23 octombrie a făcut 601 morţi, arată ultimul bilanţ al celulei de urgenţă din guvern. Numai în oraşul Van, capitala regională, s-au prăbuşit peste 5.000 de imobile, relansînd polemica privind nerespectarea normelor seismice şi corectitudinea constructorilor. Seismul a distrus numeroase clădiri din oraşele şi satele din regiunea Van, aflată în estul Turciei, la graniţa cu Iranul. Echipele de intervenţie au reuşit să salveze în total 231 de persoane prinse sub clădirile dărîmate. Vineri, un băiat în vîrstă de 12 ani a fost scos în viaţă dintre dărîmături la peste 108 ore de la cutremur. Vicepremierul Besir Atalay a declarat sîmbătă că operaţiunile de salvare în zonele afectate de cutremur se apropie de final, deoarece şansele de găsire a unor supravieţuitori devin infime. Cu toate acestea, pînă duminică la prînz autorităţile nu anunţaseră înca încheierea oficială a operaţiunilor de salvare. Turcia a primit ajutor umanitar din partea mai multor ţări, inclusiv din partea României, după seism.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.