Internațional

COLOANA de stiri internationale:Personal de securitate înarmat în trenurile elveţiene, din vara lui 2012

Ziarul de Vrancea
29 sep 2011 461 vizualizări
Căile Ferate Elveţiene (CFF) au hotărît ca începînd din vara lui 2012 să îi echipeze cu arme pe agenţii lor de securitate, din cauza creşterii nivelului de violenţă al agresiunilor fizice împotriva controlorilor

 Agenţii de securitate care patrulează în gări şi trenuri vor primi cîte un pistol de fabricaţie elveţiană. "Pistolul va fi ascuns, iar agentul îl va utiliza doar în caz de agesiuni violente, pentru a se apăra", a precizat un purtător de cuvînt al CFF. CFF are în prezent 200 de agenţi de securitate, dar în 2012 numărul acestora va creşte la 250. Numărul agresiunilor fizice comise împotriva personalului a scăzut, în perioada 2005-2010, de la 278 la 147, dar nivelul "violenţei agresiunilor a crescut", a subliniat purtătorul de cuvînt. Membri înarmaţi ai Poliţiei elveţiene de Frontieră, Poliţiei Cantonale şi Poliţiei Militare efectuează deja misiuni de patrulare în trenurile elveţiene.

Protestatarii greci l-au oprit pe ministrul de Finanţe să meargă la întîlnirea cu cei de la FMI

Sediul Ministerului grec de Finanţe a fost blocat ieri de protestatari înainte de începerea negocierilor dintre Grecia şi reprezentanţi ai troicii formate din Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) privind acordarea unei noi tranşe de ajutor pentru Atena în scopul de a evita intrarea ţării în incapacitate de plată. Circa 200 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe s-au strîns în faţa ministerului, strigînd: "Luaţi-vă împrumutul şi plecaţi!". Protestatarii au declarat că vor să-l împiedice pe ministrul de Finanţe Evanghelos Venizelos să se întîlnească cu reprezentanţii troicii internaţionale. Potrivit poliţiei, au fost blocate intrările şi la alte ministere, precum cel de Interne, Justiţie, Muncă, Sănătate şi Agricultură.

Cadoul de Crăciun al croaţilor: tratatul de aderare la UE

Tratatul de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană va fi semnat la 19 decembrie la Varşovia, a anunţat purtătorul de cuvînt al preşedinţiei poloneze a UE, Konrad Niklewicz. "Trimitem ţărilor şi instituţiilor UE invitaţii la ceremonia semnării tratatului, la 19 decembrie, la Varşovia", a declarat Konrad Niklewicz. La 17 septembrie, premierul polonez Donald Tusk, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE, i-a remis omologului său croat, Jadranka Kosor, proiectul Tratatului de aderare a Croaţiei la blocul european. Croaţia a încheiat la 30 iunie negocierile de aderare începute în 2005 şi urmează să devină membru al Uniunii la 1 iulie 2013, fiind a doua fostă republică iugoslavă care se integrează în UE, după Slovenia, membru al UE din 2004. Înainte de semnare, textul tratatului de aderare mai trebuie să fie aprobat de Parlamentul European, adaugă sursa citată.

Nelly Furtado a donat 1 milion de dolari pentru ajutorarea copiilor săraci

Solista pop Nelly Furtado a donat 1 milion de dolari unei fundaţii pentru ajutorarea fetelor din familii sărace din întreaga lume, conform site-ului starpulse.com. Vedeta a oferit aceşti bani organizaţiei Free The Children care este implicată în ajutorarea fetelor din regiunea kenyană Maasai Mara, dar şi din Orientul Mijlociu şi din Nordul Africii. Nelly Furtado a anunţat că donează aceşti bani în timpul unui concert susţinut marţi la Toronto. "Misiunea mea caritabilă este de a le da putere fetelor din întreaga lume, pentru a se realiza pe măsura potenţialului lor. Am lăsat o parte din inima mea în Kenya la începutul acestui an, şi abia aştept să pot ajuta fetele sărace să-şi poată construi un viitor mai luminos atât pentru ele, dar şi pentru familiile şi comunităţile din care provin", a declarat solista.

Bernanke: şomajul mare reprezintă în SUA o criză naţională

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat că SUA se confruntă cu o criză în care rata şomajului se menţine peste 9% din aprilie 2009, iar disciplina fiscală va contribui la susţinerea redresării economice, transmite Bloomberg. "Situaţia şomajului, a locurilor de muncă, este o adevărată criză naţională", a afirmat Bernanke ca răspuns la întrebări primite după un discurs susţinut în Cleveland. El a arătat că rata şomajului se află aproape de 10% de cîţiva ani, iar dintre cei afectaţi circa 45% nu au un loc de muncă de cel puţin şase luni, "fapt nemaiîntîlnit" în SUA. Preşedintele Fed se confruntă în comitetul de politică monetară al instituţiei cu cea mai mare opoziţie din ultimii 19 ani, trei dintre membri fiind împotriva deciziei de săptămîna trecută a băncii centrale de a promova o politică de scădere a dobînzilor pe termen lung.

