Internațional

Bărbaţii, la fel de periculoşi pentru omenire ca încălzirea globală

Ziarul de Vrancea
26 oct 2011 691 vizualizări
Cu puţin timp înainte ca populaţia globului să treacă de şapte miliarde de oameni, experţii în demografie se tem că dezechilibrul dintre sexe favorizează apariţia unor "ţări de burlaci", în care bărbaţii se vor lupta pentru a-şi găsi soţii. Nu se cunosc deocamdată consecinţele exacte a ceea ce demograful francez Christophe Guilmoto numeşte "masculinizare alarmantă" în ţări ca India sau China, din cauza avorturilor selective.

Mulţi experţi consideră că, peste 50 de ani, lipsa femeilor va avea un impact similar cu cel al încălzirii climatice. Aceste avertismente se bazează pe statistici precise. Se nasc între 104 şi 106 băieţi la 100 de fete şi cea mai mică schimbare a acestei proporţii se explică doar prin factori anormali. În India şi Vietnam, cifra este de 112 băieţi la 100 de fete. În China, proporţia a ajuns la 120 de băieţi la 100 de fete, depăşind în unele regiuni 130/100. Tendinţa se extinde în Azerbaidjan, Georgia, Armenia, unde proporţia este de 115 băieţi la 100 de fete. Acelaşi fenomen se constată şi în Serbia şi Bosnia.
Lumea a luat cunoştinţă de această problemă în 1990, când cîştigătorul premiului Nobel, economistul indian Amartya Sen, a publicat un articol cu titlul şoc "Lipsesc peste 100 de milioane de femei". Experţii în demografie apreciază că cifra a depăşit între timp 160 de milioane, ca efect al preferinţei tradiţionale pentru băieţi, al scăderii fertilităţii şi, mai important, al ecografiilor ieftine care permit mamelor să avorteze, ilegal, dacă au fete.
Chiar dacă proporţia naşterilor băieţi-fete ar reveni la normal în India şi China peste zece ani, Guilmoto consideră că, în aceste două ţări, căsătoria va rămîne o problemă pentru bărbaţi timp de cîteva decenii. "Nu numai că bărbaţii se vor căsători mai tîrziu, dar riscă să rămînă celibatari în ţări în care înainte fiecare îşi găsea o soţie", spune el, potrivit Agerpres.

O posibilă consecinţă: poliandria

Unii experţi apreciază că acest nou context ar putea duce la creşterea poliandriei (o femeie cu mai mulţi soţi) şi a turismului sexual, iar alţii anticipează scenarii catastrofale, în care agresiunile sexuale, violenţa şi conflictele ar fi lucruri obişnuite. Acum cîţiva ani, Valerie Hudson şi Andrea den Boer, politologi, au scris chiar că ţările asiatice cu populaţie majoritar masculină reprezintă o ameninţare pentru Occident.
Mara Hvistendahl, ziarist la revista Science şi autor al unui recent articol intitulat "Selecţie nenaturală", arată în schimb că riscul unor războaie la scară întinsă este foarte mic, amintind că India este o democraţie. Ea admite în schimb că, din punct de vedere istoric, nu este prea plăcut să trăieşti în societăţi în care numărul bărbaţilor îl depăşeşte pe cel al femeilor, pomenind de riscul unor violenţe şi al unei situaţii instabile. Organisme ale Naţiunilor Unite au avertizat în privinţa unei legături între numărul mic al femeilor şi creşterea traficului sexual sau al migraţiilor de populaţie în vederea căsătoriei. Pînă acum nu s-au propus prea multe soluţii.

Un cutremur strîmtează "falia" diplomatică dintre Turcia şi Israel

Turcia a anunţat că va accepta ajutor din străinătate, inclusiv din Israel, în urma cutremurului de duminică seară după ce, iniţial, a refuzat asistenta internaţională.

Printre cei care au sărit în ajutorul ţării lovite de seism se numără şi Israelul care însă a anunţat că gestul umanitar nu ar trebui perceput ca o încercare de a remedia legăturile diplomatice dintre cele două ţări. Statul evreu intenţionează să trimită, pe cale aeriană, cîteva case prefabricate, anunţînd că poate să trimită mult mai multe structuri pe cale navală. "Am spus că sîntem pregătiţi să oferim tot ajutorul posibil, pe care îl doresc şi îl cer, dar nu există un amestec între relaţiile politico-diplomatice şi dezastrele naturale. Le separăm total pe cele două", a declarat ministrul de Externe al Israelului, Avigdor Lieberman, pentru postul israelian Army Radio.
Ajutorul oferit de Israel Turciei în urma cutremurului din 1999 a contribuit la construirea unui parteneriat strategic între cele două ţări, parteneriat ce s-a deteriorat în ultimul an din cauza politicii Israelului faţă de Palestina. Un punct de răscruce a fost atacul Israelului asupra "Flotilei libertăţii" în mai 2010, incident ce s-a soldat cu moartea a 9 activişti turci. Ca urmare a acestuia, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara. În ciuda crizei diplomatice, în decembrie 2010 Turcia a trimis Israelului unităţi de pompieri pentru a controla un incendiu care a devastat parcul naţional de pe Muntele Carmel. "Cînd o ţară se confruntă cu un dezastru şi are probleme umanitare, este corect să ajuţi şi să pui, pentru un moment, deoparte diferenţele", a declarat directorul general al Ministerului israelian al Apararaii, Ehud Shani.
Potrivit ultimului bilanţ, cutremurul din Turcia s-a soldat cu 459 de morţi şi peste 1.300 de răniţi.

