Internațional

COLOANA de stiri internationale: Procedura admiterii României în Schengen continuă în Parlamentul European

Ziarul de Vrancea
30 sep 2011 373 vizualizări
Parlamentul European a pregătit o rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în urma amînării în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la 22 septembrie a votului privind intrarea celor două ţări în zona de circulaţie fără frontiere din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei.

Conform unei variante preliminare a proiectului rezoluţie care va fi supus la vot la miniplenara PE de la 12-13 octombrie de la Bruxelles, legislativul european cere statelor membre "să-şi respecte angajamentele conform cadrului legal al UE privind criteriile de aderare la Schengen şi să nu ofere prioritate populismului naţional". Documentul recomandă de asemenea statelor membre "să ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria şi România pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen".

Liceenii francezi au protestat violent după un zvon privind scurtarea vacanţelor

Un zvon despre scurtarea vacanţelor şcolare a declanşat vineri dimineaţa manifestaţii ale liceenilor şi violenţe urbane în nordul Franţei şi lîngă Paris, potrivit Rectoratului din Lille. Cîteva sute de liceeni au manifestat în mai multe oraşe din nordul ţării, ca Douai, Bethune, Dunkerque şi Lens, din cauza unui "zvon nefondat şi grotesc", potrivit căruia Guvernul ar vrea să scurteze cu o lună vacanţa, a declarat Rectoratul din Lille. În centrul oraşului Lens au fost produse unele pagube, potrivit Prefecturii localităţii. De asemenea, aproximativ zece maşini au fost avariate, lîngă Paris, în jurul Liceului Jean-Moulin din Chesnay. Acestea au fost răsturnate sau le-au fost sparte geamurile, potrivit unei jurnaliste AFP. Zece tineri au fost arestaţi, a anunţat altă sursă din cadrul poliţiei.

Un român l-a masacrat pe altul în plină stradă, la Torino

Poliţia italiană a identificat principalul suspect în cazul românului ucis la Torino cu zece lovituri de cuţit, din primele cercetări rezultînd că este vorba de un conaţional, a anunţat purtătorul de cuvînt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru. "În urma verificării mai multor suspecţi prin intermediul Centrului Internaţional de Cooperare Poliţienească al IGPR a fost deja identificat un suspect, care este român", a declarat Marius Militaru. El a precizat că Via Chivasso, locul unde a avut loc crima, este într-o zonă rău famată din Torino, unde locuiesc în special imigranţi marocani şi români. Crima a avut loc joi seara în cartierul Barriera di Milano (Torino). Potrivit reconstituirii, românul de 22 de ani încercase să fugă de agresor, dar a fost ajuns din urmă de acesta şi lovit de zeci de ori cu o sabie avînd lungimea de 50 de centimetri. Asasinul nu s-a oprit pînă nu l-a omorît, ba chiar i-a retezat şi o mînă, după care s-a îndepărtat calm, împreună cu două femei. La crimă au asistat zeci de persoane din cartierul torinez, care au privit cu neputinţă şi groază de la balcoane scena în care a fost ucis tînărul. Carabinierii au stabilit că victima este Gheorghe C., un român în vîrstă de 22 de ani, fără reşedinţă în Italia şi cu antecedente penale nesemnificative.

Romii din Sofia nu mai ies din case

Grupuri de romi din Sofia au dat foc la anvelope de maşini în cursul nopţii, refuzînd să părăsească locuinţele şi să îşi trimită copiii la şcoli, de teama unor atacuri rasiste. Romii au declarat că nu doresc să participe la nici un "război", subliniind că nu îl susţin pe liderul interlop Kiril Raşkov, al cărui clan se află la originea declanşării violenţelor interetnice din Bulgaria. Romii din cartierul Hristo Botev (Sofia) îl acuză pe liderul formaţiunii naţionaliste Ataka, Volen Siderov, că încearcă să destabilizeze Bulgaria prin discursurile rasiste. Uciderea tînărului bulgar Anghel Petrov, care ar fi fost accidentat în mod deliberat de un microbuz condus de una dintre rudele liderului interlop Kiril Raşkov, a generat proteste masive ale bulgarilor din satul Katuniţa, care s-au extins rapid în toată ţara. Poliţia a arestat în total aproximativ 300 de persoane după două nopţi de manifestaţii. Kiril Raşkov, implicat în numeroase activităţi criminale şi obscure, a fost şi el arestat.

Încă trei marinari români scapă din mîinile piraţilor somalezi

Ministerul Afacerilor Externe informează că nava "Dover", răpită de piraţii somalezi la 28 februarie 2011, la bordul căreia se află şi trei marinari români, a fost eliberată. "Vasul se îndreaptă în prezent spre portul Salalah din Oman, unde este prevăzut schimbul de echipaj. Starea de sănătate a celor trei cetăţenii români este bună, aceştia urmînd să revină în ţară în perioada următoare. Conform procedurilor standard, eliberarea navei «Dover» a fost posibilă în urma negocierilor purtate de către compania proprietară a navei şi a eforturilor autorităţilor abilitate", se arată în comunicat. MAE precizează că prin intermediul Ambasadei României la Atena a monitorizat zilnic cazul şi a menţinut un contact permanent cu toate părţile implicate în negocieri. "Secţia consulară a Ambasadei României la Atena a informat deja familiile din ţară ale celor trei marinari români cu privire la eliberarea navei. Acestea au ţinut să mulţumească pentru sprijinul constant primit în toata această perioadă din partea personalului consular din cadrul misiunii diplomatice", se mai arată în comunicat.

Turcia îşi modifică Constituţia mai repede decît România

Turcia îşi schimbă Constituţia, pentru a încerca totuşi să adere la Uniunea Europeană. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a solicitat parlamentului să finalizeze elaborarea noii Constituţii pînă în prima jumătate a lui 2012. Noua Lege fundamentală a Turciei va fi una liberală şi democratică, însă le va permite islamiştilor să-şi întărească poziţiile, notează cotidianul rus Gazeta. Adoptarea noii Constituţii constituie una dintre condiţiile ce trebuie întrunite pentru aderarea Turciei la UE, precizează Gazeta. Necesitatea elaborării unei noi Legi fundamentale este recunoscută practic de toate forţele politice ale ţării, însă oponenţii AKP se tem că după adoptarea ei islamiştii moderaţi şi-ar putea impune monopolul politic. În afară de aceasta, opoziţia se opune trecerii de la republica parlamentară la cea prezidenţială. Erdogan a declarat în repetate rînduri că, în opinia sa, forma de administrare prezidenţială este cea mai eficientă. În condiţiile în care AKP nu a reuşit să obţină majoritate pentru o trecere independentă a proiectului noii Constituţii prin parlament, partidul lui Erdogan va trebui să meargă la un compromis cu alte forţe politice. O asemenea forţă ar putea fi kurzii, care au obţinut 30 de locuri în parlament. "În prezent, toţi cetăţenii ţări sînt consideraţi «turci». Potrivit noii Constituţii, Turcia va deveni un stat multinaţional", scrie Gazeta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.