Internațional

Protestele de pe Wall Street intră în a treia săptămînă şi se extind în SUA

Ziarul de Vrancea
3 oct 2011 572 vizualizări
Mişcarea de protest de pe Wall Street, în New York, a intrat în cea de-a treia săptămînă, continuînd să inspire un număr în creştere de demonstranţi din Statele Unite, uniţi prin entuziasmul lor şi nu neapărat de motivele care-i determină să iasă în stradă, relatează CNN



. Mişcarea, care a adoptat denumirea de "Ocupăm Wall Street", nu este condusă de un grup de persoane. Cu toate acestea, în fiecare zi are loc o "adunare generală" a protestatarilor, fie că este vorba de persoane care se alătură mişcării pentru câteva ore, fie de cei care şi-au instalat tabăra în Lower Manhattan pentru a-şi exprima o serie de nemulţumiri, de la "lăcomia corporaţiilor" şi preţurile mari ale combustibililor, până la insuficienţa asigurărilor de sănătate. Ei discută şi se îndreaptă către o misiune comună, deşi solicitările curente sînt diverse.
"Ne-am adunat aici, în această piaţă, pentru a da o formă a ceea ce vrem şi a modului în care vom ajunge acolo", a declarat Robert Segal, unul dintre protestatarii de pe Wall Street, la New York. Însă lipsa unui mesaj coerent nu constituie o barieră pentru ca eforturi similare să apară şi în alte zone din Statele Unite. "Ocupăm Chicago", de exemplu, durează de peste zece zile, o mişcare care a început prin apelul pe un site de a participa la "un marş uriaş după-amiaza". De asemenea, pe un site "Ocupăm Los Angeles", lansat sîmbătă cu un marş de la Pershing Square la primărie, se poate citi "Revoluţia este în plină desfăşurare. Nu (are loc) doar la ştiri".
La Boston, 34 de organizaţii, între care sindicate, organizaţii etnice şi grupuri de activişti care au ca misiune de la împiedicarea schimburilor de cote de dioxid de carbon şi pînă la probleme specifice justiţiei, formează o coaliţie de tipul mişcării de pe Wall Street. Grupul, care a organizat un festival şi un marş vineri şi sîmbătă, iar în ultima perioadă a vizat Bank of America, afirmă pe site-ul său că are ca scop "să le oprească lăcomia", "să lupte pentru o economie care funcţionează pentru fiecare dintre noi" şi "să construiască oraşe democratice, juste şi sustenabile".
Site-ul demonstranţilor din Seattle descrie acest efort la nivel naţional ca pe o "mişcare de rezistenţă fără lideri, cu oameni de multe culori, genuri şi convingeri politice". "Unicul lucru pe care îl avem cu toţii în comun este că noi suntem cei 99 la sută care nu vor mai tolera lăcomia şi corupţia celorlalţi 1 la sută", continuă declaraţia, referindu-se la "prăpastia" dintre cei mai bogaţi americani şi restul societăţii. Majoritatea demonstraţiilor de pînă acum au fost paşnice, deşi în unele cazuri s-au efectuat sute de arestări.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.