Internațional

COLOANA de stiri externe: Se redeschide ambasada României din capitala Libiei

Ziarul de Vrancea
26 sep 2011 501 vizualizări
Ministerul Afacerilor Externe a cerut şi a obţinut aprobarea de la noile autorităţi libiene de a redeschide Ambasada României la Tripoli, însă într-o primă fază va fi acreditat un însărcinat cu afaceri, iar un ambasador în momentul în care guvernul Libiei va fi în mod legal constituit, a anunţat şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi.

Situaţia încă este nesigură în Libia - dovadă şi descoperirea unei gropi comune cu peste 1.270 de cadavre, duminică, la Tripoli de către insurgenţi. Cadavrele ar aparţine unor opozanţi ai regimului colonelului Muammar Gaddafi, iar masacrul ar fi fost comis în 1996, la închisoarea Abu Salim. Este vorba despre peste 1.270 de "martiri", care trebuie identificaţi comparînd probele ADN ale acestora cu cele ale unor membri ai familiilor lor, a indicat o sursă medicală libiană. "Vor trebui însă ani întregi pînă la aflarea adevărului", a subliniat medicul libian.

Alertă în Bulgaria: Staborul ţiganilor l-a condamnat la moarte pe un lider interlop

Autorităţile bulgare au instituit un comitet de criză la Plovdiv, al doilea oraş al ţării, după tensiunile din zona care au dus sîmbătă la incendierea caselor deţinute de Ţarul Kiro (Kiril Raşkov), şeful unui clan ţigănesc din zonă, acuzat că ar fi ordonat uciderea unui tînăr. Între timp, staborul ţiganilor bulgari s-a disociat de Ţarul Kiro şi l-ar fi condamnat la moarte, scrie presa bulgară.
Instituirea comitetului de criză a fost stabilită după vizite la faţa locului din partea preşedintelui şi premierului Bulgariei. În acest moment, sute de soldaţi, poliţişti şi jandarmi se află în zonă pentru a preveni reizbucnirea violenţelor, după ce ziua de duminică a fost relativ calmă.
Reamintim că apropiaţi ai Ţarului Kiro, un cunoscut interlop din zona Plovdiv, au provocat sîmbătă un accident de maşină în urma căruia a murit un tînăr de 19 ani. Incidentul a scos în stradă mii de bulgari şi ţigani din zonă, sătui de dominaţia clanului condus de Kiro. Aceştia au incendiat trei case ale interlopului.
Locuitorii, atît bulgari cît şi ţigani, acuză familia Raşkov că este vinovată de acest accident şi au protestat faţă de ceea ce ei numesc "imunitatea" Ţarului Kiro, care, acuză aceştia, a devenit stăpînul localităţii. Ei au cerut autorităţilor să verifice sursa averii lui Kiril Raşkov, cunoscut pentru producţia ilegală de alcool şi care "deţine milioane, fără a plăti impozite".

Gorbaciov prezice şase ani de stagnare a Rusiei dacă Putin redevine preşedinte

Rusia riscă să piardă 6 ani prin întoarcerea lui Vladimir Putin în funcţia de şef al statului, odată cu alegerile prezidenţiale din anul 2012, în lipsa unei reforme profunde a sistemului politic, a declarat ieri fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. "Ne aşteptăm să nu avanseze nimic în viitor, dacă nu facem schimbări serioase în sistemul politic. Ma tem că, în lipsa acestora, riscăm să pierdem 6 ani. Cred că viitorul preşedinte ar trebui să se gîndească la asta foarte serios", spune Mihail Gorbaciov, subliniind că Rusia se află într-un "impas", iar situaţia "nu este simplă". "Dacă viitorul preşedinte nu va face schimbări şi se va gîndi doar să conserve puterea... aceasta va fi o greşeală", a mai spus Gorbaciov.
Actualul premier al Rusiei, Vladimir Putin, şi-a anunţat sîmbătă dorinţa de a reveni la Kremlin după prezidenţialele din martie 2012. Dmitri Medvedev ar urma să intre în echipa guvernamentală a lui Putin, în cazul foarte probabil în care mentorul său va cîştiga alegerile prezidenţiale.

