Internațional

Eurodeputaţii vor Romania în Schengen, dar degeaba

Ziarul de Vrancea
13 oct 2011 715 vizualizări
PE a aprobat ieri rezoluţia care cere Consiliului European să permită aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen n decizia are mai mult o valoare simbolică, decizia aparţinînd Consiliului Europei

"Plenul a votat cu o largă majoritate o rezoluţie care cere Consiliului European să permită accesul României şi al Bulgariei la Schengen întrucît cele două ţări au pus în aplicare acquis-ul din acest domeniu. Nu s-a cerut o înregistrare a votului, aşa că nu se poate şti dacă au fost mai mulţi sau mai puţini votanţi decît în iunie. Semnalul politic e clar: PE susţine aderarea noastră la Schengen", a anunţat ieri europarlamentarul PDL Cristian Preda, pe blogul său.
De asemenea, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, iniţiatorul rezoluţiei, apreciază că Parlamentul European, "gardianul respectării regulilor comunitare", demonstează încă o dată că susţine aderarea cît mai rapidă la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. El susţine că poziţia negativă a unora dintre statele membre nu se bazează pe argumente sau criterii incluse în aquis-ul Schengen. "Rezoluţia de astăzi reprezintă practic încă un apel al Parlamentului European la respectarea regulilor europene", a declarat Marinescu.

PE: "Statele membre să evite populismul naţional"

Parlamentul European s-a exprimat şi în 8 iunie în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Conform rezoluţiei adoptate ieri, statele membre trebuie să evite populismul la nivel naţional şi să decidă cu privire la aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen exclusiv pe baza criteriilor existente. Deputaţii europeni cer Consiliului European să ia măsurile necesare pentru a permite ambelor ţări să adere la zona Schengen. De asemenea, Parlamentul cheamă toate statele membre să decidă cu privire la aderarea acestor ţări "exclusiv pe baza acquis-ului Schengen şi a procedurilor". Nu pot fi impuse criterii suplimentare acestor ţări, subliniază PE, cerînd statelor membre să îşi onoreze angajamentele şi "să evite populismul naţional". Mai mult, deputaţii au respins un amendament care cerea Comisiei să prezinte propuneri de a întări acquis-ul Schengen prin încorporarea unor criterii suplimentare privind crima organizată şi corupţia.
"Bulgaria şi România merită să facă parte din zona Schengen. Chem toate statele membre să ia decizia privind extinderea zonei Schengen către România şi Bulgaria exclusiv pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen. Bulgaria şi România trebuie să poată conta pe solidaritatea şi corectitudinea partenerilor lor UE", a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.