Internațional

NASA a numărat asteroizii mari care trec pe lîngă Pămînt

Ziarul de Vrancea
30 sep 2011 755 vizualizări
Numărul acestora a ieşit mai mic decît se ştia nici unul nu prezintă vreun pericol de impact cu Terra în următoarele cîteva sute de ani

Numărul asteroizilor de talie mare care trec aproape de Terra şi mai ales cel al obiectelor de mărime medie, capabile să distrugă oraşe mari de pe Pămînt, a fost revizuit în scădere, făcînd mai puţin probabil riscul de producere a unei coliziuni catastrofale, a anunţat NASA. Aceste estimări rezultă din cel mai precis recensămînt de pînă acum al obiectelor telurice care se învîrt în jurul Soarelui, la mai puţin de 195 de milioane de kilometri de el şi care se află destul de aproape de orbita terestră, a precizat agenţia spaţială americană. Astfel, NASA a identificat 93% din totalul asteroizilor mari - care au un diametru de cel puţin un kilometru - ce se găsesc în apropiere de Terra, un obiectiv fixat de Congresul american în anul 1998.
Numărul estimat al acestor asteroizi mari a scăzut de la aproximativ o mie la 981, dintre care 911 au fost deja identificaţi. Nici unul dintre aceste obiecte nu reprezintă o ameninţare pentru Terra în următoarele secole, potrivit acestor noi observaţii realizate cu ajutorul satelitului Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) al NASA.
Potrivit savanţilor implicaţi în acest program, toţi asteroizii mari care se află în apropierea planetei noastre şi au un diametru de 10 kilometri - corpuri cereşti asemănătoare aceluia care, potrivit unei teorii unanim admise, ar fi cauzat, prin prăbuşirea sa pe Terra, dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani - au fost identificaţi.
Situaţia este puţin diferită în cazul asteroizilor de talie mijlocie - cu diametre de peste 100 de metri - din apropierea Terrei, al căror număr estimat revizuit pe baza ultimului recensămînt a scăzut de la 35.000 la 19.500. Pînă în zilele noastre, "vînătorii de asteroizi" care lucrează pentru NASA au descoperit doar 5.200, ceea ce înseamnă că ceilalţi 15.000 rămîn să fie descoperiţi. Savanţii estimează la peste 1 milion numărul asteroizilor mici, necunoscuţi, care ar putea lovi Terra şi să provoace pagube.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.