Un miliardar în Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez

Cel mai bogat om din China, Liang Wengen, ar putea deveni primul om de afaceri care va fi ales în Comitetul Central al Partidului Comunist. Magnat al construcţiilor, Liang Wengen a fost plasat în acest an pe primul loc în topul celor mai bogaţi oameni din China realizat de revista Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari. Dacă va fi ales la congresul din luna octombrie al partidului, Liang va deveni primul om de afaceri care se va alătura Comitetului Central, care este format din circa 300 de membri de partid de rang înalt din toată ţara. Economia Chinei a crescut rapid în ultimii ani, însă majoritatea marilor companii sînt în continuare controlate de către stat sau sînt conduse de Partidul Comunist şi adesea sînt favorizate, în detrimentul companiilor private. Liang Wengen este preşedintele şi co-fondatorul companiei constructoare de maşini Sany.


Război psihologic la Moscova împotriva diplomaţilor străini


Spionii ruşi intră în casele acestora şi le mută obiectele dintr-un loc în altul, pentru a-i demoraliza n metoda a fost inventată  şi pusă în practică de temutul serviciu de securitate est-german, Stasi, care îşi făcea victimele să creadă că-şi pierd minţile

Agenţia rusă de spionaj duce în prezent o campanie de proporţii ce vizează diplomaţii americani şi britanici aflaţi la post în Federaţia Rusă, relatează The Guardian, citînd fragmente din volumul "Mafia State", scris de fostul corespondent al ziarului la Moscova, Luke Harding. Potrivit acestuia, FSB foloseşte tehnici psihologice dezvoltate de KGB pentru a intimida şi demoraliza personalul diplomatic, dar şi activişti şi ziarişti. Printre altele, agenţii FSB intră în casele diplomaţilor şi le mută obiectele dintr-un loc în altul, le deschid geamurile şi declanşează alarmele de securitate. În plus, agenţii instalează microfoane în apartamentele private ale diplomaţilor, le ascultă telefoanele, desfăşoară intense activităţi de filaj şi le interceptează mesajele electronice.
În afară de diplomaţi străini, FSB-ul îi vizează pe cetăţenii ruşi care lucrează pentru ambasadele occidentale, pe activiştii opoziţiei, pe angajaţi ai organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi pe ziarişti. Harding afirmă că guvernele britanic şi american sînt "pe deplin conştiente" de campania de intimidare desfăşurată de FSB, însă nici unul dintre ele nu s-a plîns oficial de aceste operaţiuni de teamă să nu tensioneze şi mai mult relaţiile cu regimul de la Moscova. De altfel, premierul Vladimir Putin, fost locotenent-colonel în KGB, a condus FSB între 1998 şi 1999.
Surse oficiale britanice au declarat că sînt în posesia mai multor dosare voluminoase ce detaliază spargerile de locuinţe realizate de FSB şi prezintă şi alte incidente în care personalul ambasadei din Moscova a fost hărţuit. Potrivit surselor, campania FBS este atît de insistentă, încît guvernul britanic nu reuşeşte să ocupe toate posturile vacante de la misiunea diplomatică. Spargerile realizate de ruşi sînt menite să scurteze şederile diplomaţilor în Rusia şi să-i forţeze să plece mai repede.
Operaţiunile FSB au vizat, de asemenea, diplomaţii americani şi familiile acestora. Într-o telegramă din 2009, prezentată de Wikileaks, ambasadorul SUA la Moscova, John Beyrle, se plîngea de faptul că "măsurile agresive ale FSB au atins niveluri fără precedent".

Metodă nemţească de tortură

Volumul "Mafia State" precizează că KGB-ul sovietic a devenit interesat în aşa-numita "psihologie operaţională" în anii '60, însă serviciul secret est-german, Stasi, a perfectat aceste tehnici, pe care le-a folosit pe scară largă împotriva dizidenţilor, în anii '70 şi '80. Potrivit unui fost oficial Stasi, obiectivul era să "închidă gura" opozanţilor regimului prin perturbarea vieţilor lor private. Printre tactici se numărau îndepărtarea unor tablouri de pe pereţii locuinţei private a dizidentului, înlocuirea unui soi de ceai cu altul, trimiterea de vibratoare soţiei opozantului etc.
Cei vizaţi, care nu ştiau că Stasi se afla în spatele acţiunilor, se gîndeau de multe ori că-şi pierd minţile. Potrivit Guardian, unii dizidenţi au suferit căderi nervoase, iar cîţiva s-au sinucis. Fostul lider comunist din RDG, Erich Honecker, a brevetat aceste metode, afirmînd că tipurile de tortură "soft" sînt preferabile formelor directe de persecuţie, mai ales că regimul dorea să-şi menţină respectabilitatea pe plan internaţional.
Locuinţa lui Harding a fost şi ea spartă de cîteva ori de agenti FSB, iar în februarie 2011 el a fost expulzat din Rusia după ce Ministerul de Externe a anunţat că nu-i mai reînnoieşte viza de jurnalist. FSB-ul nu a explicat niciodată de ce l-a urmărit pe Harding cu atîta insistenţă.


