Internațional

Unii vor să intre, alţii riscă să fie daţi afară:Mecanism de suspendare din Schengen a ţărilor cu probleme

Ziarul de Vrancea
13 sep 2011 464 vizualizări
Grecia pare a fi principala vizată, deoarece este poarta de intrare a celor mai mulţi imigranţi ilegali care ajung în UE

Uniunea Europeană va propune vineri un mecanism de suspendare din spaţiul Schengen a ţărilor cu probleme, o mişcare diplomatică menită parţial să pună presiune asupra Greciei, pentru ca aceasta să menţină imigranţii în afara zonei de liberă circulaţie, relatează Financial Times. Propunerea, denumită neoficial "clauza Grecia", urmează să fie anunţată odată cu noile măsuri propuse de Comisia Europeană pentru înăsprirea normelor ce guvernează zona de liberă circulaţie. Aceasta va permite ca o ţară să fie suspendată temporar din Schengen, caz în care vor fi reintroduse controalele la frontieră între ţara respectivă şi restul UE.
"Orice mişcare de a exclude ţări (din spaţiul Schengen) va fi clar îndreptată către Grecia, între altele, care a fost o problemă pentru Schengen încă de la aderarea sa în 2000", a declarat Hugo Brady, de la Centrul European de Reformă din Bruxelles.
Din numărul estimat de 104.000 de imigranţi care au intrat ilegal în UE în 2010, aproximativ 88.000 au ajuns trecînd frontierele greceşti. Chiar şi cu o creştere a numărului de imigranţi ajunşi în Malta şi Italia din Libia şi Tunisia în ultimele luni, Grecia va rămîne probabil principala poartă de intrare în Europa a imigranţilor ilegali şi în 2011.
Propunerea Comisiei, consultată de Financial Times, susţine că perspectiva suspendării din Schengen are un scop mai mult de descurajare, ea urmînd să fie folosită doar în ultimă instanţă, în cazul în care ţara nu reuşeşte să răspundă asistenţei UE.
Unii oficiali cred că Grecia a atins deja acest punct. Peste 26.000 de imigranţi au trecut graniţa dintre Grecia şi Turcia de la începutul anului, potrivit agenţiei europene Frontex. Acest lucru s-a întîmplat în pofida numeroaselor misiuni ale Frontex destinate consolidării graniţei şi a faptului că Grecia a primit circa 350 de milioane de euro din bugetul european pe şapte ani pentru a-şi securiza graniţele şi a gestiona problema refugiaţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.