Internațional

Ce se mai poate găsi sub podeaua casei: reziduuri radioactive

Ziarul de Vrancea
16 oct 2011 681 vizualizări
După semnalarea unui nivelul ridicat de radioactivitate într-o suburbie a capitalei Tokyo, au fost descoperite mai multe butelii vechi cu radiu sub podeaua unei case nelocuite

Autorităţile japoneze au reuşit să clarifice "misterul" focarului radioactiv descoperit pe o stradă din Tokyo, care a reaprins psihoza unei contaminări provenind de la centrala nucleară avariată de la Fukushima. Experţii au descoperit că radiaţiile proveneau, de fapt, de la butelii vechi care conţineau radiu, utilizate cu ceva vreme în urmă la fabricarea vopselei luminiscente. Un nivel de emisii radioactive de 3,35 de microsievert pe oră a fost înregistrat în faţa unui gard viu, cu o lungime de cîţiva metri, de pe o stradă din arondismentul Setagaya, în vestul capitalei, situat la aproximativ 220 de kilometri de Fukushima. În absenţa unor indicii, experţii şi presa au emis ipoteza unei acumulări de apă de ploaie contaminată cu particule radioactive provenind de la centrala avariată. Dar inspectînd împrejurimile, anchetatorii au descoperit sub podeaua unei case neocupate o cutie cu mai multe butelii care degajau un nivel de radiaţii de peste 30 de microsievert pe oră. "În butelii a fost descoperit radiu 226 şi nu este vorba despre un izotop creat prin fisiune nucleară", a declarat un oficial din cadrul Ministerului pentru ştiinţă şi Tehnologie. "Acesta nu are nimic a face cu accidentul de la Fukushima", a subliniat el. "Anumite butelii aveau semne indicînd că erau utilizate pentru vopsea luminiscentă, dar sînt atît de vechi încît este dificil să se identifice cu exactitate utilizarea lor", a adăugat oficialul. În prezent, izotopul de radiu 226 este utilizat în scopuri medicale.
"Nimeni nu locuieşte în casă în prezent, iar trecerea prin apropiere nu a avut niciun impact asupra sănătăţii vecinilor", a precizat oficialul. Originea buteliilor riscă să rămînă un "mister", a adăugat el, pentru că proprietarul casei sau locuitorii recenţi ai acesteia nu ştiau despre prezenţa lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.