Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
2 oct 2011 574 vizualizări
Aproximativ 5.000 de rachete sol-aer au dispărut din depozitele de armament din Libia

Aproximativ 5.000 de rachete sol-aer de tip SAM-7 lipsesc din depozitele fostului regim libian, afirmă un oficial militar libian. "Libia condusă de Muammar Kadhafi achiziţionase aproximativ 20.000 de rachete sol-aer SAM-7, de fabricaţie sovietică şi bulgărească", a declarat generalul Mohamed Adia, un oficial din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT). "Peste 14.000 de rachete de acest fel au fost fie folosite, fie distruse. Cele mai multe erau depozitate în oraşul Zenten (la sud-vest de Tripoli)", explică generalul Adia. "Aproximativ 5.000 de rachete SAM-7 au dispărut. Din pacate, este posibil să fi ajuns la grupări din străinătate", a recunoscut oficialul militar libian. "Pe bună dreptate, comunitatea internaţională se teme de aceste arme, comparabile cu rachetele americane de tip Stinger. Aceste rachete sînt uşoare şi pot fi utilizate pentru distrugerea unui avion civil. Datînd din anii '70, aceste rachete sînt învechite. Nu avem nici un motiv să le păstrăm", adaugă generalul libian.

Şase romi români s-au instalat abuziv în casa unei bătrîne din Franţa

Şase români de etnie romă s-au instalat abuziv în casa unei bătrîne din Franţa, care a fost plecată în vacanţă timp de o lună şi i-a găsit acolo cînd s-a întors, relatează Le Progres. Femeia din Lyon, în vîrstă de 83 de ani, s-a întors acasă după o lună de vacanţă şi a constatat că nu poate descuia uşa apartamentului său, astfel că a chemat poliţia. Poliţiştii au reuşit să deschidă uşa şi au constatat că în locuinţa octogenarei se instalaseră şase bărbaţi şi femei de naţionalitate română. Anchetatorii consideră că ar putea fi vorba despre romi evacuaţi dintr-o tabără, care au intrat prin efracţie în apartamentul bătrînei. Aceştia au folosit lenjeria şi alte obiecte găsite prin casă şi au furat mobilier de mici dimensiuni şi tacîmuri. Plasate în arest preventiv pentru violare de domiciliu şi furt agravat, cele şase persoane vor compărea în ianuarie în faţa unui tribunal.

Florida dă peste cap calendarul alegerilor primare republicane

Republicanii din Florida au modificat calendarul alegerilor primare pentru prezidenţialele americane din 2012, hotărînd să organizeze scrutinul la 31 ianuarie, înaintea celorlalte state, o decizie care ar putea să-i avantajeze pe favoriţi. Comisia specială însărcinată cu stabilirea datei a votat această hotărîre cu şapte voturi la două. Acest lucru ar urma să antreneze alte state, ca Iowa, South Carolina, New Hampshire şi Nevada să facă la fel. Iowa, care deschide în mod tradiţional alegerile şi care urma să organizeze votul la 6 februarie, ar putea hotărî să stabilească data scrutinului său la începutul lui ianuarie. Această modificare ar putea avea consecinţe importante pentru candidaţii din plan secund, care apreciază că vor avea mai puţin timp şi vor putea strânge mai puţine fonduri pentru a se pregăti pentru confruntarea din alegerile primare. În schimb, favoriţii cu mulţi bani, ca Mitt Romney şi Rick Perry, ar urma să fie avantajaţi.

Asasinul fostului preşedinte afgan era pakistanez

Atacatorul sinucigaş care l-a omorît pe fostul preşedinte şi negociator de pace afgan Burhanuddin Rabbani era pakistanez, a anunţat preşedinţia afgană, citînd un raport de anchetă. La 20 septembrie, un bărbat, care s-a prezentat drept un emisar venit cu un mesaj din partea talibanilor în vederea unei negocieri, a detonat bomba ascunsă în turbanul său în momentul în care îl îmbrăţişa pe Rabbani, în casa acestuia din capitala afgană. Autorităţile de la Kabul au declarat public imediat că suspectează serviciul pakistanez de informaţii de implicare în atentat. "Dovezile arată că asasinarea lui Rabbani a fost planificată la Quetta (sud-vestul Pakistanului) şi că persoana care a comis atacul sinucigaş era cetăţean pakistanez", precizează preşedinţia într-un comunicat. Potrivit textului, atacatorul locuia în oraşul pakistanez Shaman, la frontiera dintre cele două ţări. Aceste afirmaţii nu înseamnă neapărat că autorităţile afgane suspectează că instituţii pakistaneze se află la originea atentatului. Consiliul suprem al talibanilor afgani este cunoscut că se ascunde în zona oraşului Quetta, iar talibanii pakistanezi sînt foarte apropiaţi de omologii lor afgani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.