Internațional

"Noi sîntem cei 99%!"

Ziarul de Vrancea
16 oct 2011 542 vizualizări
Marile oraşe ale lumii au fost sîmbătă scena unor proteste paşnice menite să denunţe lăcomia corporatistă şi complicitatea dintre politicieni şi marile bănci şi companii. Protestele au degenerat în violenţe la Roma.

De la Roma pînă la New York şi în multe alte oraşe de pe diferite continente ale lumii, "indignaţii" au manifestat sîmbătă împotriva precarităţii legate de criză şi împotriva puterii financiare, în prima zi planetară a acestei mişcări născute la Madrid în primăvară. La cinci luni după apariţia mişcării la 15 mai în capitala Spaniei, indignaţii sau alte grupuri, precum "Occupy Wall Street", au vrut să facă din 15 octombrie o zi simbolică, avînd drept ţintă centre speciale ale lumii finanţelor, precum cartierul afacerilor din New York, City din Londra, sau Banca Centrală Europeană din Frankfurt. "Din America pînă în Asia, Africa şi Europa, popoarele se ridică pentru a-şi revendica drepturile şi a reclama o adevărată democraţie", se arată în manifestul mişcării 15 octombrie.

La New York, grupul Occupy Wall Street, alimentat cu şomerii din SUA şi tinerii care protestează împotriva decalajelor sociale, ocupînd un parc din 17 septembrie, au făcut apel la o adunare în Times Square. "Extinderea mişcării arată că este vorba de o problemă care nu preocupă doar Spania, ci lumea întreagă, deoarece criza este mondială, iar pieţele acţionează la scară globală", a declarat un alt purtător de cuvînt al mişcării, Jon Aguirre Such.
După marile manifestaţii din primăvară din Spania, mişcarea s-a răspîndit în numeroase ţări, cu o participare mai mult sau mai puţin amplă, precum acţiunea foarte modestă din Franţa. "Este un fenomen foarte promiţător, deoarece oamenii nu vor să-şi mai delege problemele politicienilor sau partidelor, ci vor să aibă ei un cuvînt de spus. Putem crede că este o întoarcere la sursele democraţiei", a comentat analistul economic francez, Thomas Coutrot, copreşedinte al mişcării Attac.
Mii de indignaţi s-au adunat şi la Bruxelles, punct final al unui marş care urmează să străbată Spania, Franţa, Elveţia unde sediile băncilor sînt în centrul obiectivului, şi Lisabona, unde mişcarea "Generaţia precară" este considerată precursoare.
Sîmbătă dimineaţă, sute de manifestanţi s-au adunat în marile oraşe din Asia, precum Tokyo, Sydney şi Hong Kong. La Johannesburg, 50 de persoane şi-au dat întîlnire în faţa sediului Bursei din Africa, purtînd pancarte pe care era scris "Jos capitalismul".

Confruntări la Roma: 70 de răniţi

La Roma, bilanţul oficial al luptelor de sîmbătă dintre “indignaţi” şi poliţişti a ajuns la circa 70 de răniţi: printre ei, peste 30 de poliţişti, un fotograf lovit la cap şi membrii unei echipe a postului SKY Tg 24. Un poliţist se află în stare gravă la spital, după ce a fost rănit în timpul conflictului şi a suferit un infarct: alţi doi sînt grav răniţi. “Am trăit cinci ore de coşmar”, a declarat un reporter prezent printre manifestanţi, care a descris un eveniment ieşit de sub controlul poliţiei.

Preşedintele BCE avertizează că nu trebuie să se ajungă la soluţii radicale pentru ieşirea din criză

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, una dintre ţintele protestelor de sîmbătă din întreaga lume, a declarat că a "auzit" mesajul manifestanţilor şi este necesar ca liderii politici să înveţe mai multe lecţii din criză, însă a avertizat că nu trebuie să se ajungă la soluţii radicale. "Este de datoria noastră să facem sistemul financiar mondial mult mai solid", a spus el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.