Internațional

Testamentul lui Gaddafi

Ziarul de Vrancea
24 oct 2011 921 vizualizări
"Am fi putut negocia şi vinde cauza în schimbul siguranţei personale şi a unei vieţi stabile. Am primit multe oferte, dar am ales să fim în avangarda confruntării, ca semn al datoriei şi al onoarei", a lăsat scris fostul lider al Libiei.

Website-ul lui Muammar Gaddafi, Seven Days News, a publicat testamentul fostului lider libian, ucis joi dupa ce a fost capturat de combatanti ai CNT, scrie BBC News. Documentul înmînat de una dintre rudele lui Gaddafi vorbeşte despre înmormîntarea pe care şi-a dorit-o fostul lider libian, dar şi despre viziunea acestuia asupra poporului pe care l-a condus timp de peste 40 de ani.
Trei rude ale dictatorului au primit cópii ale documentului, scrie website-ul lui Gaddafi. Dintre acestea, una a fost ucisă, una a fost arestată, iar o a treia a reuşit să scape cu viaţă din luptele din Sirte. În testament, Gaddafi a scris că "dacă voi fi ucis, aş vrea să fiu îngropat conform ritualurilor musulmane, în hainele pe care le purtam în momentul morţii, iar corpul să nu îmi fie spălat, în cimitirul din Sirte, alături de familia şi rudele mele."
Dictatorul libian şi-a exprimat dorinţa ca membrii familiei, "în special femeile şi copiii, să fie trataţi bine după moartea mea. Poporul libian trebuie să îşi protejeze identitatea, realizările, istoria şi imaginea onorabilă a eroilor şi predecesorilor săi. Poporul libian nu trebuie să renunţe la sacrificiile celor mai buni oameni ai săi".
În document, Gaddafi şi-a încurajat susţinătorii să continue lupta de rezistenţă împotriva "oricărui agresor străin astăzi, mîine şi întotdeauna". "Oamenii liberi din lume sa stie ca am fi putut negocia si vinde cauza in schimbul sigurantei personale si a unei vieti stabile. Am primit multe oferte, dar am ales sa fim in avangarda confruntarii, ca semn al datoriei si al onoarei", se arata in testamentul prezentat de Seven Days News.
"Chiar daca nu vom castiga imediat, vom invata generatiile viitoare ca alegerea de a proteja natiunea este o onoare, iar vinderea ei este una dintre cele mai mari tradari, pe care istoria si le va aminti intotdeauna in ciuda incercarilor altora de a va spune contrariul", incheie fostul lider sirian.
Seven Days News a publicat documentul duminica. Conform unor surse din cadrul consiliului militar de la Misrata citate de AFP sambata, Muammar Gaddafi urmeaza sa fie ingropat zilele acestea intr-un loc necunoscut, pentru a evita orice pelerinaj la mormantul sau.

Noua conducere a ţării face investigaţii

Preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (instanţă politică libiană interimară) Mustafa Abdeljalil a anunţat ieri formarea unei comisii de anchetă pentru stabilirea condiţiilor în care şi-a pierdut viaţa fostul lider libian Muammar Gaddafi. Văduva dictatorului şi importante organizaţii internaţionale au cerut demararea unei anchete privind controversatul deces al colonelului libian, care fusese capturat viu, săptămîna trecută, la Syrta. "Reputaţia" noilor autorităţi libiene a fost "uşor umbrită" de uciderea fostului lider libian. "Nu aşa trebuie procedat şi nu aşa am fi preferat să se întîmple", a declarat duminică ministrul Apărării britanic Philip Hammond. În urmă cu o zi, medicul care a efectuat autopsia cadavrului lui Gaddafi, Othman El-Zentani, şeful serviciului de medicină legală, a declarat succint că Muammar Gaddafi a fost "ucis de gloanţe", precizînd că raportul este în curs de elaborare. Noile autorităţi libiene susţin că Muammar Gaddafi a fost împuşcat în cap, într-un schimb de focuri, însă diverşi martori oculari şi înregistrări video evocă alte ipoteze, în special cea a unei execuţii sumare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.