Internațional

Polonia inca isi ancheteaza tortionarii comunisti

Ziarul de Vrancea
3 apr 2006 666 vizualizări
Ultimul lider comunist al Poloniei, Generalul Wojciech Jaruzelski, risca o condamnare penala pentru decizia sa din 1981 de a decreta legea martiala.

Fostul lider comunist a incercat - prin aceasta masura - sa inabuseasca miscarea de opozitie Solidaritatea. Legea martiala a prefigurat 12 luni de actiuni de reprimare care au dus la arestarea si inchiderea a zeci de mii de persoane si la moartea a aproape 100. Cu toate acestea, Sindicatul Solidaritatea nu a fost invins si a jucat un rol decisiv in rasturnarea regimului comunist din Polonia - in 1989. Acum Institutul National pentru Memorie - care ancheteaza crimele comunismului - a anuntat ca-l pune sub acuzare pe fostul lider comunist pentru actele comise de regimul sau acum 25 de ani. Generalul Jaruzelski, in virsta de 82 de ani, se confrunta cu doua acuzatii: una privind incalcarea Constitutiei, prin impunerea reprimarii si alta pentru coordonarea unei "grupari criminale" care a intemnitat zeci de mii de persoane.Printre cei retinuti in baza legii martiale s-au aflat liderul miscarii "Solidaritatea", Lech Walesa, si actualul presedinte al Poloniei, Lech Kaczynski, care a promis - cind a preluat puterea anul trecut - ca-i va elimina pe fostii comunisti din viata publica. Daca va fi condamnat, Wojciech Jaruzelski risca o pedeapsa maxima de 11 ani de inchisoare. El a sustinut tot timpul ca decizia de decretare a legii martiale a evitat o invazie pe care trupele sovietice ar fi pregatit-o la acea vreme si, prin urmare, a fost cel mai mic dintre doua rele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.