Internațional

Un dictator mai puţin

Ziarul de Vrancea
20 oct 2011 839 vizualizări
Fostul lider libian Muammar Gaddafi a murit, ieri, la puţin timp după capturarea sa de către forţele Consiliului National de Tranziţie de la Tripoli.

Gaddafi ar fi fost rănit grav la ambele picioare şi la cap într-un atac realizat de avioane NATO asupra unui convoi în care se afla fostul lider libian. El a fost arestat în apropiere de Sirt, după ce a încercat să părăsească oraşul, căzut ieri în mîinile soldaţilor noului regim. A fost dus de urgenţă la spital, însă a murit din cauza rănilor.

Purtătorul de cuvînt al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Hafiz Ghoga, a confirmat aseară moartea dictatorului. "Putem anunţa că Muammar Gaddafi a fost ucis de forţele revoluţionare", a precizat Ghoga. "Este un moment istoric, este sfîrşitul tiraniei şi dictaturii. Gaddafi s-a întîlnit cu propriul destin", a spus Ghoga.
Potrivit CNN, avioanele NATO au atacat ieri o coloană de vehicule pro-Gaddafi în apropierea oraşului Sirt. "Aceste vehicule dotate cu arme efectuau operaţiuni militare şi reprezentau o ameninţare clară la adresa civililor", a explicat colonelul NATO Roland Lavoie. Televiziunea Libia Liberă a afirmat că Muammar Gaddafi "a fost arestat în acelaşi timp cu fiul său, Moutassim, şi cu Mansour Daou (şeful serviciilor de securitate internă) şi Abdallah Senoussi" (şeful serviciilor de informaţii libiene). Potrivit martorilor, Gaddafi se ascundea într-o groapă şi a strigat "Nu trageţi, nu trageţi!" în momentul in care a fost descoperit. Fostul lider libian a murit în ambulanţa care îl transporta la spitalul din Misrata. Informaţiile nu au fost confirmate de Consiliul Naţional de Tranziţie.
Capturarea fostului lider libian a venit în aceeaşi zi în care forţele pro-guvernamentale au anunţat că au cucerit complet oraşul Sirt, localitatea de naştere a lui Gaddafi. Sirt era ultimul bastion al rezistenţei loialiştilor lui Gaddafi.
Curtea Internaţională de Justiţie a emis în urmă cu cîteva luni un mandat de arestare pe numele său.
Mii de persoane au ieşit pe străzile din Tripoli pentru a celebra moartea fostului lider libian. Lumea s-a adunat în mai multe zone din capitala libiană, trăgînd focuri de armă în aer şi claxonînd de bucurie, după anunţul decesului fostului lider libian.
Muammar Gaddafi a ajuns la conducerea Libiei în 1969. El a fost rasturnat din fruntea ţării în urma unei revolte care a început în luna februarie a acestui an.
Curtea Internaţională de Justiţie a emis în urmă cu cîteva luni un mandat de arestare pe numele său.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.