Internațional

80% din cazurile de nereguli cu fonduri de preaderare au fost din România şi Bulgaria

Ziarul de Vrancea
30 sep 2011 741 vizualizări
în comparaţie, doar 15% din cazurile de suspiciuni de fraudă au fost semnalate în cele zece state care au aderat la UE în 2004

Cazurile de nereguli referitoare la fondurile de preaderare anunţate în 2010 au provenit, în peste 80% din cazuri, din România şi Bulgaria, indică cel mai recent raport OLAF dat publicităţii. Raportul oferă, printre altele, o analiză a cazurilor de nereguli raportate în 2010. Astfel, documentul arată că în anul 2010 instituţia a primit 1.362 de raportări referitoare la fonduri de preaderare - PHARE, SAPARD, ISPA, Transition Facility (TF), CARDS şi TPA - din partea statelor membre şi a statelor candidate.
Potrivit OLAF, s-au înregistrat 424 de noi cazuri de nereguli detectate de autorităţile naţionale, iar în alte peste 930 de cazuri a fost vorba despre raportări ulterioare referitoare la cazuri aduse la cunoştinţa instituţiilor europene anterior. În 2010, statele UE-10 (cele zece state membre care au aderat în 2004) au 15% din cazuri, România şi Bulgaria peste 80%, iar Turcia şi Croaţia 4% din cazuri.
Bulgaria a făcut progrese deoarece majoritatea cazurilor de nereguli sau suspiciuni de fraudă cu fonduri de preaderare sînt depistate în primul rând de autorităţile naţionale în timp ce, în România, situaţia este contrară, neregulile fiind descoperite în urma controlului UE, susţine OLAF.
În medie, durata pentru detectarea unei nereguli este de 34 de luni, în Turcia şi Croaţia termenele fiind mai scurte - de 5, respectiv 14 luni, iar în Polonia şi în Slovacia cele mai lungi (47 şi respectiv 49 de luni). Cele mai comune tipuri de iregularităţi între cazurile sesizate la OLAF în 2010 au fost acelea legate de "nerespectarea reglementărilor sau a altor condiţii din contract" (20%), urmate de cazurile de "documente de sprijin falsificate" (17%) şi "nerespectarea termenelor limită" (12%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.