Internațional

Compromis pentru Schengen: votul pentru România s-a amînat

Ziarul de Vrancea
23 sep 2011 529 vizualizări
Preşedinţia poloneză a Consiliului UE a anunţat după reuniunea de ieri a miniştrilor de Interne că a fost imposibil să se ia o decizie cu privire la aderarea ţării noastre şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen n olandezii se opun şi reluării discuţiilor la reuniunea UE de luna viitoare

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amînată pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a Uniunii Europene nu a supus, ieri, la vot acest subiect în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Europene. Informaţiile privind o posibilă amînare au apărut încă de joi dimineaţă. Practic, preşedinţia poloneză a UE a preferat să amîne votul pentru a evita o decizie negativă, în condiţiile opoziţiei Olandei şi Finlandei. Un vot negativ ar fi putut însemna reluarea unei părţi semnificative a procedurii juridice cel puţin la nivelul Consiliului şi, posibil, şi al Parlamentului European. Amînarea face posibilă o eventuală reintroducere a subiectului aderării celor două ţări pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumătatea lunii octombrie. Însă Olanda a anunţat deja că se opune ca subiectul să fie discutat la summitul UE, apreciind că nu vede "ce s-ar putea schimba pînă atunci", potrivit ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers.

Polonezilor le pare rău

A fost imposibil să se ia astăzi o decizie cu privire la extinderea Schengen, a declarat ministrul polonez de Interne Jerzy Miller, la finalul dezbaterilor de la Bruxelles. Conform tratatelor de aderare a României şi Bulgariei la UE, dacă cele două ţări îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen, atunci ele trebuie să fie primite în Schengen. Rapoartele de evaluare au confirmat încă din luna aprilie că cele două ţări îndeplinesc aceste criterii. În opinia mea, a acorda încredere înseamnă şi a te ţine de promisiuni. Astăzi, această încredere a fost ruptă, a declarat Miller.

Ministrul român de Externe se resemnează, ministrul finlandez de Interne se justifică

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat că amînarea reprezintă o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia, precizînd că statul român va încerca să convingă Olanda şi Finlanda să-şi schimbe poziţia. "E o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia. Mi se pare că este cea mai rezonabilă pentru noi", a afirmat Baconschi, apreciind că amînarea unei decizii este categoric mai bună pentru România.
De cealaltă parte, ministrul finlandez de Interne, dna Päivi Räsänen, a explicat că pentru ţara sa este importantă şi încrederea, nu doar criteriile tehnice. Trebuie să avem încredere că controlul la graniţe nu este corupt, a explicat Päivi Räsänen, subliniind că poziţia Finlandei este una consecventă. Ministrul finlandez a explicat că decizia s-a datorat unor evoluţii slabe privind domnia legii în Bulgaria si România, situaţiei precare a minorităţilor din aceste ţări, corupţiei guvernamentale şi criminalităţii organizate. "Trebuie să îndeplinească cerinţele tehnice pentru aderare, dar nu avem încredere deplină că aceste ţări vor fi capabile să securizeze frontierele externe ale UE din cauza corupţiei, printre alte probleme", a subliniat Räsänen.

*gat Soros.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.