China a lansat primul său laborator spaţial  
 
n primii "locatari" vor decola anul viitor

O rachetă care transporta primul laborator spaţial al Chinei, Tiangong-1, a fost lansată ieri din Deşertul Gobi, în nordul ţării, la ora locala 21:16. Modulul lung de 10  metri şi jumătate nu are oameni la bord, însă se aşteaptă ca astronauţii chinezi să îl viziteze anul viitor. Tiangong înseamnă "palat celest" în chineză. Planul este ca modulul să opereze în mod autonom, controlat de la sol. Apoi, în următoarele săptămîni, China va lansa un alt modul spaţial fără oameni la bord, Shenzhou 8, şi va încerca să le lege pe cele două. Dacă acest lucru va funcţiona potrivit planului, două misiuni cu astronauţi, Shenzhou 9 şi 10, vor urma să se lanseze în 2012. Astronauţii chinezi - doi sau trei odată - vor locui pe cele două vehicule spaţiale timp de aproape două săptămîni. China a promis că va construi o staţie spaţială dezvoltată complet pînă în 2020.


Doi cîntăreţi rock candidează pentru preşedinţia şi vicepreşedinţia Bulgariei

Doi cîntăreţi de muzică rock din Bulgaria candidează în tandem pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai ţării, lansînd campanii în acest sens cu sprijinul a mii de fani. Svetoslav Vitkov, în vîrstă de 40 de ani, şi Venţislav Miţov, cunoscut pentru cîntece obscene, au lansat campanii online sub sloganul "Un preşedinte căutînd Bulgaria". "Campania noastră va fi organizată în principal pe Internet, dat fiind că reclamele la televiziuni în campania electorală sînt scumpe", a declarat Vitkov. El şi colegii lui au reuşit să colecteze peste 10.000 de semnături în scopul înregistrării candidaturilor. Cei doi muzicieni spun că doresc să devină preşedinte şi vicepreşedinte pentru că se gîndesc că pot schimba Bulgaria. Forumurile online din Bulgaria sînt pline de mesaje de susţinere şi încurajare pentru cei doi candidaţi. Fanii cred că Vitkov şi Miţov sînt singurii candidaţi în cursa prezidenţială care nu sînt implicaţi în afaceri murdare.

Astrofizicienii au verificat calculele lui Einstein: sînt corecte!


Teoria relativităţii generale a fost verificată la scară cosmică, iar rezultatele au apărut imediat după experimentul care a identificat particule mai rapide decît lumina

Teoria relativităţii generale enunţată de Albert Einstein a fost confirmată la scară cosmică de astrofizicienii care au analizat felul în care lumina ce provine de la aglomerări galactice îndepărtate este afectată de gravitaţie. Publicarea acestui studiu are loc la doar cîteva zile după ce oamenii de ştiinţă au anunţat o descoperire care aruncă o umbră de îndoială asupra teoriei lui Einstein. O echipă internaţională de fizicieni a observat cîţiva neutrini - particule elementare de materie - care se deplasau cu o viteză superioară vitezei luminii, considerată o "limită de netrecut" în teoria relativităţii. Aceste măsurători trebuie să fie confirmate în viitor şi de alţi cercetători.
Cu mult timp înainte de descoperirea acestei "anomalii" a neutrinilor, Radek Wojtak, de la Dark Cosmology Centre din cadrul Universităţii din Copenhaga, şi colegii săi au dorit să confirme teoria lui Einstein analizînd lumina care ajunge pe Terra de la galaxii îndepărtate, situate în centrul a circa 8.000 de aglomerări galactice, ce adăpostesc fiecare mii de galaxii.
Gravitatea, care asigură coeziunea acestor grupări galactice, îşi lasă şi ea amprenta asupra luminii pe care fiecare dintre aceste galaxii o emite în spaţiu, potrivit acestui studiu miercuri în revista ştiinţifică britanică Nature.
Potrivit teoriei lui Einstein, frecvenţa luminii este încetinită şi lungimea ei de undă este mărită, sub efectul gravitaţiei. De aici rezultă un decalaj al spectrului luminos gravitaţional - deplasare spre roşu (redshift) -, ce diferă de acela cauzat de îndepărtarea galaxiilor.
Comparînd lungimea de undă a luminii ce provine din galaxiile situate în centrul acestor aglomerări galactice, unde gravitaţia este cea mai puternică, cu aceea provenind de la galaxiile situate la periferie, astrofizicienii au putut să măsoare "micile diferenţe de deplasare spre roşu", a explicat Radek Wojtak. După ce au calculat masa fiecărei aglomeraţii galactice, astrofizicienii au utilizat teoria relativităţii generale pentru a evalua "deplasarea spre roşu gravitaţională" al galaxiilor, în funcţie de poziţia lor în centrul aglomerării galactice.
Aceste calcule teoretice ale deplasării spre roşu gravitaţionale s-au dovedit "în complet acord cu observaţiile" realizate, a declarat Wojtak. Deplasarea spre roşu a luminii variază "proporţional în funcţie de influenţa gravitaţională exercitată de gravitaţia aglomerării galactice", a adăugat el. "Observaţiile noastre confirmă astfel teoria relativităţii", a spus Wojtak. Teste anterioare au fost deja realizate la scara sistemului solar sau a cîtorva stele apropiate. "Ea a fost acum testată la scară cosmică şi acest studiu a confirmat că teoria relativităţii generale funcţionează", spun autorii studiulu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.