Internațional

Avioanele americane fără pilot şi-au găsit naşul: un virus informatic

Ziarul de Vrancea
9 oct 2011 770 vizualizări
Cei care le conduc de la distanţă în misiuni deasupra Afganistanului spun că "îl şterg", dar virusul reapare de fiecare dată n nu este clar de unde provine "inamicul"

Un virus informatic a infectat posturile de comandă de la distanţă ale dronelor americane care efectuează misiuni în Afganistan şi în alte zone de conflict. Incidentul a avut loc în baza militară de la Creech (Nevada, Vest), relatează revista Wired. "Un virus informatic a infectat carlinga dronelor americane Predator şi Reaper, înregistrînd toate comenzile piloţilor atunci cînd efectuau la distanţă misiuni în Afghanistan şi în alte zone de conflict", scrie revista, pe pagina sa de internet. Potrivit Wired, nu au existat scurgeri de informaţii confidenţiale în exteriorul bazei, iar virusul nu a reuşit să împiedice piloţii să-şi efectueze misiunile. "Specialiştii militari nu ştiu dacă acest virus (...) a fost introdus voluntar sau accidental", potrivit surselor citate, care reamintesc că majoritatea misiunilor efectuate de drone sînt comandate de la centrul din Creech. Cel mai probabil, virusul a fost introdus în computere prin harduri externe, pe care piloţii le efectuează pentru a transfera informaţii de la o staţie de lucru la alta. Programatorii de la Creech s-au lovit de mari dificultăţi în ştergerea virusului, detectat pentru prima oară în urmă cu două săptămîni, potrivit Wired. "Îl ştergem, dar revine de fiecare dată. Nu credem că este foarte periculos, dar în realitate nu ştim nimic", a declarat una dintre surse. Dronele sînt folosite frecvent de armata americană sau de CIA pentru operaţiuni militare de observare sau de bombardament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.