Internațional

Un ziar subordonat puterii de la Beijing ameninţă statele vecine cu atacuri militare din partea Chinei

Ziarul de Vrancea
25 oct 2011 4607 vizualizări
Ţările care au diferende teritoriale maritime cu China trebuie "să se pregătească pentru lovituri de tun", a avertizat ieri un ziar apropiat conducerii Partidului Comunist de la Beijing, amplificînd tensiunile legate de cîteva insule disputate, bogate în zăcăminte de hidrocarburi.

Într-un editorial în care se referă la Coreea de Sud, Filipine şi Vietnam, Global Times avertizează că "dacă aceste ţări nu îşi schimbă comportamentul faţă de China, trebuie să se pregătească pentru loviturile sale de tun". "Trebuie să ne pregătim, pentru că acesta ar putea fi singurul mijloc de rezolvare a disputelor noastre maritime", adaugă articolul publicat în ediţiile în engleză şi chineză (Huanqiu Shibao) ale cotidianului. Global Times, care aparţine Cotidianului Poporului, organul de presă al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), este cunoscut pentru naţionalismul său exacerbat.
China, Japonia şi Taiwanul îşi dispută mai multe insule din Marea Chinei Orientale, denumite Diaoyu în chineză şi Senkaku în japoneză, în timp ce suveranitatea asupra insulelor Spratly/Nansha din Marea Chinei este revendicată de China, Taiwan, Filipine, Malaysia, Brunei şi Vietnam .
Tensiunile în zona maritimă de trecere între Asia de Est, Oceanul Indian şi Europa, sînt alimentate frecvent de conflicte între pescari şi nave militare. Potrivit Global Times, autoriăţile filipineze şi sud-coreene au confiscat ambarcaţiuni de pescuit chineze care nu au mai fost restituite Chinei. Unele ţări "exploatează moderaţia poziţiilor diplomatice chineze", apreciază cotidianul, care avertizează "că nu există nici o metodă cunoscută pentru rezolvarea acestor probleme în mod paşnic". "Dacă ţările vecine nu se retrag din fricţiunile maritime cu China, mai devreme sau mai tîrziu vor avea loc conflicte armate", avertizează ziarul.

Romania, în primele zece ţări care vor dispărea de pe glob

Cercetători ONU au realizat un calendar al dispariţiei omenirii, potrivit căruia România se numără printre primele 10 ţări care vor dispărea, dacă nu va creşte rata natalităţii. Potrivit clasamentului, primele 10 ţări care vor dispărea sînt Macao, Hong Kong, Bosnia, Rusia, Malta, Slovacia, Singapore, România, Ungaria şi Macedonia, informează NewsIn. Statele Unite, insulele Virgine, Santa Lucia, Tunisia, Franţa, Coreea de Sud, Azerbaidjan, Australia, insulele Antile şi Norvegia vor dispărea ultimele.
Cercetătorii afirmă că unele ţări nu vor dispărea. Este vorba în special de ţări din Africa, Orientul Mijlociu, cu excepţia Iranului, Asia Centrală şi Caucaz. Afganistanul, Pakistanul, India, Mongolia, Indonezia, Filipinele şi majoritatea ţărilor din America Latină, cu excepţia Braziliei şi Chile, nu sînt ameninţate cu dispariţia. ONU publică în mod regulat aceste estimări, în raportul UN World Population Prospects. Cercetătorii au stabilit, pe baza ratei actuale de natalitate, data aproximativă a morţii ultimei femei din fiecare ţară, ceea ce semnalează sfîrşitul ciclului de reproducere a populaţiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.