Internațional

COLOANA: UE îşi deschide porţile pentru Serbia şi Muntenegru

Ziarul de Vrancea
12 oct 2011 607 vizualizări
Comisia Europeană a propus ieri acordarea statutului de candidat Serbiei, condiţionînd totuşi începerea negocierilor de progresele spre normalizarea relaţiilor cu Kosovo.

În martie, Belgradul şi Priştina au demarat un proces istoric de apropiere sub egida UE, acceptînd să discute despre problemele care le afectează relaţiile cotidiene, precum circulaţia mărfurilor sau schimbul de registre de cadastru. Procesul este întrerupt în prezent, în urma reluării tensiunilor în nordul Kosovo, unde trăieşte o populaţie majoritar sîrbă. Belgradul, care şi-a depus candidatura în decembrie 2009, aştepta mai mult şi voia să obţină şi o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare. Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus ieri deschiderea negocierilor în vederea aderării Muntenegrului la UE, apreciind că acest stat candidat la UE a îndeplinit condiţiile. Muntenegrul este de acum "pregătit să deschidă negocieri de aderare", a apreciat Executivul european, salutînd "rezultatele satisfăcătoare" ale acestei ţări în ceea ce priveşte reformele şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Radioactivitate ridicată în apropiere de Tokyo

Stronţiu radioactiv, care depăşea limitele normale admise, a fost descoperit în sedimente de pe acoperişul unui bloc din Yokohama, la circa 250 de km de centrala nucleară Fukushima Daiichi, avariată de seismul devastator de la 11 martie, au informat ieri surse oficiale citte de Agerpres. În timp ce descoperirea unui nivel superior de stronţiu radioactiv a stîrnit îngrijorări că emisiile de radiaţii ar fi ajuns mai departe decît s-ar fi aşteptat guvernul nipon, surse oficiale au afirmat că autorităţile oraşului verifică atent de unde provine substanţa. Este pentru prima dată cînd stronţiu într-o concentraţie de peste 100 de becquerel/kg a fost descoperit la peste 100 de km de centrala de la Fukushima. Stronţiu 90 a fost detectat la Yokohama, la sud de Tokyo, de o agenţie privată care a realizat teste la cerea unui locuitor. După ce au fost informate în legătură cu această nouă descoperire, autorităţile din oraşul Yokohama au dat spre analiză probe de sol colectate din zone din apropierea clădirii, au informat surse oficiale. Între timp, Ministerul Ştiinţei a declarat că nu se ştie sigur dacă stronţiul provine de la accidentul nuclear de la Fukushima.

Parisul instituie test de limbă franceză la acordarea cetăţeniei

Franţa va înăspri cerinţele privind limba franceză pentru candidaţii la obţinerea cetăţeniei, fiind necesare cunoştinţe pentru gestionarea problemelor zilnice şi prezentarea unui atestat lingvistic. Noile dispoziţii, publicate ieri, îi vizează pe străinii care vor să obţină cetăţenia franceză prin procesul "naturalizării" sau prin căsătoria cu un francez. Textele prevăd că orice solicitant "trebuie să demonstreze cunoaşterea limbii franceze prin înţelegerea unor aspecte esenţiale ale limbajului zilnic, pentru situaţii curente, un discurs simplu şi coerent în chestiuni familiare". "Nivelul cunoaşterii limbii nu va mai fi evaluat printr-un interviu individual", ci printr-o atestare de către un organism recunoscut de stat, adaugă textul. Potrivit ziarului Les Echos, care citează o estimare a Ministerului de Interne, "aproximativ un milion de străini prezenţi pe teritoriul Franţei nu vorbesc franceză".

Senatul SUA l-a învins din nou pe Obama. Preşedintele nu se dă bătut

Senatul Statelor Unite a blocat, marţi, dezbaterea unui proiect al Casei Albe pentru crearea de locuri de muncă, în valoare de 447 de miliarde de dolari, însă preşedintele Barack Obama a anunţat că votul din Senat "nu înseamnă sfîrşitul luptei", relatează CNN. Proiectul, susţinut de Partidul Democrat, nu a reuşit să obţină cele 60 de voturi necesare pentru a putea intra în dezbaterea Senatului. Preşedintele Barack Obama a afirmat că, deşi votul reprezintă o înfrîngere, "nu înseamnă sfîrşitul luptei" şi a anunţat că intenţionează să includă prevederile pachetului respins marţi în mai multe proiecte de lege, care ar putea fi adoptate separat. Republicanii se opun categoric unei prevederi care vizează o suprataxă de 5,6 la sută pentru veniturile anuale care depăşesc 1 milion de dolari. Liderii republicani au acuzat Casa Albă că se angajează, din motive politice, într-un "război de clasă", în timp ce democraţii au apreciat că propunerea este corectă şi i-au acuzat pe republicani că îi apără pe bogaţi în detrimentul marii majorităţi a americanilor.

Joe Biden vrea să-şi ia revanşa

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că intenţionează să candideze din nou la vicepreşedinţia Statelor Unite ale Americii /SUA/, în cadrul alegerilor din 2012, transmite Associated Press.
Întrebat în cursul unui interviu televizat difuzat pe plan naţional în legătură cu speculaţiile privind o posibilă schimbare în acest sens, Biden /69 de ani/ s-a declarat 'sigur' că va candida din nou, alături de preşedintele Barack Obama. 'Absolut, cu siguranţă că da. Nu s-a pus niciodată problema că nu va fi aşa', a afirmat vicepreşedintele american.
Fostul senator a recunoscut însă că au existat speculaţii că ar putea fi înlocuit în poziţia de candidat la vicepreşedinţie, dar a subliniat - în emisiunea Today a canalului NBC - că preşedintele a arătat clar că se va merge în aceeaşi formulă şi 'nimeni nu mai ridică această problemă'.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.