Internațional

Al patrulea dosar penal pe numele Iuliei Timoşenko

Ziarul de Vrancea
13 oct 2011 681 vizualizări
Fostul premier este acuzat de deturnare de fonduri

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat ieri deschiderea unei noi anchete penale contra fostului prim-ministru Iulia Timoşenko, în prezent, unul din liderii opoziţiei ucrainene, pentru o tentativă de deturnare a 405 milioane de dolari din fondurile publice în anul 1995. "SBU a deschis la 12 octombrie o anchetă penală împotriva dnei Timoşenko şi a /fostului premier Pavlo/ Lazarenko", acesta din urmă fiind încarcerat în prezent în Statele Unite ale Americii, a declarat presei un responsabil al instituţiei amintite, Ivan Derevianko. El a adăugat că Timoşenko a fost inculpată în aceeaşi zi.
Iulia Timoşenko, care a fost condamnată marţi la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere" în semnarea contractelor de gaze cu Rusia (ianuarie 2009), iar de data aceasta este inculpată pentru "tentativă de deturnare de fonduri", a specificat Derevianko.

Riscă pînă la 12 ani de închisoare

Potrivit SBU, Timoşenko a transferat asupra guvernului sarcina de a rambursa Ministerului rus al Apărării o datorie de 405,5 milioane de dolari aparţinînd grupului său Sistemele Energetice Unice ale Ucrainei (EESU). În această afacere, Timoşenko – "în epocă preşedintele şi de facto proprietar al acestei societăţi - a acţionat în cîrdăşie cu Lazarenko", care a ocupat postul de vicepremier între 1995 şi 1996, iar apoi pe cel de şef al guvernului între 1996 şi 1997, a afirmat Derevianko. După ce a obţinut garanţia de stat asupra rambursării acestei datorii către Rusia, Timoşenko a transferat fondurile respective către grupul său, de fapt într-un cont bancar personal şi în conturile lui Lazarenko din bănci elveţiene.
În acest nou, al patrulea dosar, Iulia Timoşenko riscă pînă la 12 ani de închisoare, a mai adăugat reprezentantul SBU.
Aflată în custodia poliţiei de la începutul lunii august, fosta şefă a guvernului a fost condamnată marţi la şapte ani de închisoare pentru contractele privind importurile de gaze din Rusia în iarna anului 2009, considerate neprofitabile pentru ţara sa. Verdictul tribunalului Peciorsk din Kiev a provocat indignarea Occidentului care suspectează motivaţii politice şi reclamă repunerea în libertate a opozantei ucrainene. Opoziţia ucraineană afirmă că afacerea Timoşenko începe să semene din ce în ce mai mult cu cazul fostului magnat al petrolului rus Mihail Hodorkovski, ex-directorul Iukos, închis pentru mai mulţi ani de zile pentru a nu "deranja" puterea de la Moscova.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.