SUA au demontat cea mai puternică bombă atomică din arsenalul lor

Puterea dispozitivului nuclear era de 9 megatone n spre comparaţie, bomba de la Hiroshima dispunea de o putere de 0,012 megatone

Experţii nucleari americani au închis marţi unul dintre capitolele Războiului Rece dezasamblînd cea mai veche, cea mai mare şi cea mai puternică bombă din arsenalul nuclear, fabricată în 1962. Ultima bombă B-53 - construită în 1962, anul crizei rachetelor din Cuba - a fost demontată la Amarillo (Texas, sud), în uzina Pantex, singura din Statele Unite în care mai sînt fabricate, întreţinute şi demontate în prezent arme nucleare.
De culoare gri, cîntărind 4,5 tone şi groasă cît o camionetă, bomba avea capacitatea de a distruge o întreagă regiune cu cele nouă megatone ale sale eliberate în caz de largare de la bordul unui bombardier B-52. Ca termen de comparaţie, bomba atomică lansată la Hiroshima conţinea o încărcătură de 12 kilotone, respectiv o putere de 0,012 megatone. "Este important în măsura în care este ultima dintre aceste arme de mai multe megatone pe care puterile nucleare le fabricau în timpul războiului Rece", a declarat pentru AFP Hans Kirstensen, directorul de informaţii nucleare de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani.

Spionii Moscovei pun în pericol relaţiile dintre Rusia şi Germania

 Berlinul a arestat primii spioni ruşi de la unificarea Germaniei, în 1990

Poliţia germană a arestat un cuplu, soţ şi soţie, bănuiţi că ar fi agenţi ruşi sub acoperire ce au activat pe teritoriul ţării timp de peste 20 de ani, scrie Spiegel Online. În cazul în care acuzaţiile se dovedesc a fi adevărate, descoperirea ar putea afecta relaţiile diplomatice dintre Germania şi Rusia.
Soţii cunoscuţi drept Andreas şi Heidrun A. au fost arestaţi marţi, în Marburg, sub suspiciune de "activitate de agent al serviciului secret" şi utilizare de documente false. Acţiunea reprezintă prima arestare a unor spioni ruşi după reunificarea Germaniei în 1990.
În momentul arestariii, Heidrun A. a fost surprinsă în biroul ei, în faţa unui transmiţător wireless, conectat la un computer, pe care primea mesaje codate. Arestarea reprezintă punctul culminant al unei investigaţii îndelungate a autorităţilor germane. Investigatorii cred că Heidrun A., în vîrstă de 45 de ani, şi soţul ei Andreas, în vîrstă de 51 de ani, au fost, timp de cel puţin 20 de ani, agenţi sub acoperire ai Moscovei, însărcinaţi cu spionarea autorităţilor germane. Cei doi au negat acuzaţiile. Andreas A. s-a mutat în Germania în 1988 pentru studii. Potrivit actelor, acesta este născut în Argentina şi crescut în Austria. În 1990 s-a căsătorit cu Heidrun, de cetăţenie austriacă, născută în Peru. Investigaţii în Peru şi Argentina au scos la iveală faptul că datele trecute în paşaport sînt false.

Cazul Anna Chapman a trezit primele suspiciuni

Ancheta autorităţilor germane a avut drept punct de plecare cazul agentului rus sub acoperire Anna Chapman, arestată în iunie 2010 împreună cu alţi 10 presupuşi spioni. Potrivit unei surse CIA, programul de spionaj al Moscovei ar cuprinde o reţea similară de agenţi ce operează în Europa. Urmărind mesajele radio transmise în Germania, autorităţile germane au concluzionat că măcar un cuplu de spioni ruşi locuieşte pe teritoriul ţării.
Experţii cred că este posibil ca cei doi să fi folosit Germania ca bază pentru a opera în alte ţări ale Europei. O altă teorie propusă este ca Andreas şi Heidrun A. reprezintă verigă de legătură între Moscova şi alţi agenţi. Potrivit legii germane, reprezintă o infracţiunea să lucrezi pentru serviciul secret al altei tari împotriva statului german.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.