Internațional

COLOANA: Navele sub pavilion britanic se înarmează contra piraţilor

Ziarul de Vrancea
30 oct 2011 577 vizualizări
Navele comerciale care navighează sub pavilion britanic în zona Cornului Africii vor putea avea la bord gărzi înarmate, pentru a-şi asigura protecţia în faţa atacurilor piraţilor, a anunţat ieri premierul David Cameron.

Potrivit lui Cameron, 49 dintre cele 53 de cazuri de deturnări de nave înregistrate anul trecut au avut loc în largul coastelor Somaliei, însă nici o navă care avea personal înarmat la bord nu a fost atacată. Pînă la 200 de nave comerciale sub pavilion britanic navighează cu regularitate în apropierea Somaliei, iar oficialii britanici apreciază că aproximativ jumătate dintre acestea vor cere imediat autorizaţia de a angaja gărzi înarmate. Deşi multe nave sub pavilion britanic dispun deja de personal înarmat, exploatînd prevederile legislative neclare, această măsură ar putea încălca legislaţia altor state. Egiptul, de exemplu, a anunţat recent că nu permite prezenţa personalului înarmat la bordul navelor care navighează prin canalul Suez. "Faptul că o mînă de piraţi din Somalia reuşeşte să ţină ostatic restul lumii şi sistemul nostru comercial este o insultă totală, iar restul lumii trebuie să se unească", a afirmat premierul britanic.

Poliţist din Miami prins în timp ce conducea cu 200 km/h

Un ofiţer de poliţie din Miami este acuzat că a condus maşina de serviciu cu aproape 200 de km/h pe o autostradă, din cauză că întîrzia la cea de-a doua slujbă pe care o avea. Fausto Lopez a fost arestat de poliţişti, după o urmărire de cîteva minute pe o autostradă din Florida. Florida Highway Patrol a precizat că un ofiţer de la circulaţie a observat o maşină de poliţie ce mergea cu viteză pe autostradă, trecînd de pe o bandă pe cealaltă "într-o maniera periculoasă". Potrivit raportului incidentului, Lopez a ignorat semnalele poliţistului de a trage pe dreapta şi i-a obligat pe agenţii rutieri să-l urmărească pînă în apropiere de oraşul Hollywood. Ofiţerii susţin că au fost nevoiţi să-l ameninţe cu armele pe Lopez pentru a-l obliga să oprească. Fausto Lopez a declarat că a apăsat pe acceleraţie deoarece era în întîrziere la cel de-al doilea serviciu pe care îl are, acela de agent de pază la o şcoală. Un purtător de cuvînt al poliţiei din Miami, Delrish Moss, a spus că Lopez va fi sancţionat pe linie administrativă în funcţie de rezultatele anchetei ce se desfăşoară în prezent.

La o săptămînă de la seismul din Turcia, bilanţul victimelor trece de 4700 de victime

Cel mai recent bilanţ al victimelor cutremurului care a zguduit duminica trecută estul Turciei a ajuns la 596 de morţi şi cel puţin 4.150 de răniţi, a anunţat celula de criză de pe lîngă primul ministru. Numai în oraşul Van, seismul de magnitudinea 7,2 a distrus 5.000 de imobile. În total, 231 de oameni au fost salvaţi dintre dărîmături, a anunţat vicepremierul Besir Atalay. Acesta a precizat că operaţiunile de salvare se apropie de sfîrşit, şansele de găsire a unor supravieţuitori fiind de acum infime. Încetarea căutărilor nu fusese încă anunţată duminică dimineaţa. O replică seismică de magnitudinea 5,3 a provocat panică ieri dimineaţă în provincia estică Van, unde mii de supravieţuitori sînt adăpostiţi în continuare în corturi.

Grecii nu prea cred în acordul de la Bruxelles, privind reducerea datoriei

Un procent de 58,9% dintre cetăţenii greci consideră că acordul încheiat la Bruxelles, privind reducerea cu 50 la sută a datoriei ţării lor, nu reprezintă o măsură bună pentru statul elen, populaţia urmînd să suporte efectele acestei decizii politice, reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul "KAPA Research" pentru ziarul elen "Byma tys Kuriakys". Concret, 44% dintre respondenţi sînt de părere că rezultatul obţinut în urma summitului de la Bruxelles de săptămîna trecută este unul "clar negativ", în timp ce un procent de 14,4% consideră că hotărîrile adoptate cu acest prilej sînt "destul de nefavorabile" pentru poporul grec. Pe de altă parte, 12,6% dintre cetăţenii intervievaţi cred că măsurile luate de liderii politici europeni sînt unele "clar pozitive", în vreme ce 23,1% dintre respondenţii sondajului apreciază drept "destul de favorabile" aceste măsuri. De asemenea, majoritatea participanţilor la sondaj doresc să se formeze un guvern pentru salvarea naţiunii, fără să menţioneze însă numele unor politicieni care ar putea să facă parte din acest guvern.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.