Internațional

Fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko a primit şapte ani de închisoare de la instanţa unui tribunal din Kiev

Ziarul de Vrancea
11 oct 2011 1921 vizualizări
Ea a declarat că va contesta verdictul în faţa justiţiei europene şi a chemat la luptă împotriva "autoritarismului" din Ucraina.Fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko a primit şapte ani de închisoare de la instanţa unui tribunal din Kiev

"Ne vom bate pentru a ne apăra reputaţia în faţa instanţelor europene. Trebuie să fim puternici şi să apărăm Ucraina de autoritarism şi de lipsa libertăţii", a declarat ea, după pronunţarea sentinţei.
Iulia Timoşenko a fost găsită vinovată de abuz de putere în cazul contractului semnat în 2009 de Naftogaz cu Rusia privind livrarea de gaze naturale către Ucraina la un preţ exorbitant, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea. Aceste contracte au pus capăt unui conflict între Kiev şi Moscova, care a perturbat grav aprovizionările cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.
Potrivit actului citit de judecătorul Rodion Kireev, acelaşi care a decis, în august, arestarea fostului premier, "în ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, în calitate de prim-ministru (...) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele legale în scopuri infracţionale, comiţînd acte care îi depăşeau în mod clar drepturile şi autoritatea". "Tribunalul decide să dea cîştig de cauză plîngerii înaintate de Naftogaz şi îi ordonă Iuliei Timoşenko să compenseze pierderile acestei companii, în sumă de 1,516 miliarde de grivne" (circa 200 milioane de dolari), a mai anunţat judecătorul.
Parchetul ucrainean ceruse şapte ani de închisoare pentru abuz de putere împotriva Iuliei Timoşenko, principalul oponent politic al preşedintelui Viktor Ianukovici. Înainte de citirea verdictului, Timoşenko a denunţat o răzbunare politică din partea actualului şef al statului: "Ştiţi foarte bine că sentinţa nu este pronunţată de judecătorul Kireev, ci de preşedintele Ianukovici". "Oricare va fi verdictul, lupta mea va continua. Această sentinţă, scrisă de Ianukovici, nu va schimba nimic în viaţa ori în lupta mea", a adăugat ea.

UE, "profund dezamăgită"

Uniunea Europeană a ameninţat ieri Ucraina cu "consecinţe importante" dacă fostul premier Iulia Timoşenko nu beneficiază de o procedură în apel echitabilă după condamnarea sa, în special în ceea ce priveşte "încheierea" unui acord bilateral. UE este "profund dezamăgită" şi, dacă situaţia nu se ameliorează, acest lucru riscă să aibă "consecinţe importante", în special în raport cu încheierea acordului de asociere UE-Ucraina, aflat în curs de negociere, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. "UE îndeamnă autorităţile ucrainene să asigure un proces echitabil, transparent şi imparţial în cazul procedurii de apel iniţiate de Iulia Timoşenko", a precizat ea.

Putin se întreabă dacă nu cumva Ucraina consideră ilegale contractele semnate

Premierul rus Vladimir Putin a declarat ieri că nu înţelege motivul pentru care opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere, în cadrul unor contracte ruso-ucrainene în domeniul gazelor naturale. Rusia a subliniat în mai multe rînduri că documentele ruso-ucrainene în domeniul gazelor au fost adoptate în acord cu legislaţia celor două ţări şi că o condamnare a opozantei ucrainene înseamnă punerea în discuţie a legalităţii acestor contracte. "Eu consider că a arunca îndoială asupra acestui ansamblu de acorduri este periculos şi contraproductiv", a subliniat Putin, cel mai puternic om din Rusia, care şi-a anunţat intenţia de a reveni la Kremlin după alegerile din martie 2012. Putin a ţinut să sublinieze că nu ia apărarea lui Timoşenko, care este "mai degrabă o opozantă", avînd în vedere că "este o persoană orientată politic spre Occident".

Imigranţii trebuie să înveţe despre războiul celor două roze ca să poată rămîne în Marea Britanie

Imigranţii vor trebui să treacă un test de istorie şi cultură britanică pentru a primi paşaport britanic, a anunţat premierul David Cameron, relatează Daily Mail în ediţia sa de ieri. În cadrul unui plan mai amplu pentru controlul frontierelor, premierul a făcut apel la public să sesizeze Crimestoppers (program nonguvernamental care încearcă să combată infracţionalitatea garantînd anonimatul reclamanţilor) în privinţa persoanelor suspectate că ar fi imigranţi ilegali. Cameron a recunoscut că în unele comunităţi există "tensiune şi disconfort" în privinţa nivelului imigraţiei.
Cetăţenilor străini care doresc să se stabilească permanent în Marea Britanie li se cere de şase ani să răspundă la un test grilă intitulat "Life in the UK". Însă, într-o decizie controversată, miniştrii muncii au decis să nu includă o secţiune de istorie, întrucît ar fi "prea mult şi nu ar fi corect". În schimb, imigranţii au trebuit să răspundă unor întrebări despre structura Uniunii Europene (UE), alocaţiile de stat, drepturi egale şi discriminare. Luni, David Cameron a spus că responsabilii guvernamentali "vor revizui întregul test pentru a plasa în centrul lui istoria şi cultura britanică".
Testele ar urma să conţină întrebări din subiecte ca ocupaţia romană, regina celtică Boudicca, cucerirea normandă, Magna Carta, Războiul celor două roze, Elisabeta I, Bătălia Angliei şi Winston Churchill. De asemenea, aspiranţii vor trebui să răspundă la întrebări privind operarea pieţei unice sau despre diferenţele dintre Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi Parlamentul European.
În al doilea său discurs major despre imigraţie, Cameron a declarat că vrea să asigure "corectitudinea" foarte necesară sistemului. "Deşi este crud să spui că imigranţii vin în Marea Britanie să ne ia toate slujbele, nu există nici o îndoială că imigraţia slab controlată a dus la eşecul sistemului nostru de protecţie socială şi a făcut ca guvernele şi angajatorii să continue să risipească banii din cotizaţii pe alocaţii", a spus premierul britanic.
Premierul a mai spus că, pentru a-şi respecta promisiunea de a reduce migraţia netă la zeci de mii de indivizi, guvernul a trebuit să reducă numărul de vize pentru studenţi, de vize de muncă, precum şi să combată fenomenul căsătoriilor în scopul obţinerii cetăţeniei. Au existat de asemenea propuneri ca imigranţii să fie obligaţi să plătească o sumă, posibil chiar de cîteva mii de lire sterline, înainte de a li se permite intrarea în Marea Britanie. În acelaşi context, s-a propus şi sancţionarea oricărui imigrant care datorează peste o mie de lire sterline pentru asistenţă medicală care nu este de urgenţă. Acestuia ori nu i se va acorda o viză, împiedicîndu-l să beneficieze de continuarea tratamentului, ori i se va refuza permisul de şedere.
În plus, oficialii britanici estimează că propunerea de a diminua "turismul în scopuri medicale" ar putea duce la economisirea a 20 de milioane de lire sterline pe o perioadă de cinci ani.
Discursul lui David Cameron conţine şi un angajament de a legifera considerarea căsătoriei forţate ca ilegală, ideea despre care mulţi susţin că este inaplicabilă, întrucît este puţin probabil ca victimele să sesizeze autorităţile. În schimb, s-a renunţat la ideea de a cere firmelor să ţină o evidenţă a angajaţilor străini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.