Internațional

COLOANA de stiri externe:Cazul traficanţilor de uraniu din Republica Moldova a ajuns în Senatul american

Ziarul de Vrancea
28 sep 2011 604 vizualizări
Un caz de trafic de uraniu 235 dezvăluit în luna iunie în Republica Moldova îi nelinişteşte pe autorii unui raport al Senatului american, care subliniază că şeful prezumtiv al reţelei a fugit şi este în libertate în Rusia.

Documentul de 14 pagini redactat de biroul senatorului Richard Lugar, responsabilul republican cu rangul cel mai înalt în Comitetul pentru afaceri externe din Senatul SUA, afirmă că autorităţile Republicii Moldova sînt în căutarea unui cetăţean rus "care ar fi şeful prezumtiv al reţelei şi care a fugit din Transnistria spre Rusia, unde locuieşte, la fel ca şi alţi suspecţi". Şase persoane suspectate de trafic de material radioactiv au fost arestate la 27 iunie la Chişinău, prilej cu care au fost confiscate 9 kg de uraniu 235, ce poate servi la fabricarea de bombe atomice. Conform raportului senatorial american, din oferta vînzătorilor făcea parte şi plutoniu.

Iranienii îşi montează pe nave rachete de croazieră cu rază mai lungă

Iranul a început ieri să îşi echipeze forţele navale cu un nou tip de "rachetă de croazieră", cu o rază de acţiune de 200 de kilometri, numită Ghader şi capabilă să lovească nave şi ţinte de pe coastă, a anunţat ministrul Apărării, Ahmad Vahidi. Racheta de tip Ghader, a cărei existenţă a fost dezvăluită în august de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, este prezentată de liderii iranieni ca o "rachetă de croazieră" de fabricaţie exclusivă locală. Racheta, care zboară la altitudine joasă, poate fi lansată atît de pe platforme navale, cît şi terestre, a precizat ministrul. "Livrarea sa va creşte în mod considerabil capacitatea operaţională a forţelor navale", a continuat el. Iranul a multiplicat în ultimii doi ani anunţurile, foarte mediatizate, cu privire la dezvoltarea, testarea sau introducerea în serviciu a unor noi echipamente militare, în special rachete.

Patriarhul Rusiei îşi vizitează Mitropolia din Moldova de peste Prut

Patriarhul Rusiei Kirill va efectua în zilele de 9-10 octombrie o vizită în Republica Moldova, fiind nevoit să-şi reducă la două zile şederea în această ţară din cauza unor probleme de sănătate. Vizita înaltului ierarh rus era programată pentru 9-12 octombrie. Reprezentantul Mitropoliei Moldovei la Moscova, Irineu Iacov, a precizat că patriarhul Kirill va vizita doar eparhia Chişinăului, renunţînd să mai meargă la Tiraspol, în oraşele nordice Bălţi, Edineţ, precum şi în zona de sud a Republicii Moldova. Presa de la Chişinău a estimat că vizita patriarhului Kirill este una politică, întrucît Moscova vrea ca Biserica din Republica Moldova să rămînă o structură ecleziastă închinată Patriarhiei ruse. Pe lîngă Mitropolia Moldovei, dependentă canonic de Patriarhia Rusă, în Republica Moldova există şi Mitropolia Basarabiei, reînfiinţată în 1992 şi subordonată Patriarhiei Române. În 2007, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să reactiveze, în cadrul Mitropoliei Basarabiei, trei noi episcopii: Episcopia de Bălţi - fostă a Hotinului, cu sediul în oraşul Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud - fostă Cetatea Albă-Ismail, cu sediul în oraşul Cantemir, şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria - fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria, cu sediul la Dubăsari, care au funcţionat şi înainte de 1944.

Poliţiştii italieni au recuperat un tezaur arheologic în valoare de trei milioane de euro

Poliţia financiară din Pesaro, în centrul Italiei, a anunţat, ieri, recuperarea a peste 1.800 de piese, monede şi alte obiecte avînd o mare importanţă istorică şi arheologică, a căror valoare este estimată la trei milioane de euro. Operaţiunea numită "Nummus", prin care a fost monitorizată vînzarea pe internet a monedelor, a permis descoperirea a nouă persoane care le comercializau ilegal. Poliţia financiară a făcut mai multe percheziţii în regiune şi a confiscat 1.706 monede, cinci amfore, 13 bancnote papale sau datînd din Republica Romană, o carte de rugăciuni în limba latină din secolul al XVII-lea, 20 de documente din secolul al XIX-lea şi nouă bijuterii din epoca preromană şi romană. Poliţia a mai descoperit şi o persoană care nu declarase decît 18.000 de euro pentru impozitul pe venit, în condiţiile în care cîştigase aproape 700.000 din vînzarea monedelor pe site-ul eBay. Persoanele implicate în acest caz sînt cercetate pentru "ascunderea" şi "însuşirea de bunuri culturale aparţinînd statului".

