Internațional

Traficanţi români într-un documentar CNN despre sclavia modernă

Ziarul de Vrancea
23 oct 2011 727 vizualizări
Filmul se concentrează în principal pe vînzarea femeilor şi copiilor care sînt de multe ori victime ale exploatării comerciale sexuale sau de altă natură

Un documentar realizat de CNN sub numele "Not My Life" şi care a fost difuzat pe CNN International în două părţi, sîmbătă, 22 octombrie, şi duminică 23 octombrie, dezvăluie lumea brutală a traficului cu fiinţe umane şi sclavia modernă. Filmul conţine şi interviuri cu traficanţi români.
Realizat de Robert Bilheimer, care s-a documentat timp de patru ani în Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa, filmul se concentrează în principal pe vînzarea femeilor şi copiilor care sînt de multe ori victime ale exploatării comerciale sexuale sau de altă natură.
În lume, caracterul inuman al unora iese la suprafaţă atunci cînd cei vulnerabili devin victimele traficanţilor. Dar în egală măsură există speranţă şi dorinţa de a reacţiona, izvorîte din relatările supravieţuitorilor şi ale celor care luptă cu dedicaţie, dar cu resurse insuficiente, împotriva acestor traficanţi, relatează CNN.
Documentarul prezintă munca forţată din Ghana, copiii soldaţi din Uganda, cerşetorii stradali şi cei care caută prin gunoaie în India, exploatarea sexuală în Europa de Est şi Asia de Sud-Est, sclavia domestică din SUA şi alte forme de abuzuri asupra copiilor în America de Nord şi de Sud. Ideea centrală este sărăcia, de multe ori membrii familiei îşi vînd copiii pentru a-şi plăti datoriile sau pur şi simplu pentru mîncare. Ceea ce doreşte să scoată în evidenţă Not My Life este că aceşti copii sînt trădaţi chiar de cei în care au încredere, rezumă site-ul www.cine-vue.com.
Combinînd mărturii ale supravieţuitorilor, opinii şi analize culese de la avocaţii lor care descriu exploatarea în detaliu, Bilheimer acoperă multe subiecte şi filmul său atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni din toată lumea sînt supuşi sclaviei moderne.
Produs în cadrul iniţiativei CNN ce poartă numele de "Proiectul Libertăţii" (The Freedom Project), Not My Life se plasează la locul potrivit, dar se concentrează pe situaţia victimelor, şi nu pe autorii abuzurilor. Documentarul mai prezintă interviuri cu traficanţi români, precizează Agerpres, care din păcate au primit pedepse mult prea blînde, şi descrie doar succint cazul miilor de indivizi ce practică turismul sexual, cum ar fi cei care călătoresc în Cambodgia pentru a "cumpăra" copii traumatizaţi de care pot abuza săptămîni în şir.
În ciuda neajunsurilor sale, Not My Life se constituie într-un rechizitoriu puternic împotriva traficului global cu fiinţe umane şi al abuzării celor neajutoraţi. Traficul cu fiinţe umane ia mai multe forme, dar consecinţele sînt întotdeauna devastatoare pentru victime. Atrăgînd atenţia asupra acestor colţuri obscure ale lumii, mesajul lui Bilheimer este clar: Sîntem toţi responsabili în faţa acestor oameni şi primul pas este să ştim care este situaţia lor. Not My Life este un important prim pas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.