Internațional

Sarkozy: Grecia, o eroare

Ziarul de Vrancea
28 oct 2011 836 vizualizări
După ce a acceptat ştergerea a jumătate din datoriile statului grec, preşedintele Franţei s-a dezlănţuit

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat joi la televiziune că este "încrezător" că Grecia va putea ieşi din criză, dar a subliniat că admiterea ei în zona euro în 2001 a fost o "eroare". "A fost o greşeală deoarece Grecia a intrat cu cifre false... ea nu era pregătită", a declarat el, adăugînd totuşi că ţara "poate fi salvată prin deciziile" summitului de la Bruxelles, luate în noaptea de miercuri spre joi.
Preşedintele francez a reamintit principalele decizii adoptate la acest summit, mai ales ca băncile să renunţe la 50% din datoria Greciei pe care ele o deţin. Astfel, se va trece de la 200 de miliarde de euro la 100 de miliarde de euro.
"Dacă euro exploda noaptea trecută, exploda toată Europa", a subliniat el într-o emisiune la canalele TF1 şi France 2. "Dacă Grecia intra în faliment, am fi avut un proces în cascadă ce s-ar fi extins în toată lumea", a adăugat Sarkozy. "Dacă nu ar fi existat nici un acord noaptea trecută, nu doar Europa se scufunda în catastrofă, ci întreaga lume. Am luat decizii importante ce au evitat catastrofa", a mai declarat Sarkozy.

Grecia a trişat pentru a intra în zona euro

Afirmaţiile preşedintelui francez sînt o reluare a dezvăluirilor făcute luna trecută de Otmar Issing, fost economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE), care a spus că Grecia a fost capabilă să intre în zona euro numai prin înşelăciune, iar liderii din regiune au fost "prea politicoşi" pentru a aplica sancţiunile adecvate, prin care ar fi putut fi evitată criza datoriilor.
"Cînd am lucrat pentru BCE, am suferit de fiecare dată cînd statele nu au îndeplinit criteriile. Grecia a trişat pentru a intra în zona euro şi este dificil să ştim cum să ne purtăm cu trişorii", a declarat Issing (75 de ani) într-un interviu.
Issing, care a venit în BCE cu un an înainte de crearea euro, în 1999, şi a lucrat în instituţie pînă în 2006, a avertizat înainte de decizia că Grecia nu va putea, probabil, să îşi onoreze obligaţiile financiare. Capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile este îndoielnică, chiar dacă guvernul a aprobat un plan de accelerare a privatizărilor şi noi măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a primi o nouă tranşă din planul de susţinere financiară de 110 miliarde de euro din partea UE şi FMI, aprobat anul trecut.
Issing atribuie "problemele critice" din zona euro absenţei unor sancţiuni adecvate. El a arătat că ar fi trebuit să aibă loc o monitorizare şi o evaluare mai bună, precum şi mai multe sancţiuni, întrucît "criza nu era inevitabilă".

Salvarea încă nu a venit pentru Grecia

Planul liderilor europeni de a reduce cu 50% datoriile Greciei ar putea fi văzut ca un eveniment de default (incapacitate de plată) dacă investitorii îl acceptă, se arată într-un comunicat al Fitch Ratings citat de Bloomberg. Totodată, agenţia a anunţat că ratingul Greciei va rămîne în categoria "junk", nerecomandată investiţiilor, chiar dacă datoria ţării a fost redusă în mod semnificativ.
Cu toate acestea, reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară recunosc că planul este un pas necesar pentru a pune finanţele publice ale Greciei pe un fundament mai solid. Creditorii privaţi au acceptat o pierdere de 50% pe deţinerile de obligaţiuni emise de Grecia în urma negocierilor de miercuri noapte cu liderii europeni. Împreună cu noi împrumuturi şi alte măsuri, datoria Greciei ar urma să revină la 120% din PIB pînă în 2020, au mai spus reprezentanţii agenţiei, citaţi de Washington Post.
Fitch arată că este nevoie de mai multe detalii cu privire la acest acord, care prevede şi creşterea resurselor Fondului European de Stabilitate la 1.000 miliarde de euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.