Internațional

Premiul Nobel pentru savanţii care au aflat cum se va sfîrşi Universul

Ziarul de Vrancea
4 oct 2011 996 vizualizări
Trei cercetători au primit înalta distincţie pentru Fizică, în urma rezultatelor cercetărilor pe care le-au făcut separat unii de alţii şi care au dus la aceeaşi concluzie

Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2011 a fost atribuit cercetătorilor Saul Perlmutter, Brian Schmidt şi Adam Riess, a anunţat ieri la Stockholm Comitetul Nobel. Cei trei oameni de ştiinţă au fost distinşi pentru "descoperirea faptului că Universul este în expansiune accelerată, prin observarea supernovelor îndepărtate", conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel. Saul Perlmutter va primi jumătate din premiul în valoare de aproximativ 1 milion de euro (10 milioane de coroane suedeze), în timp ce Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess vor împărţi cealaltă jumătate. Ei vor intra în posesia premiului în cadrul unei ceremonii ceva fi organizată la 10 decembrie la Stockholm, dată în care este comemorat fondatorul prestigioaselor premii, industriaşul şi savantul suedez Alfred Nobel.
Americanul Saul Perlmutter de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley este şi profesor la Universitatea California. El a primit premiul Nobel pentru studiul "The Supernova Cosmology Project". Ceilalţi doi laureaţi, australianul Brian P. Schmidt de la Universitatea Naţională din Australia şi americanul Adam G. Reiss de la Universitatea John Hopkins, au primit premiul pentru studiul supernovelor în cadrul proiectului "High-z Supernova Search".
Unii oameni de ştiinţă susţin că sfîrşitul Universului va fi într-un Big Crunch, eveniment invers celui ce a dus la naşterea sa, Big Bang, în care toate galaxiile se vor ciocni una de alta atrase de forţa gravitaţională. Alţi cercetători susţin că sfîrşitul Universului va fi unul paşnic şi foarte rece - galaxiile vor continua să se îndepărteze una de cealaltă, proces ce se va continua şi la nivelul stelelor individuale, pînă când totul se va pierde în spaţiu iar luminile tuturor stelelor vor dispărea de pe cer.
Dacă ar fi să-i întrebăm pe laureaţii de anul acesta al premiului Nobel pentru Fizică, probabil că sfîrşitul Universului va fi unul rece, conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel din Stockholm.
Laureaţii din acest an ai prestigiosului premiu pentru Fizică au studiat cîteva zeci de stele compacte care au explodat, intrate în starea de supernovă şi au descoperit că Universul se dilată cu o viteză accelerată continuu. Această descoperire a fost în egală măsură surprinzătoare pentru comunitatea ştiinţifică, dar şi pentru autorii săi.
Faptul că cele două echipe de cercetători au ajuns în mod independent la aceaşi concluzie reprezintă pentru comunitatea ştiinţifică, de obicei sceptică, a faptului că este o concluzie adevărată. Timp de aproape un secol s-a crezut că Universul este în expansiune din inerţie, ca o consecinţă a exploziei primordiale, Big Bang, produsă în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani. Descoperirea faptului că această expansiune este în continuă accelerare este însă uluitoare. Cauza acestei expansiuni accelerate se pare că este enigmatica energie întunecată, a cărei descoperire empirică ar reprezenta probabil Sfîntul Graal al fizicii moderne. Conform calculelor, ceea ce oamenii de ştiinţă numesc energie întunecată ar reprezenta aproximativ 75% din totalul masei Universului.

Laureatul care a murit cu trei zile înainte de anunţarea numelui său glumea imaginîndu-şi succesul postmortem

Omul de ştiinţă canadian Ralph Steinman, co-laureat al premiului Nobel pentru Medicină decernat luni, dar care nu a mai apucat să se bucure de recunoaşterea comunităţii ştiinţifice pentru că a încetat din viaţă vineri, glumea cu membrii familiei şi cu prietenii săi, cu cîteva zile înainte de deces, că nu va mai apuca să afle dacă a cîştigat prestigiosul premiu, conform fiicei sale, Alexis Steinman. "Medicii ne-au spus că starea sa este foarte gravă", a explicat fiica cercetătorului. Ralph Steinman, 68 de ani, suferea de un cancer de pancreas de 4 ani şi a fost spitalizat în stare gravă la 25 septembrie. Încă de acum cîţiva ani omul de ştiinţă ştia că se află pe lista scurtă a potenţialilor cîştigători ai premiului Nobel pentru activitatea sa de cercetare asupra sistemului imunitar, şi "noi glumeam cu el" spunîndu-i să se ţină tare măcar pînă luni, cînd este anunţat Nobelul, a povestit ea. "Ar fi fost extraordinar dacă ar mai fi trăit măcar cîteva zile pentru a afla că a cîştigat", a mai spus fiica savantului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.