Boeing a lansat primul avion de nouă generaţie


 B787 Dreamliner este mai puţin zgomotos, consumul de combustibil este cu 20% mai redus, iar pasagerii au mai mult spaţiu

Compania Boeing a livrat duminică primul avion 787 Dreamliner unei companii aeriene din Japonia. Aparatul este considerat a fi unul revoluţionar din cauza materialelor folosite pentru construcţia lui şi pentru consumul redus de combustibil. Astfel, datorită design-ului din fibră de carbon (50%), aluminiu (20%) şi titan (15%), avionul va consuma cu 20% mai puţin combustibil, iar pasagerii vor beneficia de călătorii mai confortabile, cabină şi ferestre mai mari. Avionul, în valoare de 200 milioane de dolari, a fost predat companiei aeriene japoneze All Nippon Airways cu o întîrziere de trei ani, întîrzieri care au costat Boeing miliarde de dolari. Aparatul va decola astăzi spre Japonia şi va intra în serviciul comercial pe 26 octombrie. Boeing mai are de livrat japonezilor încă 54 de aparate similare. ANA, a noua mare companie aeriană din lume, intenţionează să folosească avionul pe rute interne, înainte de a-l lansa pe trasee internaţionale, mai lungi. Pînă acum, Boeing a primit 821 comenzi pentru Dreamliners, care va concura cu Airbus A350, avion ce va fi lansat în 2013. Cele două versiuni ale aparatului au o capacitate de 210-250 de locuri, respectiv 250-290 de locuri.

Prinţul William nu se gîndeşte deocamdată la "cariera" sa de viitor rege


Prinţul moştenitor ar prefera să mai rămînă în serviciul forţelor aeriene, lăsînd monarhia să aştepte "pînă cînd va fi ceva mai matur"

Prinţul William şi-a luat inima în dinţi şi a anunţat-o pe regină că vrea să rămînă în Royal Air Force cît de mult se poate şi că ar fi disperat dacă ar trebui să abandoneze activitatea de pilot pentru a se dedica numai "carierei" de viitor rege, relatează Agerpres. William urma în mod normal să demisioneze cam în 20 de luni, după trei ani de serviciu în Royal Air Force. "Regina ştie, mai mult decît oricine, ce înseamnă să-şi asumi în totalitate funcţiile regale la o vîrstă fragedă", scrie site-ul. Prinţul respectă circa 40 de angajamente publice în calitate de membru al familiei regale, îndeosebi în privinţa organismelor de binefacere pe care le susţine, dar este încă departe de cele 300 de misiuni anuale ale bunicii sale, în vîrstă de 85 de ani, şi de cele 500 al tatălui său, prinţul Charles.
Prinţul n-ar fi cu adevărat motivat să devină rege peste cîţiva ani: "Încerc să nu mă gîndesc la asta. Cînd sînt în elicopter, zburînd deasupra munţilor din Ţara Galilor, încerc să nu mă gîndesc. Cred că această funcţie poate aştepta pînă cînd voi fi ceva mai matur", spune William. El urmează să ia o decizie definitivă la mijlocul anului viitor, putînd fie să plece din RAF, fie să se angajeze încă trei ani sau o perioadă mai scurtă.
Au apărut critici la adresa acestei hotărîri, unii considerînd că William ar trebui să-şi asume de acum viitoarele sale funcţii regale, cu atît mai mult cu cît el şi soţia lui se bucură de un sprijin serios din partea britanicilor. "Însă regina doreşte ca William să aibă destul timp să profite de viaţă şi carieră, în afara obligaţiilor de familie. Ea consideră că nepotul ei şi Kate merită să trăiască aproape normal, lăsînd viaţa regală pentru mai tîrziu", potrivit unei surse apropiate de palat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.