Internațional

COLOANA: Un "Car cu boi" de Grigorescu, vîndut la New York pentru 104.500 de dolari

Ziarul de Vrancea
27 oct 2011 577 vizualizări
Un tablou "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu a fost vîndut pentru suma de 104.500 de dolari, miercuri, la o licitaţie organizată de casa Bonhams la New York, potrivit site-ului oficial al casei de licitaţii.

Lucrarea, cu dimensiuni de 33 x 55,8 centimetri, fusese evaluată de specialişti la o sumă cuprinsă între 100.000 şi 150.000 de dolari. La acest moment nu este cunoscută identitatea cumpărătorului. Tabloul a figurat în licitaţia de Pictură Europeană a casei Bonhams, ce a numărat 199 de loturi, acoperind mai multe secole şi curente artistice. Potrivit reprezentanţilor Bonhams, lucrarea lui Grigorescu a fost una dintre vedetele licitaţiei şi, din cîte se ştie, abia a doua semnată de artistul român care este scoasă la vînzare în Occident. În luna iulie a acestui an, casa Bonhams a mai scos la vînzare un "Car cu boi", la Londra, tabloul fiind adjudecat pentru 31.200 de lire sterline (35.300 de euro), în condiţiile în care era estimat la 4.500 - 6.800 de euro. Nicolae Grigorescu (1838 - 1907) a fost unul dintre fondatorii picturii moderne româneşti, iar "Car cu boi", o temă pe care a abordat-o de mai multe ori, este o pictură încîntătoare, ce relevă stilul artistului influenţat de curentul impresionist, se arată în prezentarea casei de licitaţii.
Nicolae Grigorescu semnează şi cea mai scumpă lucrare adjudecată pe piaţa de artă românească - "Ţărăncuţă odihnindu-se", denumită ulterior "Fata cu mărgele roşii" -, vîndută pentru 270.000 de euro, în aprilie anul acesta, la casa Artmark. De altfel, numele artistului domină topul celor mai scumpe lucrări vîndute prin licitaţie în România, apărînd pe primele opt poziţii.


Circa 2.000 de medici au plecat din Romania în 2011

Numai în primele luni ale anului peste 1.900 de doctori au părăsit ţara pentru a lucra în unităţi sanitare din UE, a declarat ieri preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. "Numai în primele nouă luni au plecat 1.900 de medici din România. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iaşi a spus că peste 2.000 de doctori români sînt înscrişi în această organizaţie şi practică medicina. Totodată, în Franţa lucrează ca doctori peste 6.000 de medici români", a precizat Astărăstoae. El a precizat că exodul medicilor face ca în prezent, în România să existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 dacă sînt adunaţi şi stomatologii, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori.
"Din păcate sistemul de sănătate este subfinanţat cronic, este o incoerenţă, inegalitate şi neechitate în sistemul sanitar, România alocînd în continuare cea mai mică sumă din PIB pentru sănătate, sub 3%, în timp ce în UE este alocat între 5-6% din PIB", a adăugat preşedintele CMR. Potrivit acestuia, în România autorităţile vorbesc că a crescut de şase ori consumul de medicamente deşi statisticile europene arată că România este pe ultimul loc (cu 7-10 ori mai mic decât în UE) la consumul de medicamente şi are în acelaşi timp cea mai mare rată de îmbolnăvire din zonă.

Un chirurg de la Spitalul Malaxa din Bucureşti, prins luînd mită 1.500 de lei

Un cetăţean irakian, chirurg la Spitalul Malaxa din Bucureşti, a fost prins ieri luînd 1.500 de lei de la o femeie pentru ca tatăl ei să fie supus unei intervenţii chirurgicale. "La data de 27 octombrie, procurori ai Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti, împreună cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti, cu sprijinul Serviciului Operaţii al DGA, l-au surprins în flagrant delict pe M.S.H., medic chirurg în cadrul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa, în timp ce primea suma de 1.500 de lei de la denunţătoarea P.C.I", a informat Parchetul. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că medicul a pretins denunţătoarei suma în cauză atît pentru el, cît şi pentru alţi doi colegi (între care anestezistul), împreună cu care urma să efectueze o intervenţie chirurgicală tatălui denunţătoarei, care era internat în spital.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.