Internațional

Oamenii de ştiinţă asistă în premieră la naşterea unei planete

Ziarul de Vrancea
20 oct 2011 692 vizualizări
Astronomii au fotografiat cea mai tînără exoplanetă descoperită vreodată. Aceasta se află, încă, în formare, dintr-un disc de gaz aflat în jurul stelei sale.

Cercetătorii au folosit observatorul Heck din Hawaii pentru a realiza primele imagini ale planetei în formare. Obiectul "nou-născut", denumit de astronomi LkCa 15 b, pare a fi o "protoplanetă" fierbinte, care absoarbe gazul şi praful din jurul ei. "LkCa 15 b este cea mai tînără planetă descoperită vreodată, de cinci ori mai tînără decît ce cunoşteam noi pînă acum. Pentru prima oară, am putut să măsurăm direct planeta, precum şi materia din jurul ei", a declarat principalul autor al studiului Adam Kraus, de la Universitatea Hawaii. Tînăra planetă este relativ aproape de Pămînt, aflîndu-se la doar 450 de ani lumină, în constelaţia Taurului, însă a fost greu de găsit. Steaua sa este aproape la fel de masivă ca Soarele nostru şi are doar două milioane de ani. Rezultatele au fost anunţate miercuri, într-o conferinţă de la Goddard Space Flight Center de la NASA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.