Un europarlamentar român ia partea Ciprului în faţa Turciei

Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a condamnat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, politica de forţă a Turciei faţă de Cipru şi a cerut Uniunii Europene să îşi arate solidaritatea cu acest stat membru, victimă a ameninţărilor guvernului turc. Corina Creţu va face parte, săptămîna viitoare, din delegaţia europarlamentară ce se va deplasa în Cipru. Ea a atras atenţia asupra riscului reizbucnirii conflictului turco-cipriot într-un context internaţional extrem de tensionat, în special în zona Mediteranei. "Turcia are partea sa de responsabilitate în escaladarea tensiunilor din regiune", a precizat Corina Creţu, în intervenţia scrisă aferentă dezbaterii consacrate relaţiilor dintre Turcia şi Cipru. Vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a criticat faptul că, după deteriorarea relaţiilor cu Israelul, guvernul turc a decis să contreze intenţia guvernului cipriot de a prospecta zăcămintele de gaz din largul insulei, lansînd propriile sale exploatări în estul Mediteranei.

****************************
FOTO: R:ă1 noi 2008ă10octombrieăbursa americana broker disperat.jpg – Brokerii n-au deloc motive să se bucure

Comisia Europeană "stoarce" 57 de miliarde de euro cu o taxă nouă
n aceasta ar urma să vizeze tranzacţiile financiare începînd cu anul 2014 n Bruxelles-ul speră să obţină astfel 57 miliarde de euro anual

Comisia Europeană (CE) a propus, ieri, introducerea unei taxe pe tranzacţii financiare din 2014, care ar urma să genereze 57 de miliarde de euro anual, transmite Bloomberg. Planul va stabili niveluri minime ale taxelor pe tranzacţii financiare în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a anunţat executivul comunitar. Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele cu instrumente derivate cu 0,01%.
Taxa are ca ţintă companii din sectorul financiar, între care băncile, firmele de investiţii, companiile de asigurări, fondurile de pensii, brokerii şi fondurile de hedging, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Planul CE ar urma să se aplice tuturor tranzacţiilor cu instrumente financiare care au loc între instituţii din domeniu, atunci cînd cel puţin una dintre părţile tranzacţiei este situată în UE.
Propunerea Comisiei vizează 85% din tranzacţiile financiare dintre instituţii din domeniu. Taxa nu s-ar aplica cetăţenilor şi instituţiilor comerciale. Ipotecile imobiliare, împrumuturile bancare, contractele de asigurări şi alte activităţi financiare obişnuite desfăşurate de persoane fizice sau întreprinderi mici nu intră în sfera de aplicare a propunerii, se arată în comunicatul CE.
Veniturile obţinute din taxă ar urma să fie împărţite între UE şi statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca resursă proprie a UE şi ar permite reducerea contribuţiilor naţionale. Statele membre pot decide să-şi crească veniturile din această taxă impozitînd tranzacţiile cu o cotă mai mare, potrivit executivului comunitar.
Comisia a precizat că încearcă să protejeze populaţia şi afacerile mici de această taxă, susţinînd că băncile ar putea impune comisioane "neexcesive", de exemplu 10 euro la o achiziţie de acţiuni în valoare de 10.000 de euro.
"Taxa ar asigura că sectorul financiar ar aduce o contribuţie cinstită într-o perioadă de consolidare fiscală", se arată în comunicatul Comisiei. Statele membre vor discuta propunearea înainte ca aceasta să fie prezentată la o reuniune a G20 în noiembrie.
Impactul pe termen lung al taxei ar fi de 0,5% din PIB, potrivit estimărilor executivului comunitar şi ar afecta comportamentul din piaţa financiară, inclusiv unele modele de business, precum tranzacţiile automate şi foarte frecvente. Anunţul CE vine în urma unei propuneri de anul trecut care nu a reuşit să obţină sprijinul statelor UE.

