Internațional

Bulgarii se revoltă împotriva ţiganilor

Ziarul de Vrancea
27 sep 2011 560 vizualizări
ai multe mitinguri cu scandări rasiste şi xenofobe au avut loc în marile oraşe, după ce şoferul unui lider al mafiei ţigăneşti a accidentat mortal un tînăr n peste o sută de protestatari au fost arestaţI, şapte dintre ei fiind condamnaţi deja

141 de persoane au fost reţinute în noaptea de luni spre marţi după ce în mai multe oraşe din Bulgaria au fost organizate acţiuni de protest împotriva ţiganilor. Şapte au fost deja condamnate printr-o procedură judiciară rapidă.
Furia protestatarilor a fost provocată de incidentul interetnic din satul Katuniţa, regiunea Plovdiv (sudul Bulgariei). Aproximativ 1.500 de persoane au defilat pe străzile capitalei Sofiei, scandînd lozinci rasiste şi xenofobe. O parte dintre protestatari au încercat să ajungă la moscheea Bania Başî din centrul Sofiei, dar încercarea lor a fost respinsă de poliţiştii care au folosit bastoane. Neputînd să vandalizeze moscheea, extremiştii au spart vitrinele cîtorva magazine din strada principală comercială a Sofiei.
Confruntări violente între protestatari şi poliţişti au avut loc şi în oraşele Plovdiv şi Varna, unde au fost reţinute 47 şi respectiv 20 de persoane. La Varna protestatarii au încercat să pătrundă într-un cartier locuit de romi, dar şi această încercare a fost neutralizată de poliţie. Printre cei reţinuţi la Varna s-a aflat şi vicepreşedinte al partidului naţionalist VMRO care este candidat pentru postul de primar al oraşului la alegerile programate pentru 23 octombrie.

Copii de 12-13 ani, printre cei mai violenţi participanţi la miting

Un procent însemnat din rîndul participanţilor la valul de violenţe interetnice fără precedent din Bulgaria au vîrsta sub 18 ani, a anunţat Ministerul bulgar de Interne. Aproximativ 30 la sută dintre persoanele arestate sînt adolescenţi, dar există şi copii cu vîrsta de 12-13 ani, care au fost printre cei mai violenţi participanţi la mitinguri, a subliniat Veselin Vucikov, ministrul interimar bulgar de Interne. Tinerii urmează să fie predaţi părinţilor lor.
Secretarul general al poliţiei bulgare, Kalin Gheorghiev, a declarat că situaţia în întreaga ţară este sub control. Gheorghiev a spus că în unele oraşe protestele care au început paşnic au devenit violente. El a subliniat că nu poate fi vorba de revolte, ci de diferite incidente violente mai mici.

Tensiunea interetnică este provocată de un incident petrecut vineri seară, cînd Anghel Petrov, un tînăr bulgar din satul Katuniţa, regiunea Plovdiv (sudul Bulgariei), a murit strivit de un microbuz plin de romi. Tatăl şi prietenii victimei susţin că Anghel nu a fost ucis din culpă, ci călcat cu intenţie de şoferul care a fugit de la faţa locului, dar a fost reţinut sîmbătă seară, la aproximativ 24 de ore după accident. Indivizii aflaţi în microbuz se întorceau de la o vizită în casa lui Kiril Raşkov, zis regele Kiro, care pretinde că este liderul romilor din întreaga Bulgarie. În cele două zile de după incident, localnicii din sat au organizat acţiuni de protest, insistînd ca Raşkov să fie obligat să părăsească satul. Sîmbătă, la Katuniţa, au ajuns suporterii a două echipe de fotbal din Plovdiv care au reuşit să incendieze patru din casele familiei lui Raşkov. În timpul protestelor din sat, un alt tînăr a decedat, de această dată din cauza unui stop cardiac, iar cinci persoane au fost rănite. Situaţia la Katuniţa s-a liniştit duminică, dar acţiunile de protest s-au mutat în oraşele mari.

Autorul accidentului de la care a pornit totul: "Am crezut că am lovit un cîine"

Bărbatul care l-a accidentat mortal pe tînărul de 19 ani a declarat în faţa instanţei că nu a oprit pentru că a crezut că a lovit un cîine. Simeon Iosifov (55 de ani), originar dintr-un cartier ţigănesc al oraşului Plovdiv, în apropiere de Katuniţa, este considerat un apropiat al lui Raşkov. El este acuzat de omor prin imprudenţă, iar dacă va fi condamnat şi-ar putea petrece de la 10 la 20 de ani în spatele gratiilor, a declarat ieri purtătorul de cuvînt al Biroului Porcurorului regional din Plovdiv, Galin Gavrailov. Procurorul cere detenţie permanentă pentru Iosifov.

Şeful statului a convocat Consiliul Consultativ pentru Securitate Naţională

Preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov a convocat pentru sîmbătă, la sediul preşedinţiei, o reuniune de urgenţă a Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională (KSNS), în urma escaladării tensiunilor etnice din Bulgaria. Întîlnirea va avea tema "Probleme curente în securitatea internă - măsuri de urgenţă pentru garantarea legii şi ordinii în ţară, prevenirea şi combaterea tensiunilor etnice", iar în cadrul acesteia vor prezenta rapoarte adjunctul ministrului de Interne Veselin Vucikov şi chestorul-şef Kalin Gheorghiev, secretarul Ministerului de Interne.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.