Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
23 oct 2011 673 vizualizări
Român arestat pentru că a incendiat o Biblie chiar în timpul unei slujbe oficiată de Papă, la Vatican

Un român care a incendiat o Biblie în timpul unei slujbe oficiate de Papa Benedict al XVI-lea susţine că voia să transmită un apel pentru combaterea terorismului. "În timpul slujbei de canonizare, o persoană dezechilibrată psihic a reuşit să urce pe o anexă a Basilicii San Pietro, escaladînd o balustradă. A rămas acolo circa 30 de minute, pînă la încheierea slujbei de canonizare. A atras atenţia asupra sa dînd foc unei Biblii", a explicat purtătorul de cuvînt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. "Este clar că avem de-a face cu o persoană dezechilibrată psihic. După ce a fost audiat de agenţi ai Jandarmeriei de la Vatican şi de un funcţionar al ambasadei României, a spus că avea de comunicat nişte mesaje lumii, în special despre combaterea terorismului", precizează părintele Lombardi. Autorul incidentului este românul Iulian Jugărean, care este în prezent în stare de arest.

N-aţi văzut un satelit?

Satelitul german ROSAT, de mărimea unui automobil, a reintrat în atmosfera terestră duminică, între 1.45 GMT şi 2.15 GMT (3.45-4.15, ora României) şi nu se ştie deocamdată dacă vreun fragment desprins din acesta a lovit suprafaţa Terrei, a anunţat Agenţia spaţială germană pe site-ul ei oficial. Cu doar cîteva ore înainte, agenţia informa că satelitul nu va lovi Europa. Satelitul german ROSAT, scos din funcţiune în 1999, ce cântăreşte două tone şi jumătate, a reintrat în atmosfera terestră cu o viteză de circa 28.000 de kilometri/ oră, potrivit celor mai recente date furnizate de Centrul german pentru aeronautică şi industria aerospaţială (DLR). Iniţia, se estima că circa 30 de bucăţi din acest satelit ar putea lovi suprafaţa Terrei, greutatea lor totală ridicîndu-se la 1,7 tone.

Zeci de mii de spanioli au protestat la Madrid faţă de planul de reformare a educaţiei

Zeci de mii de profesori, părinţi şi elevi veniţi din mai multe regiuni ale Spaniei au participat sîmbătă la un marş desfăşurat la Madrid, denunţînd planul de reducere a bugetului destinat educaţiei. "Spunem «nu» reducerii fondurilor destinate educaţiei şi sănătăţii, educaţia nu este o cheltuială, ci o investiţie", se putea citi pe pancartele manifestanţilor. "Educaţia, scoasă la vînzare", scria pe o altă pancartă, o aluzie la planul de reformă care încurajează învăţămîntul în mediul privat. Protestatarii se tem că această abordare se va extinde în toată ţara după alegerile parlamentare din 20 noiembrie, în contextul în care Partidul Popular (de dreapta) este favorit. Proteste similare au avut loc în ultimele săptămîni şi în alte oraşe din Spania.

"Indignaţii" instalează o a doua tabără de corturi în Londra

Protestatarii "indignaţi" de la Londra au început sîmbătă să instaleze o a doua tabără, după ce Catedrala Saint Paul a fost închisă ca urmare a manifestaţiilor. Activiştii, care protestează faţă de criză şi excesele capitalismului, s-au instalat din 15 octombrie în faţa Catedralei, fiind inspiraţi de mişcarea "Ocupaţi Wall Street", din New York. În ultima săptămînă, tabăra a ajuns de la 70 la peste 200 de corturi. Sîmbătă, sute de activişti şi simpatizanţi s-au adunat în faţa Catedralei şi au pornit în marş spre Piaţa Finsbury, unde au instalat alte 20 de corturi. Este prima dată după al II-lea Război Mondial cînd Catedrala Saint-Paul este închisă, pierderile fiind de 16.000 de lire pe zi (aproximativ 18.000 de euro).

Manifestanţii care vor să ocupe Wall Street acuză "brutalitatea poliţiei" din New York

Aproximativ 500 de persoane, între care activişti ai mişcării Occupy Wall Street (OWS), au protestat sîmbătă pe străzile din New York faţă de ceea ce ei au calificat drept "brutalitatea poliţiei". Manifestaţia a avut loc în cadrul unei zile naţionale de "protest pentru încetarea brutalităţii poliţiei". Poliţia "îi apără pe cei 1 la sută", se putea citi pe o pancartă, referitor la sloganul OWS "Sîntem cei 99 la sută", îndreptat împotriva exceselor din lumea financiară şi a inegalităţilor tot mai mari. "Hei, hei, hei cîţi copii aţi ucis astăzi?", au scandat manifestanţii, reluînd sloganurile manifestaţiilor împotriva războiului din Vietnam (1964-1975). Unul dintre manifestanţi a declarat pentru AFP că este dezamăgit de numărul mic de participanţi. Manifestanţii erau încadraţi de forţele de poliţie pentru a-i împiedica să blocheze circulaţia.

Centrele de amanet se înmulţesc în Grecia precum ciupercile după ploaie

Tot mai mulţi greci îşi amanetează bunuri din cauza crizei financiare, iar fenomenul a luat amploare extinzîndu-se de la bijuterii la iahturi şi maşini, pe care proprietarii au puţine şanse să le mai răscumpere şi care sînt vîndute în ţări precum Germania, potrivit cotidianului elen Kathimerini. O privire rapidă pe un site de socializare scoate la iveală "poveştile amare" ale grecilor care au fost nevoiţi să-şi vîndă bijuterii pentru a face rost de bani pentru plata facturilor şi altor cheltuieli. "M-am întîlnit cu un prieten şomer şi l-am întrebat cum se descurcă. «Mi-am vîndut cruciuliţa de la botez şi acum mă descurc»", este una dintre relatările de pe Twitter. Dezvoltarea afacerii amaneturilor din Grecia a început anul trecut, odată cu declanşarea crizei datoriilor, însă schimbările au fost destul de mari în ultimul an. "La începutul crizei, oamenii îşi amanetau bunurile cu speranţa că le vor recupera mai târziu. Acum, însă, nu mai cred că vor face rost de bani pentru a le răscumpăra", a spus proprietarul unui amanet. În contextul numărului tot mai mare de greci care vor să amaneteze bunuri, piaţa se dezvoltă, notează Kathimerini, zeci de noi magazine fiind deschise în întreaga ţară. Pe multe din arterele comerciale ale marilor oraşe, singurele magazine cărora afacerile le merg bine sînt amaneturile. "În urmă cu doi ani, în zonă erau cinci amaneturi, iar acum sînt 25", a spus proprietarul unui astfel de magazin din Piaţa Syntagma, în centrul Atenei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.