Internațional

COLOANA de stii externe: Directorul unei închisori din Polonia a ucis un deţinut cu lovituri de cuţit

Ziarul de Vrancea
10 oct 2011 560 vizualizări
Directorul unei închisori din Sztum, în nordul Poloniei, a ucis duminică un deţinut din acest penitenciar, cu lovituri de cuţit, a anunţat ieri directorul general al închisorilor poloneze, Jacek Wlodarski

"A avut loc o crimă. Directorul închisorii, Andrzej G., este cel care a comis-o", a declarat Jacek Wlodarski, pentru postul de televiziune TVN24. Deţinutul recidivist Jozef S. avea de ispăşit o importantă pedeapsă cu închisoarea, pînă în 2030. Uneori, el scria plîngeri faţă de condiţiile în care era deţinut, potrivit direcţiei penitenciarelor. Directorul închisorii din Sztum (Pomerania), care efectua o inspecţie în penitenciar în ziua alegerilor legislative, i-a aplicat lui Jozef G. cel puţin patru lovituri de cuţit, după ce a intrat în celula acestuia. Parchetul local examinează două ipoteze cu privire la mobilul crimei, fie un conflict între director şi deţinut, fie probleme personale ale lui Andrzej G., a anunţat ieri Grazyna Wawryniuk, o purtătoare de cuvînt a Parchetului.

Pedeapsa cu moartea rămîne valabilă în 58 de ţări

Uniunea Europeană şi Consiliul Europei consideră "inumană" pedeapsa cu moartea şi pledează pentru abolirea acesteia, cu prilejul marcării, ieri, a Zilei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, relatează Agerpres. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, subliniază într-un comunicat că acest tip de condamnare "constituie o încălcare a demnităţii umane". "În Europa, ştim din experienţă că nu împiedică escaladarea crimelor şi nu face dreptate victimelor acestor crime", afirmă oficialii europeni, care subliniază că dacă o execuţie este "rezultatul unei erori judiciare, de care nici un sistem juridic nu se poate considera ferit, se pierde o viaţă în mod iremediabil".
Catherine Ashton şi Thorbjorn Jagland şi-au exprimat satisfacţia că din 1997 nu au mai existat execuţii în nici o ţară membră a UE sau a Consiliului Europei şi condamnă astfel de sentinţe în Belarus, "singura ţară europeană care mai aplică pedeapsa capitală". "Ne bucură toate recentele rezoluţii ale Naţiunilor Unite cu privire la un moratoriu în privinţa recurgerii la pedeapsa cu moartea în perspectiva abolirii ei complete, care au fost sprijinite de o amplă coaliţie de state din toate părţile lumii", adaugă cei doi oficiali. Catherine Ashton şi Thorbjorn Jagland estimează că "sprijinul tot mai mare faţă de rezoluţiile Naţiunilor Unite în acest domeniu în 2007, 2008 şi 2010 confirmă că tendinţa de opunere faţă de pedeapsa cu moartea cîştigă teren pe plan mondial".
Ei şi-au exprimat satisfacţia faţă de faptul că, între 1993 şi 2009, numărul ţărilor care au abolit această pedeapsă a urcat de la 55 la 97, dar subliniază că nu se poate ignora faptul că mai sînt încă 58 de ţări pe plan mondial care o aplică.

Piraţii somalezi au mai pus stăpînire pe o navă italiană

Cinci piraţi înarmaţi au deturnat ieri o navă italiană cu un echipaj de 23 de persoane la bord, la 620 de mile est de coasta Somaliei, a anunţat armatorul navei într-un comunicat. "La (ora locală) 6.44 (7.44, ora României, nava) Montecristo a activat sistemul de alarmă (...). Ultimul mesaj primit de la căpitan a anunţat că nava a fost atacată de un grup de cinci bărbaţi înarmaţi", a precizat compania D'Alesio Group, cu sediul la Livorno, în Toscana, în centrul Italiei, adăugînd că echipajul este alcătuit din şapte italieni, precum şi din ucraineni şi indieni. "După zece ore de aşteptare, putem considera (nava) ca fiind capturată", a declarat telefonic un purtător de cuvînt al companiei. Compania "colaborează în mod activ cu autorităţile italiene şi internaţionale pentru a face faţă acestei situaţii de urgenţă", se mai precizează în comunicat, care specifică faptul că "apropiaţii membrilor echipajului sînt în contact cu compania, pentru a fi informaţi despre situaţie". Ministerul italian de Externe a anunţat că urmăreşte cazul şi a activat celula de criză, contactînd toate părţile implicate.

