Internațional

COLOANA de stiri externe:Acţiunile marilor bănci elene au închis în scădere cu circa 20%

Ziarul de Vrancea
24 oct 2011 532 vizualizări
Acţiunile marilor bănci elene au încheiat tranzacţiile de ieri în scădere cu circa 20% şi au tras în jos principalul indice al bursei din Atena cu 4,5%, din cauza îngrijorării privind impactul economic al reevaluării în scădere a datoriilor Greciei către creditorii privaţi

Titlurile Piraeus Bank au coborît cu 22%, National Bank of Greece şi EFG Eurobank cu 20%, iar Alpha Bank cu 19,14%. Indicele Athex a scăzut cu 4,5%. Între acţiunile care au avut o evoluţie pozitivă se află OTE, cu un avans de 1,5%, şi Coca-Cola HBC, cu o creştere de 0,47%. Liderii europeni s-au apropiat duminică de un acord privind recapitalizarea băncilor şi insistă pentru ca băncile să accepte reevaluarea în scădere a datoriilor Greciei cu circa 60%. Un nou summit al Uniunii Europene va avea loc miercuri, pentru definitivarea acordului. Potrivit unor surse bancare, băncile s-ar fi oferit să suporte o revizuire a datoriilor elene cu 40%.

Şi WikiLeaks a rămas fără bani

WikiLeaks a anunţat ieri "suspendarea temporară" a publicării de documente secrete, din lipsă de mijloace financiare. Într-un comunicat dat publicităţii la Londra, site-ul fondat de Julian Assange anunţă că, din cauza "blocadei" impuse împotriva WikiLeaks de corporaţii financiare, printre care Visa, MasterCard, Western Union şi PayPal, site-ul este "astăzi constrîns să îşi suspende temporar activităţile de publicare" şi să înceapă "o campanie agresivă de colectare de fonduri". "De la 7 decembrie 2010, o blocadă financiară arbitrară şi ilegală a fost impusă de Bank of America, Visa, Mastercard, Paypal şi Western Union. Atacul ne-a distrus 95% din venituri", a declarat Assange, într-o conferinţă de presă în capitala britanică. "WikiLeaks a funcţionat în ultimele 11 luni din rezervele sale în bani lichizi", a adăugat Julian Assange. "Toate fondurile noastre au fost realocate luptei împotriva acestei blocade", a mai afirmat el, acuzînd un "atac concertat, politic şi la iniţiativa SUA". După publicarea de documente confidenţiale ale Departamentului de Stat ale SUA, mai multe instituţii financiare au îngheţat conturile aparţinînd WikiLeaks şi lui Julian Assange, care estimează pierderi de 40-50 de milioane de dolari.

Doi ruşi suspectaţi de spionaj au fost reţinuţi în Germania

Cele două persoane arestate în Germania pentru spionaj în favoarea Rusiei sînt agenţi retraşi din actvitate, care erau folosiţi numai pentru transmiterea de mesaje pentru serviciile de informaţii ruse, relatează cotidianul Izvestia. "Erau deja pensionaţi, au familii şi totuşi transmiteau şi primeau informaţii. Cam ca nişte cutii de scrisori", a declarat un reprezentant al serviciilor de informaţii externe ruse (SVR). "Nu se pune problema unor activităţi de spionaj", a adăugat el. Potrivit săptămînalului Der Spiegel, două persoane, suspectate de spionaj în favoarea Rusiei, au fost reţinute marţi în Germania, într-o operaţiune a poliţiei federale la Ballingen, la circa 40 de kilometri sud de Stuttgart. Cei doi suspecţi, identificaţi drept Andreas şi Heidrum A., cu vîrste de 45 şi, respectiv, 51 de ani, sînt bănuiţi că au lucrat pentru SVR, însă resping acuzaţiile. Este primul caz de acest tip din Germania de la reunificarea ţării, în urmă cu 20 de ani, potrivit revistei, iar anchetatorii cred că activităţile cuplului în cadrul serviciului de informaţii externe rus ar fi început în perioada KGB. Prezenţa celor doi în Germania de Vest data din 1988.

Islamiştii au cîştigat alegerile din Tunisia

Formaţiunea islamistă tunisiană Ennahda va obţine cel puţin 60 de locuri în viitoarea adunare constituantă de 217 locuri, afirmă un lider al partidului. "Vom obţine între 60 şi 65 de locuri în adunarea constituantă", a declarat acest politician. Mişcarea Ennahda a estimat că va obţine aproximativ 40 la sută din sufragii în alegerile organizate duminică. Mişcarea Ettakatol (de stînga), condusă de Mustapha Ben Jaafar, şi Congresul Republicii (CPR, stînga naţionalistă), a lui Moncef Marzuki, îşi dispută locul al doilea în alegerile din Tunisia. În schimb, Partidul Democratic Progresist (PDP, de centru-stînga), şi-a recunoscut înfrîngerea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.