Internațional

A-nceput de azi să cadă cîte-un satelit pe stradă

Ziarul de Vrancea
22 sep 2011 1407 vizualizări
Un satelit ieşit de şase ani din uz se va dezintegra azi în atmosferă n unele bucăţi din el ar putea ajunge pe pămînt n nordul suprapopulat al Italiei este una din zonele de risc, avertizau ieri ziarele din peninsulă

Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), care urmează să reintre astăzi în atmosfera Pămîntului, cu o zi mai devreme decît se prognozase, ar putea "bombarda" sudul Europei cu bucăţi care nu vor arde complet. Ziarele italiene avertizau ieri asupra pericolului. Satelitul de şase tone orbitează în stare necontrolată, iar Agenţia Spaţială americană a admis că reziduurile sale nearse ar putea ameninţa anumite zone de pe glob. NASA a explicat că, deşi aparatul spaţial se va dezintegra la intrarea în atmosferă, nu toate resturile acestuia vor arde complet.
Satelitul UARS a fost lansat în urmă cu 20 de ani de la bordul navetei Discovery, cu misiunea de a studia schimbările climatice, în cadrul unui proiect de 750 de milioane de dolari. Aparatul a fost scos din funcţiune după ce a rămas fără combustibil, în 2005.
NASA se aşteaptă ca cel puţin 26 de bucăţi mari din reziduurile sale nearse să rămînă intacte la intrarea în atmosfera Pămîntului şi să ameninţe anumite zone de pe glob. Potrivit calculelor, distanţa pe care se vor întinde acestea va fi de 800 de kilometri. NASA a calculat că există o şansă de 1 la 3.200 ca bucăţi din satelit să lovească o persoană aflată pe pămînt.
Pe de altă parte, Agenţia Spaţială americană a cerut oamenilor care găsesc bucăţi de satelit să nu le atingă, deoarece ar putea avea muchii ascuţite. În plus, UARS este proprietate a guvernului SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.