Internațional

N-am scăpat: la sfîrşitul lunii, încă un satelit se va prăbuşi pe Pămînt

Ziarul de Vrancea
2 oct 2011 784 vizualizări
Riscul de incidente este mai mare decît la UARS, satelitul care a căzut săptămîna trecută

La sfîrşitul lunii octombrie sau începutul lui noiembrie, satelitul astronomic german ROSAT se va prăbuşi necontrolat pe Pămînt. Deşi este mai mic decît satelitul NASA UARS, este aşteptat ca acesta să aibă mai multe piese la reintrarea în atmosferă.
Satelitul german ROSAT a fost lansat în 1990, a "murit" în 1999 şi cîntăreşte doua tone şi jumătate. ROSAT (ROentgen SATellite) a fost un observator cu raze X dezvoltat în cadrul unui program comun de Germania, SUA şi Marea Britanie. Satelitul a fost conceput şi operat de Germania şi lansat de SUA pe 1 iunie 1990. Printre altele, ROSAT face parte dintre sateliţii cu ajutorul cărora a fost descoperită cea mai tînără gaură neagră situată în vecinătatea Terrei, a cărei existenţă a fost făcută publică de specialiştii de la NASA anul trecut.
Agenţia spaţială germană estimează că satelitul are o şansă la 2000 de a lovi o zonă populată - mai mare decît una la 3.200, cît a apreciat NASA pentru UARS, potrivit Daily Mail. Potrivit agenţiei germane, 30 de bucăţi, cîntărind mai puţin de două tone, vor supravieţui reintrării în atmosferă. Printre resturi pot fi cioburi ascuţite de glindă.
Din nou, informaţiile cu privire la locul şi momentul în care satelitul va cădea pe Pămînt se pare că sînt insuficiente, însă şansele ca o persoană să fie lovită de vreo bucată din satelit sînt de unu la 14 trilioane. Heiner Klinkrad, şeful Biroului de deşeuri cosmice de la Agenţia Spaţială Europeană, a declarat într-o postare pe site-ul Centrului German Aerospace că "nu este posibil să se prevadă un exactitate reintrarea ROSAT".
Resturile desprinse din satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), căzut sîmbăta trecută pe Pămînt, au ajuns într-o zonă nepopulată din sudul Oceanului Pacific, potrivit reprezentanţilor NASA. Resturile desprinse din UARS s-au împrăştiat pe o suprafaţă cuprinsă între 500 de kilometri şi 1.300 de kilometri de la punctul de reintrare în atmosferă, undeva la est de Insulele Samoa, în plin ocean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.