Internațional

COLOANA: Familia lui Gaddafi depune plîngere penală împotriva NATO

Ziarul de Vrancea
26 oct 2011 621 vizualizări
Familia lui Muammar Gaddafi intenţionează să depună la Curtea Penală Internaţională o plîngere împotriva NATO, pentru "crimă de război", în urma decesului la Syrta a fostului lider libian, a anunţat ieri avocatul său francez.

În vîrstă de 69 de ani, colonelul Gaddafi a fost capturat la 20 octombrie în apropiere de oraşul Syrta (la 360 kilometri est de Tripoli) şi a fost ucis după scurt timp, în circumstanţe ce nu au fost încă lămurite. Marcel Ceccaldi a declarat că motivul acestui deces a fost "faptul că elicopterele NATO au tras asupra convoiului lui Muammar Gaddafi, care a fost apoi terminat". "Omuciderea voluntară este definită ca o crimă de război de articolul 8 din Statutul de la Roma al CPI", a adăugat avocatul, citat de Agerpres. Marcel Ceccaldi nu a menţionat data la care va fi depusă plîngerea. Potrivit avocatului, "uciderea lui Gaddafi arată că statele membre nu aveau scopul de a proteja populaţia, ci de a răsturna regimul".
Gaddafi a fost înmormîntat în Libia în noaptea de luni spre marţi într-un loc secret, dar persistă polemica privind circumstanţele morţii sale. Medicul care a efectuat autopsia a spus că aşteaptă unda verde din partea autorităţilor pentru a comunica rezultatul. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) afirmă că fostul lider libian a fost ucis într-un schimb de focuri, dar mărturiile şi înregistrările video din momentul arestării lui conduc la supoziţia că ar fi putut fi victima unei execuţii sumare.

Putin şi Medvedev au recoltat cîte şase tone de porumb

După ce la sfîrşitul săptămînii trecute au promovat badmintonul, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin s-au dus marţi în regiunea Stavropol la recoltat de porumb. În imaginile difuzate de televiziunile ruse, şeful statului şi primul ministru, primii oameni în stat în Rusia, apar la volanul a două combine, asistaţi fiecare de cîte un tractorist, şi recoltează porumb. Fiecare dintre ei a recoltat în final cîte şase tone de porumb. "M-am simţit foarte bine şi cabina este confortabilă", a spus Medvedev la coborîrea din combină în faţa camerelor de filmat. "Şi mie mi-a plăcut. A fost extraordinary", a adăugat la rîndul său Putin, citat de Agerpres.
În ultimul timp, Medvedev şi Putin apar în public mai des împreună. După recentul anunţ privind rocada de la Kremlin la scrutinul prezidenţial de anul viitor, tandemul de la putere în Rusia încearcă să dea impresia unei coeziuni, pe fundalul zvonurilor că între cei doi ar exista totuşi divergenţe.

Trafic cu cîini de rasă şi chei de celulă într-o închisoare din China

O anchetă desfăşurată în închisoarea din provincia Hebei a demonstrat că gardienii îşi sporeau veniturile vînzîndu-le deţinuţilor cîini de rasă, băuturi alcoolice sau telefoane mobile cu acces la Internet, potrivit Oriental Morning Post. Unii dintre deţinuţi au obţinut în acest fel inclusiv chei ale celulelor lor, afirmă Shanghai Daily.
Ancheta a fost declanşată în septembrie, după evadarea unui deţinut. Administraţia penitenciarului a invocat condiţiile improprii din închisoarea din oraşul Shenzhou, aflată într-o clădire construită cu 40 de ani în urmă şi afectată de întreruperi frecvente ale alimentării cu energie, care blochează sistemele de securitate. Autorităţile au anunţat arestarea mai multor gardieni şi au decis închiderea închisorii şi transferarea celor circa 3.000 de deţinuţi într-un penitenciar aflat în construcţie în apropiere.

Americanii recomandă şi vaccinarea băieţilor contra HPV

Un comitet consultativ al autorităţilor sanitare americane a recomandat, marţi, extinderea şi în cazul băieţilor a vaccinării generale contra virusului papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuală şi responsabil cu apariţia bolilor venerice, dar şi a unor forme de cancer. Această vaccinare face deja obiectul recomandărilor federale pentru tinere. "Recomandările făcute CDC de a-i proteja şi pe băieţi contra HPV marchează o nouă etapă în lupta dusă de această ţară împotriva cancerului", a declarat Anne Schuchat, directoarea Centrului naţional pentru imunizare şi maladii respiratorii. Ea a subliniat faptul că aproximativ 20 de milioane de americani au fost infectaţi cu HPV asociate mai multor tipuri de cancer (col uterin, vaginal, penian, anal, bucal şi al gîtului). Această vaccinare va permite astfel şi protejarea băieţilor contra anumitor infecţii transmise pe cale sexuală, ca şi contra anumitor tipuri de cancer.
Extinderea vaccinării şi la băieţi le va proteja astfel indirect pe femei, reducînd transmiterea HPV, mai ales a celor vinovate de majoritatea cancerelor de col uterin.
Comitetul consideră că această vaccinare ar putea fi făcută pînă la vîrsta de 21 de ani la bărbaţii care au primit deja o doză de vaccin. Vîrsta limită a fost fixată la 26 de ani pentru femei.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.