Sute de persoane înarmate au luat cu asalt o moschee din Tripoli

Un grup de 200-300 de bărbaţi puternic înarmaţi a atacat o moschee la Tripoli în noaptea de duminică spre luni şi a profanat mormintele a doi imami, potrivit martorilor. "Ei au ajuns la scurt timp după ora 22.00 (23.00 ora României), erau 200-300, înarmaţi, cu vehicule echipate cu mitraliere grele şi au plecat în jurul orei 01.00 (02.00 ora României)", a declarat pentru AFP Mahmoud Rahmane, vecin cu moscheea Al-Masri din nord-estul capitalei libiene. "Au forţat poarta de intrare în moschee după ce au săpat terenul, au deschis mormintele imamilor Abdel Rahmane el-Masri şi Salem Abu Seif şi au luat cu ei relicvele", a adăugat el.
Exemplare din Coran şi mai multe cărţi au fost arse în incinta moscheii situate în apropierea unei şcoli coranice, a constatat un jurnalist al AFP.
Un profesor de la şcoala coranică a confirmat aceste fapte sub acoperirea anonimatului. "Aceştia aveau toţi barbă şi erau îmbrăcaţi în uniformă militară", a declarat el. Pe de altă parte, două cimitire - unul din Gargarech în vestul Tripoli şi altul în apropiere de aeroport - au fost atacate, în urmă cu săptămînă, cu utilaje de şantier, potrivit martorilor oculari contactaţi de AFP.

*************************
Încă o dilemă pentru astrofizicieni
n intensitatea unui pulsar din nebuloasa Crabului este de un miliard de ori decît cea a Soarelui n acesta se găseşte între rămăşiţele unei stele a cărei explozie a putut fi văzută de pe Pămînt cu aproape 1000 de ani în urmă

Intensitatea energiei emise de un pulsar din centrul nebuloasei Crabului, ce se află în constelaţia Taurului, sfidează puterea de înţelegere a astrofizicienilor, deoarece acest fenomen nu poate fi explicat prin modelele teoretice din fizica actuală. Puterea radiaţiei gamma variază de la 100 miliarde electron-volţi la 400 miliarde electron-volţi (eV), comparativ cu maximul de 25 GeV măsurat pînă acum pentru un pulsar, precizează savanţii americani, care s-a declarat surprinşi de această descoperire. O astfel de intensitate a energiei este de peste un miliard de ori mai mare decît cea a luminii vizibile a Soarelui.
"După mulţi ani de observare a nebuloasei Crabului şi după obţinerea unei baze mari de date, credeam că am înţeles mecanica ei şi modelele fizice preziceau o reducere exponenţială a intensităţii radiaţiei pulsarului pînă la puţin peste 10 GeV", a explicat David Williams, profesor la Universitatea California din Santa Cruz, unul dintre autorii studiului publicat în revista americană Science.
"A fost o veritabilă surpriză atunci cînd am măsurat emisiile de raze gamma care aveau energii ce depăşeau 100 miliarde electroni-volţi", a adăugat profesorul american, explicînd că pulsarii se numără printre formaţiunile celeste cel mai studiate de către astrofizicieni.
Aceste măsurători ale intensităţii pulsarului din nebuloasa Crabului au fost efectuate de cele patru telescoape VERITAS (Very Energetic Radiation Imaging Telescope Array) de la observatorul Whipple din statul american Arizona. Telescoapele au fost orientate asupra acestui pulsar timp de 107 zile într-o perioadă de patru ani.
Pulsarul din nebuloasa Crabului este o stea neutronică care se învîrte cu mare viteză în jurul propriei axe, de circa 30 de ori pe secundă. El reprezintă nucleul prăbuşit în propria masă al unei stele uriaşe, a cărei transformare în supernova s-a produs printr-o explozie spectaculoasă ce a avut loc în anul 1054 e.n. Evenimentul a putut fi observat de pe Terra şi a fost relatat de observatori chinezi şi amerindieni.
Acest cataclism cosmic - doar trei astfel de evenimente pot fi observate într-un secol de pe Terra - a dat naştere extrem de strălucitoarei nebuloase a Crabului, situată la o distanţă de 6.300 de ani-lumină de planeta noastră (un an lumină reprezintă 9.460 miliarde de kilometri).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.