Internațional

Ce rămîne după moartea unui vizionar?

Ziarul de Vrancea
6 oct 2011 665 vizualizări
O avere de 7 miliarde de dolari şi cîteva produse care au cucerit planeta: iPhone, tableta (iPad), dispozitivul media portabil iPod.

Compania americană din domeniul tehnologiei computerelor Apple a anunţat miercuri seara decesul binecunoscutului său ex-CEO Steve Jobs, cofondator al firmei în 1976 şi care a predat ştafeta la 24 august. "Sîntem profund întristaţi să vă anunţăm că Steve Jobs a murit astăzi", se afirmă într-un scurt comunicat al consiliului de administraţie al companiei. "Caracterul strălucitor, pasiunea şi energia lui Steve au fost sursa pentru nenumărate inovaţii care ne îmbogăţesc şi îmbunătăţesc vieţile tuturor", adaugă grupul californian.
Steven Paul Jobs s-a născut la 24 februarie 1955, la San Francisco (California), şi era suferind de mai mulţi ani din cauza unor grave probleme de sănătate. În 2004 a fost atins de o formă rară de cancer al pancreasului, iar în 2009 a fost supus unui transplant de ficat.
La 24 august, Apple a anunţat demisia lui Steve Jobs, fiind înlocuit de Tim Cook, la acea dată director operaţional al companiei. Într-o scrisoare adresată conducerii şi "comunităţii" Apple, Jobs a menţionat că doreşte să rămînă preşedinte al consiliului de administraţie.
Deşi s-a aflat oficial în concediu medical cu începere din luna ianuarie, Jobs a apărut în public ca să anunţe noi produse sub marca Apple. El a revenit pentru scurt timp, în luna martie, pentru a dezvălui cea mai recentă versiune a iPad, iar ulterior pentru a participa la o cină informală găzduită de preşedintele Barack Obama pentru liderii din IT, în Silicon Valley.
"Apple a pierdut un vizionar şi un creator de geniu, iar lumea a pierdut o fiinţă umană extraordinară", a scris Tim Cook într-un e-mail adresat miercuri seara angajaţilor companiei şi dat publicităţii. "Steve lasă în urma lui o companie pe care numai el putea să o creeze, iar spiritul lui va fi pentru totdeauna la baza Apple", a continuat el.

"În viaţa publică, Steve era cunoscut ca un vizionar. În viaţa particulară, şi-a îndrăgit familia"

Steve Jobs a cofondat societatea, în 1976, împreună cu Steve Wozniak. El a demisionat în 1985 într-o perioadă de aprige dispute interne pentru putere ce au periclitat însăşi existenţa firmei pînă la revenirea sa la conducere, în 1997. Ulterior, s-a ocupat de lansarea produselor de marcă ale companiei simbolizată de "mărul muşcat", de la calculatorul iMac la tableta iPad, alături de dispozitive media portabile iPod sau telefonul multifuncţional iPhone a cărui ultimă versiune a fost prezentată marţi.
"Steve a murit astăzi în pace înconjurat de familia sa", a precizat familia lui într-un comunicat separat. "În viaţa publică, Steve era cunoscut ca un vizionar. În viaţa particulară, şi-a îndrăgit familia", se mai precizează în document.

Apple mizează pe vînzările din străinătate pentru a rămîne în top şi fără vizionarul Jobs

Apple a devenit cea mai valoroasă companie tehnologică din lume prin produse care au transformat industria computerelor, wireless şi cea a muzicii, iar acum mizează pe vînzările din străinătate pentru a rămîne în top în lipsa vizionarului Jobs, comentează Bloomberg. Compania vrea să îşi continue expansiunea pe pieţe precum China, prin vînzările de iPhone şi iPad şi ale versiunilor îmbunătăţite ale acestora, dar şi prin noul serviciu iCloud, care facilitează schimbul de informaţii prin intermediul acestor aparate. Pentru directorul general Tim Cook provocarea va fi dezvoltarea noii generaţii de produse "hot sellers" şi confruntarea cu concurenţa pe pieţe unde Jobs a făcut pionierat.
Sistemul de operare Android produs de Google a devenit una dintre cele mai mari ameninţări pentru Apple, fiind tot mai utilizat pe telefoane şi tablete. Cook va trebui să se bazeze pe un grup de veterani în conducerea Apple, care au avut o colaborare îndelungată cu Jobs. "A creat o infrastructură pe care echipa de conducere poate construi o lungă perioadă de timp. Întrebarea este cît de repede pot inova şi profita de această infrastructură pentru aparate, aplicaţii şi servicii", a declarat Tim Bajarin, analist în domeniul tehnologiei la compania Creative Strategies.

Cine va moşteni averea de 7 miliarde de dolari a lui Steve Jobs

Steve Jobs a lăsat în urmă o avere estimată de Forbes la 7 miliarde de dolari, formată în principal din acţiuni Apple şi Walt Disney, însă nu este încă sigur cum va fi împărţită moştenirea între cei patru copii, soţie şi soră. Steve Jobs era căsătorit, din 1991, cu Laurene Powell, cu care a avut trei copii - un băiat şi două fiice, Reed (în vîrstă de 20 de ani), Erin (16 ani) şi Eve (13 ani).
Jobs mai avea însă o fată dintr-o relaţie anterioară cu Chrisann Brennan, Lisa Brennan-Jobs, în vîrstă de 33 de ani. Emblematicul cofondator şi lider al Apple a mai lăsat în urmă o soră, pe Patti Jobs, dar şi numeroşi prieteni şi rude mai îndepărtate.
Averea sa a fost evaluată în septembrie de Forbes la 7 miliarde de dolari, atribuită muncii depuse la dezvoltarea Apple şi a studiourilor de animaţie Pixar. Totuşi, cea mai mare parte din avere este reprezentată de acţiunile dobîndite la Walt Disney Co după vînzarea Pixar către grup. Participaţia lui Jobs la Disney este evaluată la 4,4 miliarde de dolari.
El avea anul trecut 5,426 milioane de acţiuni Apple, care ar valora peste 2 miliarde de dolari la preţul de la închiderea şedinţei bursiere de miercuri de la New York.
Jobs ocupa locul 110 în topul Forbes al miliardarilor lumii, poziţia 34 în topul celor mai bogaţi americani şi locul 17 în clasamentul Forbes al celor mai puternici oameni din lume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.