*******************************
Francezii îşi strîng şi mai tare cureaua
n Parisul a decis reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor pentru scăderea deficitului bugetar

Guvernul francez a prezentat ieri bugetul pe anul următor şi vizează o reducere a deficitului de la 5,7% în acest an la 4,5%, printr-o combinaţie de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, în contextul unei creşteri economice sub aşteptări, potrivit Wall Street Journal. Cea mai mare contribuţie la atingerea ţintei de deficit urmează să fie adusă de reducerile de cheltuieli, a anunţat guvernul. Statul va continua să îngheţe cheltuielile publice şi transferurile către autorităţile locale, respectiv va menţine politica de a înlocui doar jumătate din funcţionarii publici care se retrag. Totodată, executivul va cere parlamentului să identifice economii suplimentare de un miliard de euro în timpul dezbaterilor pentru buget.
Măsurile de taxare pentru companiile mari, anunţate deja, vor aduce fonduri suplimentare de două miliarde de euro la buget în anul următor, iar guvernul va păstra o taxă pentru persoanele cu venituri mari pînă la coborîrea deficitului sub 3% din PIB. Autorităţile vizează, de asemenea, o majorare a taxelor pe alcool, tutun şi băuturi răcoritoare care conţin zahăr.
Executivul francez va continua procesul de eliminare de scutiri fiscale, care a adus în acest an la buget 11 miliarde de euro. Incluzînd şi economiile care trebuie identificate de parlament, deficitul bugetar al Franţei va coborî cu 15 miliarde de euro în anul următor, la 80,8 miliarde de euro, arată proiectul de buget.
Franţa a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru anul următor, de la 2,25% la 1,75%, după ce economia a stagnat în trimestrul al doilea al acestui an.

***************************
Hillary Clinton se aşteaptă la ce e mai rău în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Hillary Clinton afirmă că decizia Israelului de a continua colonizarea în Ierusalimul de Est subminează procesul negocierilor dintre israelieni şi palestinieni ce vizează soluţionarea crizei din Orientul Mijlociu. Marţi, Israelul a anunţat că va lansa construcţia a 1.100 de noi locuinţe în cartierul de colonii evreieşti Gilo din Ierusalimul de Est. "Considerăm că anunţul autorităţilor israeliene cu privire la construirea unor locuinţe în Ierusalimul de Est este contraproductiv faţă de eforturile noastre pentru reluarea negocierilor directe dintre părţi. După cum ştiţi, noi am cerut întotdeauna părţilor să evite acţiunile susceptibile de a submina încrederea şi de a fi calificate drept provocare", a declarat şefa diplomaţiei americane.
Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) refuză să reia negocierile directe cu Israelul atît timp cît statul evreu nu acceptă principiul coexistenţei a două state - israelian şi palestinian - în frontierele de dinainte de 1967. ANP cere, de asemenea, ca statul evreu să înceteze colonizarea în Cisiordania şi Ierusalim.
Israelul exclude la rîndul său revenirea la frontierele de dinainte de Războiul de şase zile şi refuză, printre altele, să împartă Ierusalimul cu palestinienii, considerînd oraşul capitala eternă şi indivizibilă a statului evreu. Între timp, candidatura de aderare palestiniană a ajuns la Comitetul pentru Adeziuni al Consiliului de Securitate ONU, care se va reuni mîine.

Poliţiştii l-au reţinut pe liderul mafiot care a răzvrătit Bulgaria

Kiril Raşkov, zis regele Kiro, care pretinde că este liderul romilor din întreaga Bulgarie, a fost reţinut de poliţie, a anunţat ieri dimineaţă secretarul general al Ministerului de Interne Kalin Gheorghiev. Raşkov este acuzat că a ameninţat cu moartea un tînăr şi riscă să primească pînă la şase ani de închisoare, a spus Gheorghiev. Plîngerea împotriva lui Raşkov a fost depusă la poliţie la data de 23 septembrie, înainte de incidentul care a provocat confruntări violente între bulgari şi romi. Raşkov este cercetat şi pentru evaziune fiscală, conturile sale bancare sînt blocate.
Noaptea de marţi spre miercuri a fost a cincea noapte consecutivă de proteste ale unor tineri bulgari împotriva romilor. Acţiuni de protest au avut loc la 14 oraşe bulgăreşti, dar au fost mai paşnice decît în zilele precedente. 168 de persoane sînt reţinute, iar cele mai multe vor fi amendate pentru participarea la proteste neautorizate.
Incidentul care a provocat tensiuni interetnice în Bulgaria a avut loc vineri seara în satul Katuniţa, regiunea Plovdiv (sudul Bulgariei), unde un tînăr bulgar, Anghel Petrov, a murit strivit de un microbuz plin de romi. Tatăl şi prietenii victimei susţin că Anghel nu a fost ucis din culpă, ci călcat cu intenţie de şoferul care a fugit de la faţa locului, dar a fost reţinut a doua zi. Indivizii aflaţi în microbuz se întorceau de la o vizită în casa lui Kiril Raşkov, zis regele Kiro, care pretinde că este liderul romilor din întreaga Bulgarie. În zilele de după incident, localnicii din sat au organizat acţiuni de protest, insistînd ca Raşkov să fie obligat să părăsească satul. Patru din casele familiei lui Raşkov au fost incendiate, iar limuzinele acestuia - răsturnate cu roţile în sus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.