Internațional

COLOANA:Proteste în Turcia împotriva montării radarului din sistemul scutului antirachetă

Ziarul de Vrancea
4 oct 2011 659 vizualizări
În jur de 5000 de persoane din oraşul turc Malatya au protestat împotriva instalării unei părţi a sistemului de apărare antirachetă NATO la o bază militară din provincia estică cu acelaşi nume, titreaza Hurriyet Daily News.

Protestul vine ca urmare a acordului autorităţilor de la Ankara pentru instalarea radarului X-Band pe teritoriul ţării. Diferite părţi ale sistemului vor fi instalate şi pe teritoriul României în 2015, ca urmare a acordului semnat în luna mai. La protest au luat parte membri ai diferitor organizaţii nonguvernamentale, precum şi reprezentanţi din partea mai multor partide politice. Printre manifestanţi s-au numărat 11 deputaţi din Partidul Popular Republican (CHP), principala formaţiune de opoziţie, doi din partea Partidului Pace şi Democraţie (BDP) şi alţi lideri politici. Protestatarii au mărşăluit pe o distanţă de 3 kilometri către o bază militară în districtul Kurecik, unde se bănuieşte că vor fi instalate radarele, însă li s-a refuzat accesul în unitate. Ulterior, reprezentanţii CHP au fost lăsaţi să intre în bază însoţiţi de personal militar. Una dintre nemulţumiri este secretizarea informaţiilor. Proteste asemănătoare au avut loc şi în localitatea Kurecik, a anunţat postul de televiziune turc NTV news. Protestatarii susţin că sistemul ameninţă securitatea şi economia regiunii, criticînd autorităţile pe motiv că au luat decizia sub presiuni din partea S.U.A.

Atentat la Ministerul Educaţiei din Somalia: cel puţin 65 de morţi

Cel puţin 65 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce un camion încărcat cu explozibili a sărit în aer în faţa clădirii Ministerului Educaţiei din capitala somaleză Mogadishu. Alţi 50 au fost răniţi în urma atentatului. Ali Hussein, ofiţer de poliţie în capitala somaleză, a declarat că maşina fusese oprită la un punct de control aflat la intrarea în clădirea ministerului, moment în care a fost detonată. Maşina a explodat într-o zonă în care zeci de părinţi şi studenţi se adunaseră în aşteptarea rezultatelor de la examene. Printre victime se numără atît studenţi, cît şi soldaţi guvernamentali. Spitalele din zonă s-au declarat "copleşite" de numărul victimelor. Explozia a distrus mai multe chioşcuri aflate în zonă şi a ars faţadele clădirilor guvernamentale. Resturi aruncate de explozie au zburat la sute de metri de locul deflagraţiei. Într-un mesaj pe un site militant, grupul islamist al-Shabab, care are legături cu reţeaua teroristă al-Qaeda, şi-a asumat responsabilitatea pentru atentatul din Mogadishu. Atacul de ieri a fost cel mai sîngeros realizat de al-Shabab dupa lansarea campaniei sale violente, în 2007. Al-Shabab luptă împotriva guvernului de tranziţie susţinut de ONU, despre care afirmă că este o marionetă a Occidentului. Grupul vrea să implementeze în Somalia o formă radicală a legii islamice sharia.

România îşi redeschide ambasada din capitala Libiei

Ambasada României la Tripoli şi-a reluat oficial activitatea pe 2 octombrie, la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. şi cu personal restrîns, adecvat condiţiilor politice şi de securitate de pe teren, acest pas survenind în contextul evoluţiilor recente din Libia, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Statul român se alătură astfel acţiunilor comunităţii internaţionale în sprijinul Libiei şi dă curs dorinţei reciproce privind menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări. Reluarea activităţii ambasadei răspunde şi interesului pe care îl manifestă mediul de afaceri românesc de a participa la reabilitarea infrastructurii generale avariate de conflictul intern şi la reconstrucţia economică a Libiei, evidenţiază comunicatul menţionat. Totodată, statul român va fi în măsură să reia asistenţa consulară şi sprijinul în situaţii de urgenţă pentru cetăţenii români care trăiesc în Libia şi pentru cei care vor participa la activităţi economice şi sociale în această ţară, mai arată sursa citată. Pe fondul agravării situaţiei de securitate din Libia, activitatea Ambasadei României la Tripoli fusese suspendată temporar, la 14 mai 2011, odată cu aplicarea celei de-a doua etape a evacuării personalului diplomatic şi de protecţie al oficiului diplomatic.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.